Θαύματα και τάματα στην Μεγαλόχαρη: αληθινές ιστορίες

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 15 Αυγούστου 2019

tamata

Προσωπικές ιστορίες, ιστορίες πόνου και ελπίδας είναι συνδεδεμένες με τα εκατοντάδες τάματα στο Ναό της Παναγίας. Ας μάθουμε μερικές:

Το δαχτυλίδι: Ο Γέρος του Μοριά, το 1838, αφιέρωσε ως τάμα το προσωπικό του δαχτυλίδι το οποίο φυλάσσεται στην Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων.

Το σιντριβάνι: Ο Τούρκος χιλίαρχος της Κρήτης Μουσταφά Αγάς υπέφερε από παράλυση των κάτω άκρων, απογοητευμένος από τις ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα περπατούσε ξανά. Άκουσε για τη θαυματουργική χάρη της Παναγίας στην οποία εναπόθεσε της ελπίδες του. Το 1845 ταξίδεψε με ιστιοφόρο στην Τήνο. Τον μετέφεραν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας όπου προσευχόταν για ώρες όταν κατά τη διάρκεια της παράκλησης αντιλήφθηκε ότι μπορούσε να σηκωθεί στα πόδια του. Θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για το θαύμα λιθόστρωσε το προαύλιο, κατασκεύασε τα μαρμάρινο σιντριβάνι που υπάρχει στο προαύλιο και φύτεψε τα τέσσερα κυπαρίσσια γύρω του.

Η πορτοκαλιά: Ο Γεώργιος Λαμπράκης, ομογενής στην Αμερική, έχασε ξαφνικά το φως του. Για πολύ καιρό προσπάθησε να βρει τον γιατρό που θα τον θεραπεύσει, χωρίς αποτέλεσμα. Πίστευε και ήλπιζε. Έταξε στην Παναγία ασημένιο το πρώτο πράγμα που θα δει και ταξίδεψε στην Τήνο για να προσκυνήσει. Αφού προσκύνησε άρχισε σταδιακά να διακρίνει σκιές και στο προαύλιο είδε καθαρά την πορτοκαλιά. Η ασημένια πορτοκαλιά είναι τοποθετημένη στο παγκάρι δεξιά της κυρίας εισόδου του Ναού.

Το Καράβι: Καράβι φορτωμένο ταξιδεύει στη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς την Ισπανία. Κυκλώνας το ρίχνει σε ύφαλους και αρχίζει εισροή υδάτων. Το πλήρωμα προσπαθεί να αντλήσει τα νερά, η στάθμη τους όμως στα αμπάρια συνεχώς αυξάνει. Ο καπετάνιος έντρομος επικαλείται τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης. Ξαφνικά η στάθμη αρχίζει να πέφτει και το καράβι να ελαφραίνει. Φτάνοντας τελικά στο λιμάνι, διαπιστώνεται ότι στο ρήγμα έχει σφηνωθεί ένα μεγάλο κήτος. Το καράβι με το χρυσό ψάρι κρέμεται από καντήλι κοντά στην κύρια είσοδο του Ναού.

Ο Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι συνδεδεμένος με πολλά ευρέως διαδεδομένα θαύματα αλλά και με ακόμα περισσότερα που έμειναν προσωπικά.

1a1176

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *