Μεγάλη δωρεά του Νικολάου Δ. Πατέρα στον Αγ. Γεώργιο Ριζάρη

Από την/τον Christina Politi | 9 Φεβρουαρίου 2019
nikos-pateras-den-tha-teleso-upo-kidemonia
Στη χορεία των μεγάλων Ευεργετών της πατρίδας μας ανήκει ο συμπατριώτης μας εφοπλιστής κ. Νικόλαος Διαμ. Πατέρας. Αναρίθμητες και συχνά αθόρυβες οι προσφορές του στην Εκκλησία, σε νοσοκομεία, σε οικογένειες αστυνομικών θυμάτων της τρομοκρατίας, σε Ιδρύματα και φορείς, στην Τέχνη, αλλά και πολύτιμη η στήριξή του στον 90χρονο Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών». Άλλη μια σημαντική προσφορά έκανε ο αγαπητός Νικόλας Διαμ. Πατέρας και αυτή είναι διττή: προς την Εκκλησία και την ιστορία του τόπου μας. Με δαπάνες του κι έναν αρκετά υψηλό προϋπολογισμό ανακαινίστηκε εκ βάθρων και ευπρεπίστηκε εξωτερικά κι εσωτερικά ο ιστορικός ναός του Αγ. Γεωργίου Ριζάρη, μια εκκλησία μπροστά από την οποία πολλοί περνάμε καθημερινά, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε την ιστορία της. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην οδό Β. Σοφίας, δίπλα στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός».
51577590_10157000178232387_3711624558684405760_o
Είναι ο ναός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία ιδρύθηκε το 1841 από τους ομογενείς επιχειρηματίες αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, δυο φτωχά παιδιά από το Μονοδένδρι των Ιωαννίνων, που ξενιτεύτηκαν, εργάστηκαν σκληρά, πλούτισαν και στήριξαν σε δύσκολες στιγμές τον αγώνα του Γένους. Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αρμόδιο Βλάχο, ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί δείγμα του λεγόμενου νεοβυζαντινού ρυθμού, καθώς συνδυάζει στοιχεία της νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία. Η Ριζάρειος μεταφέρθηκε μετά το 1950 σε νέες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι και το κτίριο της κατεδαφίστηκε. Όμως ο λαμπρός ιστορικός αυτός Ναός θα θυμίζει πάντοτε το όνομα και την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών αδελφών Ριζάρη αλλά και τον θαυματουργό άγιο Νεκτάριο επίσκοπο Πενταπόλεως. Ως Σχολάρχης της Ριζαρείου Σχολής λειτούργησε στην εκκλησία αυτή επί πολλά έτη. Μάλιστα εντός του ναού ως κειμήλιο φυλάσσεται και τιμάται το στασίδι του Αγίου. Ευχόμαστε στον συμπατριώτη μας δωρητή Νίκο Δ. Πατέρα πλούσια τη χάρη και τα πνευματικά τρόπαια του Μεγαλομάρτυρος και να τον αξιώσει ο Θεός να πρωτοστατήσει σε πολλά ακόμη σημαντικά έργα για τον τόπο μας.
Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *