Θεατρικά Αναλόγια Κάθε Πέμπτη Στο Αγγέλων Βήμα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 16 Οκτωβρίου 2014

ANALOGIO TRAGWDIAS PUBLICITY PIC by I.ELEFTHERAKOS

   Ένα θεατρικό αναλόγιο σε ρυθμό παράστασης, τέσσερις αττικές τραγωδίες με κοινό συνδετικό άξονα, ξεκινούν απόψε στο Αγγέλων Βήμα.“Είναι κι η θάλασσα- ποιος θα την εξαντλήσει;” είναι η πρώτη που θα παρουσιαστεί με τη Γωγώ Μπρέμπου, για πρώτη φορά σε ρόλους Αττικής τραγωδίας. Μαζί της ερμηνεύει ο Χρήστος Πολυμενάκος. Η επιλογή των κειμένων έγινε από τη Χαρά Μπακονικόλα. Η ίδια λέει:  Δόλος και παγίδες στην Αττική τραγωδία. Ο δόλος στην Αττική τραγωδία δεν είναι πάντα απόλυτα μεμπτός. Μπαίνει στην υπηρεσία της διεκδίκησης, της τιμωρίας, της εκδίκησης, δηλαδή μιας πράξης που προβάλλει ένα αίτημα δικαίου. Ο δόλος, εδώ, είναι ένα σκοτεινό μονοπάτι, που ο ήρωας ακολουθεί για να φτάσει στον σκοπό του. Ωστόσο, η προβληματική της τραγωδίας, που εν γένει αποφεύγει την αυστηρή διάκριση μεταξύ αγαθού και κακού, αφήνει μετέωρη και την ηθική αξία του δόλου.

Ο Χρήστος Πολυμενάκος, υπεύθυνος για τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία, λέει:  Φόβος, ανάγκη, θεοί. Εξουσία, πάθη, διαφθορά. Ευθύνη. Επιλογές. Και ο άνθρωπος. Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι να παγιδέψεις, κανένας χωρίς να γλυτώνεις ο ίδιος από την παγίδα. Τα μεγέθη προσωπικά και πρόσκαιρα, πανανθρώπινα και διαχρονικά.  Η ποίηση αναλαμβάνει το επικίνδυνο παιχνίδι με τις λέξεις που θα προτείνει στον άνθρωπο το ασφαλές μονοπάτι. Ή, μια νέα,  άγνωστη  ακόμη,  παγίδα.

Αισχύλου, Αγαμέμνων (μετάφραση Τάσσου Ρούσου)

Ευριπίδη, Εκάβη (Μετάφραση Τάσσου Ρούσου)

Ευριπίδη, Μήδεια (μετάφραση Τάσσου Ρούσου)

Ευριπίδη, Βάκχες (μετάφραση Φιλολογική Ομάδα Κάκτου)

Επιλογή κειμένων: Χαρά Μπακονικόλα

Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Πολυμενάκος

Πρόσθετα κείμενα: Νίκος Τσιφόρος, Χρήστος Πολυμενάκος

Την Πέμπτη 16, 23 και 30 Οκτωβρίου στις 17.30

Τιμή εισιτηρίων 5 Ευρώ

(Προσφέρεται δωρεάν καφές στους μεγάλους και πορτοκαλάδα στα παιδιά)

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *