Καύσωνας: 8 απλοί τρόποι για να δροσιστείτε όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 4 Ιουλίου 2019

1 (1)

Το καλοκαίρι συνεχίζεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει και για όσους  δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να βρίσκονται σε κάποια παραλία και να δροσίζονται, έχουμε 8 απλούς τρόπους που θα σας δροσίσουν.

1. Φορέστε υγρά ρούχα.

Η εμπειρία δείχνει τον τρόπο και αυτό επιβεβαιώνεται και από σύγχρονες μελέτες. Μέσα σε μια ευάερη σκηνή στη νύχτα της ερήμου, οι νομάδες βρέχουν ένα ρούχο με το οποίο σκεπάζονται. Η εξάτμιση του νερού από τη θερμότητα του σώματος δροσίζει το δέρμα. Το ίδιο κάνουν και ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων όταν βρέχουν τα ρούχα τους στη διάρκεια ενός αγώνα.
2 (1)
2. Βυθίστε τα χέρια σας σε κρύο νερό.
Όταν η θερμοκρασία του οργανισμού μας ανεβαίνει, το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα στην εξωτερική επιφάνεια για να μειώσει λίγο τη θερμοκρασία στα εσωτερικά όργανα. Το δέρμα μας λειτουργεί έτσι σαν πομπός θερμοκρασίας. Τα χέρια έχουν μεγάλη επιφάνεια και βυθίζοντας τα σε ένα κουβά με κρύο νερό βοηθάμε το αίμα που κυκλοφορεί να κρυώσει. Αυτό με τη σειρά του μειώνει και την εσωτερική θερμοκρασία, πράγμα που μας δροσίζει αποτελεσματικά.
3 (1)
3. Ανεμιστήρες δίπλα σε παράθυρα.
Ο ανεμιστήρας στη μέση ενός κλειστού δωματίου κυκλοφορεί το ζεστό αέρα, που βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα σας και με αυτόν τον τρόπο σας δροσίζει. Αν όμως τον τοποθετήσετε κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, θα τραβάει παράλληλα τον πιο δροσερό αέρα απ’ έξω κι έτσι θα κατεβάζει τη θερμοκρασία του δωματίου, αντί απλώς να ανακατεύει το στάσιμο αέρα.
4 (1)
4. Καυτερά φαγητά.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η κατανάλωση μιας καυτερής πιπεριάς αυξάνει την εφίδρωση. Η εφίδρωση είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος μας να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω της εξάτμισης.
32114-21_desprotasi.com_cover_up_paralias_summer_2015_1
5. Τα φαρδιά ρούχα.
Τα οποία επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί κοντά στο δέρμα μας, σε αντίθεση με τα στενά που λειτουργούν σαν μονωτές του σώματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με μελέτες δεν έχει σημασία αν τα ρούχα είναι άσπρα ή μαύρα. Τα πρώτα αντανακλούν μεν το φως, όμως τα δεύτερα εκπέμπουν καλύτερα τη ζέστη πίσω στο περιβάλλον.
6 (1)
6. Χλιαρά μπάνια.
Μπορεί να πιστεύετε ότι ο πιο γρήγορος τρόπος να δροσιστείτε είναι να σταθείτε κάτω από τον πιο κρύο καταρράκτη. Όμως το σώμα αντιδρά σε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την επιφάνεια για να διατηρήσει τα εσωτερικά όργανα ζεστά. Αν το νερό είναι αρκετά ζεστό για να επιτρέπει στο αίμα να έρχεται στην επιφάνεια και αρκετά πιο κρύο από αυτό για να μειώνει τη θερμοκρασία του, δροσίζεστε πιο αποτελεσματικά.
F:HOUSEwebsiteplans.dwg Model (1)
7. Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει.
Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό σε διώροφα σπίτια, όπου ανοίγοντας τα κάτω και τα πάνω παράθυρα, ο θερμότερος αέρας από κάτω εναλλάσσεται με τον ψυχρότερο από πάνω και με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία του σπιτιού πέφτει. Επίσης σε διαμερίσματα όπου η πλευρά που δεν βλέπει ο ήλιος (π.χ. αεραγωγοί), είναι πιο ψυχρή από αυτή που εκτίθεται στο φως του. Κάθε σπίτι έχει την ιδιαιτερότητα του και ο καθένας πρέπει να την αξιοποιήσει όπως είναι πιο αποδοτικό.
8
8. Το ρεύμα του αέρα να στρέφεται προς το πρόσωπο.
Επειδή το δέρμα του προσώπου έχει πολλούς υποδοχείς θερμότητας, εάν το δροσίζετε επηρεάζετε πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία ολόκληρου του σώματος. Εάν χρησιμοποιείτε βεντάλια όμως, μην κάνετε το λάθος να την κουνάτε πολύ γρήγορα, γιατί έτσι η προσπάθεια σας θερμαίνει.
Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2019/07/05 στις 7:23

    Πολύ πρακτικές συμβουλές οφειλω να πω! Και εμπεριστατωμενες!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *