Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης: Καταθέτουν Ψυχή Και Σώμα Στη Μουσική!

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 26 Ιουνίου 2015

AH4A2492

Τι να πρωτογράψω και τι να εκθειάσω για αυτά τα δύο χαρισματικά παιδιά τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη! Είναι σαν δύο «διαμάντια» που λάμπουν- και θα λάμπουν- στο διηνεκές, γιατί με τα προτερήματα και τα προσόντα που διαθέτουν μόνο με πολύτιμες πέτρες μπορεί να τα παρομοιώσει κάποιος. Με σπουδές στο εξωτερικό έχουν στο ενεργητικό τους περγαμηνές, βραβεία και διδακτορικά! Αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους και βγάζουν αλήθεια και ψυχή σε κάθε συναυλία που κάνουν. Η ονομασία που έδωσαν στο μουσικό τους σύνολο «Ψυχή και Σώμα» συνάδει απόλυτα με το ύφος και τον τρόπο με τα οποία παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους. Ο Κωνσταντίνος με την υπέροχη, καθαρή και στεντόρεια φωνή του τενόρου που διαθέτει μόνο με τους αντίστοιχους διεθνείς και διάσημους συναδέλφους του θα μπορούσε να συγκριθεί, ενώ ο Ματθαίος με την λύρα του προσαρμοσμένη σε σημερινά ακούσματα-με τους βιρτουόζους της μουσικής τέχνης. Έχουν εμφανιστεί μπροστά σε βασιλείς, στους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους, στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της υφηλίου και παρ’ όλα αυτά κρατούν χαμηλούς τόνους και είναι ιδιαίτερα σεμνοί. Δεν ξέρω, γιατί δεν έκαναν καριέρα στο εξωτερικό-ίσως γιατί αγαπούν την πατρίδα τους και δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν – οι παραστάσεις τους και το ταλέντο τους αγγίζουν εκείνες του εξωτερικού και κάλλιστα συγκρίνονται μαζί τους. Εμφανισιακά , είναι όμορφοι, γοητευτικοί, εκπέμπουν θετική αύρα, έχουν ευγενικούς τρόπους, όπως πρέπει να είναι οι gentlemen. Το καλοκαίρι αυτό αποφάσισαν να κάνουν μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, για να τους γνωρίσετε από κοντά. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να πάτε να τους δείτε και να τους ακούσετε. Θα σας μαγέψουν, θα σας ταξιδέψουν και θα σας πλημμυρίσουν με συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και ανάτασης, που ελάχιστοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν αυτό το κλίμα στις συναυλίες τους (δείτε την επιτυχία τους στο Μέγαρο Μουσικής εδώ)Και να θυμάστε τα ονόματά τους, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, γιατί έχουν μέλλον – πολύ μέλλον – και μάλιστα λαμπρό και εκτός συνόρων…

AH4A2542

Το όνομα του συγκροτήματος σας ‘’Ψυχή και Σώμα’’ έχει συμβολικό χαρακτήρα;

Είναι δυο λέξεις αχώριστες, όπου η μια συμπληρώνει την άλλη και το αντίστροφο. «Ψυχή και Σώμα» σαφώς και έχει συμβολικό χαρακτήρα στη μουσική μας. Αυτό δίνουμε όλοι μας, από τους μουσικούς μέχρι και τους συντελεστές της όλης παραγωγής. Ως έννοια το «Ψυχή και Σώμα», έχει συνδεθεί και με την προσπάθειά μας να αιχμαλωτίσουμε μέσα σε δύο λέξεις τη σχέση μας.

Έχεις κάνεις περιοδείες σε ολόκληρη σχεδόν τη υφήλιο. Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να κάνετε στην Ελλάδα;

Ήταν λογικό να ξεκινήσουμε από τα φοιτητικά μας χρόνια με αφετηρία το Λονδίνο, στη συνέχεια να ταξιδέψουμε και να έρθουμε σε επαφή με διάφορους μουσικούς πολιτισμούς και κουλτούρες και έπειτα, να ωριμάσει κατά κάποιον τρόπο η μουσική αυτή επικοινωνία και εμπειρία μας, ώστε να παρουσιάσουμε το έργο και τη δουλειά μας στους δικούς μας ανθρώπους. Να καταθέσουμε «Ψυχή και Σώμα» και μια δική μας       άποψη για το πώς βλέπουμε τη σύγχρονη Ελληνική μουσική σήμερα.

Στις μουσικές σας συνθέσεις κυριαρχεί η λύρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά με σύγχρονο ‘’άκουσμα’’. Θέλατε να συνεχίσετε την λαϊκή μας παράδοση ή να γίνει γνωστή και πιο αγαπητή στη νεολαία;

Το μουσικό μας σχήμα χρησιμοποιεί την ποντιακή λύρα, ένα καθ’ αυτώ παραδοσιακό μουσικό όργανο, ως το κύριο μελωδικό όργανο που πρωταγωνιστεί με τον μοναδικό της ήχο, εκτελώντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο. Με αυτόν τον τρόπο η λύρα αποκτά αυτόν τον «οικουμενικό χαρακτήρα» και με τη δύναμη του ήχου της, συγκινεί και προσελκύει με το άκουσμά της ακροατές και θεατές που για πρώτη φορά γεύονται ως εμπειρία αυτό το άκουσμα. Για εμάς το σημαντικότερο είναι ότι έρχονται κοντά στην ποντιακή λύρα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν βιωματική σχέση με την ποντιακή μουσική παράδοση και ενδιαφέρονται να μάθουν για αυτήν και για τον «Πόντο» γενικότερα μέσω της μουσικής μας. Σαφώς και συνεχίζουμε τη λαϊκή μας παράδοση, αφού εκτός από το εύρος του διεθνούς ρεπερτορίου μας, εκτελούμε σκοπούς και τραγούδια της  παραδοσιακής ποντιακής μουσικής με εκείνη την αυστηρή «πειθαρχική εκτέλεση» των παλαιών ακουσμάτων. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο, αλλά ταυτόχρονα και να εμπνέουμε με τη μουσική μας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της καλοκαιρινής σας περιοδείας και σε ποιες πόλεις θα το παρουσιάσετε;

Θα επισκεφθούμε για πρώτη φορά την Κρήτη σε αυτήν την καλοκαιρινή περιοδεία και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε ένα διαφορετικό κοινό με διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Υπάρχει πολύ έντονα η μουσική παιδεία στο Κρητικό κοινό και ιδιαίτερα στη νεολαία που είναι πολύ κοντά στην Κρητική παραδοσιακή μουσική. Το γεγονός ότι η λύρα ως «σύμβολο», αλλά και ως ιστορική έννοια, ενώνει Κρήτες και Ποντίους, μας ενθουσιάζει. Η ομάδα μας θα ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά, Κατερίνη, Βόλο, Αθήνα, Κρήτη, Βέροια και προς το τέλος του καλοκαιριού στη Μόσχα, Λονδίνο και Στοκχόλμη.

Σε ποιον πιστεύετε ότι ανήκει τελικά το τραγούδι στη μεγάλη φωνή που το ερμηνεύει ή στο μεγάλο συνθέτη που το γράφει;

Μπορεί ο συνθέτης να είναι ο δημιουργός αλλά ο ερμηνευτής που δίνει «Ψυχή και Σώμα» στο τραγούδι, σίγουρα το κάνει «κτήμα» του. Ταπεινά όμως πιστεύουμε πως η τέχνη και η γνώση, όπως και κάθε αξιόλογο πνευματικό δημιούργημα, πρέπει να διαδίδεται, να ανήκει ως πνευματική τροφή σε όλους τους ανθρώπους.

Τελικά τι δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση σε έναν τραγουδιστή: το να βρίσκεται στην ηχογράφηση ενός τραγουδιού στο στούντιο ή το να βρίσκεται σε μια συναυλία;

Η ίδια μέθεξη αλλά με διαφορετική έννοια σε κάθε περίπτωση. Ο τραγουδιστής, όταν ηχογραφεί κάτι καινούργιο στο στούντιο ηχογράφησης, έχει την αγωνία και τη δίψα να πετύχει την καλύτερη δυνατή ερμηνεία, ώστε αυτή να έχει διάρκεια στο χρόνο και στους αποδέκτες, στον κόσμο. Υπάρχει ευθύνη εν μέρει για την καλύτερη δυνατή ερμηνεία, αλλά όταν αυτό επιτυγχάνεται τότε και η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη. Στη συναυλία τα δεδομένα ικανοποίησης αλλάζουν, διότι ο ερμηνευτής επικοινωνεί απευθείας με τους θεατές-ακροατές. Υπάρχει ενέργεια που την βιώνει και ο ερμηνευτής και το κοινό καθώς όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και δεν διορθώνονται τυχόν λάθη. Τα πάντα βέβαια στηρίζονται και στην ψυχική διάθεση του ερμηνευτή, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.

Θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο, αν ξεκινούσατε από την αρχή ή θα αλλάζατε κάτι;

Από πολύ μικρή ηλικία, η μουσική και ο ήχος γενικότερα μάς συνάρπαζαν. Θέλαμε να κάνουμε επιστήμη τη μουσική που μας μεγάλωσε. Το καταφέραμε με τις σπουδές και τις διδακτορικές μας διατριβές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ακόμη κι αν ξεκινούσαμε από την αρχή, η συγκίνηση και η λατρεία για τη μουσική θα ήταν η ίδια.

AH4A2470-650x1024

Πώς κρίνετε το επίπεδο του ελληνικού τραγουδιού εν έτει 2015;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές σοβαρές προσπάθειες από ανθρώπους που σέβονται την τέχνη της μουσικής. Ίσως, βέβαια, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερος κόπος στις μέρες μας, ώστε να καταφέρει κάποιος να γίνει σημαντικός και να κερδίσει την προσοχή των ανθρώπων που με την κρίση, αλλά και την υποστήριξή τους, θα μπορέσουν να επηρεάσουν αυτούς τους μηχανισμούς που θα υποστηρίξουν το έργο τους. Γίνονται σπουδαία βήματα, αλλά και «ξεκαθαρισμοί», όπως και παντού γενικότερα, σύμφωνα με την κρίση που βιώνει ο παγκόσμιος πολιτισμός του σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι αυτός που «δουλεύει, κοπιάζει και με αγάπη και ζήλο πορεύεται», θα αμειφθεί παντός καταστάσεων, καιρού και εποχής.

Τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Γράφουμε καινούργια μουσική, πολλαπλασιάζουμε τις ενορχηστρωτικές μας ιδέες και επικοινωνούμε συνεχώς με τη σπουδαία ομάδα των μουσικών και συντελεστών στο «Ψυχή και Σώμα», έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στον κόσμο μια ξεχωριστή «ιδέα-πρόταση» με τη μουσική μας. Πιστεύουμε ότι όταν η μουσική γίνεται «λειτούργημα», τότε δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα. Όταν το καταφέρεις αυτό, τότε νιώθεις πως πραγματικά υπηρετείς τη θεία αυτή τέχνη. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερους φίλους αυτό το καλοκαίρι και να μοιραστούμε μαζί τους τη μουσική μας.

AH4A2542

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *