Pavripedia: Μερομήνια 2018 – Λιακάδα τα Χριστούγεννα, χιόνια τον Απρίλιο

Από την/τον Γιώργος Παυριανός | 11 Σεπτεμβρίου 2017
qQa5Pd7Τα Ημερομήνια ή Μερομήνια, είναι μια πανάρχαιη μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο το χρόνο. Αμφισβητείται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μιά αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Για το πότε παρατηρούμε τα μερομήνια, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν από την 1η μέχρι την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 έως και τις 25 Αυγούστου. Λόγω αρχαιότητος οι πιο σωστές ημερομηνίες είναι οι δεύτερες.

Η παρατήρηση γίνεται νωρίς το πρωί, με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή και διαρκεί όλη την ημέρα. Όταν υπάρχουν σταθερά άσπρα σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές. Όταν έχει αέρα, ο καιρός θα είναι άστατος. Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν, ο καιρός θα είναι χιονιάς. Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα, ο καιρός θα είναι κρύος. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός θα είναι καλός.

“Φέτος, λόγω των πυρκαγιών, η παρατήρηση ήταν δύσκολη” μου λέει ο 90χρονος Γιάννης Βούρβαχης, που  ασχολείται πάνω από μισό αιώνα με τα Μερομήνια. “Χρειάστηκε να δούμε συμπληρωματικά στοιχεία, π.χ. ότι τα μελίσσια έκαναν λίγο μέλι, σημάδι ότι ο χειμώνας δεν προβλέπεται βαρύς. Επίσης φέτος, είχαμε αύξηση στον πληθυσμό των ποντικιών, ενώ πολλά αποδημητικά πτηνά έμειναν στην Ελλάδα. Και τα δύο σημαίνουν το ίδιο, θα έχουμε ήπιο χειμώνα. Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουμε όχι μόνο βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια! Ένα άλλο στοιχείο του καιρού τα τελευταία χρόνια, είναι η αστάθεια είναι η αστάθεια των φαινομένων. Εκεί που θα πέφτουν μπόρες και καταιγίδες, θα βγαίνει ξαφνικά ο ήλιος! Είναι πια γεγονός ότι ο καιρός έχει τρελαθεί και η πρόβλεψή του γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη.”

Δείτε λοιπόν αναλυτικά τον καιρό κάθε μήνα και λάβετε τα μέτρα σας!
wallpaper-rain-in-paris-weather

 Σεπτέμβριος: Γαϊδουροκαλόκαιρο προβλέπεται για το Σεπτέμβριο. Όλος ο μήνας θα κυλήσει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ηλιοφάνεια, ζέστη και δροσερά βοριαδάκια μετά τη δύση του ηλίου, κάνουν το μήνα αυτό ιδανικό για διακοπές. Όσοι τυχεροί μπορείτε, εκμεταλλευτείτε το!

Οκτώβριος: Οι πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν με βροχές και θα συνεχίσουν με συννεφιά μέχρι τις 15. Από τις 15 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, ο καιρός διορθώνεται και έχουμε ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας. Από τις 28 μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε και πάλι συννεφιά και κατά διαστήματα ηλιοφάνεια.

Νοέμβριος: Kρύο, βροχές και καταιγίδες από την 1 μέχρι τις 17 Νοέμβρη. Μετά ο καιρός θα είναι άστατος μέχρι τις 25, πότε θα κλαίει, πότε θα γελάει. Από τις 25 και μετά βελτιώνεται, έχουμε ηλιοφάνεια αλλά και ισχυρούς ανέμους.

Δεκέμβριος: Mε λιακάδα θα ξεκινήσει ο Δεκέμβριος και θα συνεχίσει έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα. Ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επιτρέψουν σε μικρούς και μεγάλους να κυκλοφορήσουν στους δρόμους κατά την εορταστική περίοδο. Μετά τα Χριστούγεννα όμως, ο καιρός θα χαλάσει και θα έχουμε κρύο.

Ιανουάριος: Με κρύο, δυνατούς βοριάδες και καταιγίδες θα μπει ο καινούργιος χρόνος. Μετά τις 20 θα αρχίσουν και καταρρακτώδεις βροχές και η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το μηδέν. Το χειμωνιάτικο σκηνικό θα παραμείνει αμετάβλητο μέχρι το τέλος του μήνα.

Φεβρουάριος: Βροχερός θα είναι και ο κουτσο-Φλέβαρος. Με καταιγίδες, κρύο και χιονόνερο θα έχουμε το τρελό Καρναβάλι. Στις 15 του μήνα σταματούν οι βροχές και επικρατεί συννεφιά με διαστήματα με ήλιο. Από τις 22 και μετά όμως, οι βροχές και το κρύο ξαναρχίζουν.

Μάρτιος: Βροχές, καταιγίδες, κρύο και συννεφιά, θα είναι τα χαρακτηριστικά του Μάρτη, γδάρτη, παλουκοκάφτη. Μετά τις 15, ο καιρός αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δικιά μας μελαγχολία. Σταματούν οι βροχές αλλά παραμένουν οι συννεφιές.

Απρίλιος: Ίσως ο πιο κρύος μήνας του 2018. Στην αρχή τα φαινόμενα θα είναι ήπια με κρύο και συννεφιά. Μετά τις 15 όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί και η θερμοκρασία θα πέσει θεαματικά, μέχρι χιόνια θα έχουμε. Όμως μετά τις 20, ο καιρός θα φτιάξει.

Μάιος: Η Πρωτομαγιά θα εορταστεί με συννεφιά και με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Μετά από μια βδομάδα θα αρχίσουν μπόρες και καταιγίδες για να επαληθευτεί το ρητό: “Στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει.” Τις υπόλοιπες 15 μέρες θα έχει ήλιο και βροχή, που παντρεύονται οι φτωχοί.

Ιούνιος: Άστατος ο Ιούνιος, ξεκινάει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν το γνωστό “κλίμα, τροπικό μου κλίμα”, με άπνοια και υψηλή υγρασία. Μύγες, κουνούπια, κατσαρίδες και άλλα έντομα πολλαπλασιάζονται, λόγω της υγρασίας, με τρομερή ταχύτητα και κάνουν τον Ιούνιο τον πιο δυσάρεστο μήνα του 2018.

Ιούλιος: Ξαφνικές μπόρες και καταιγίδες προβλέπονται για τον Ιούλιο που μαζί με την υψηλή θερμοκρασία θα κάνουν τη Γούβα να μοιάζει με Κούβα. Από τις 15 και μετά όμως, ο καιρός αλλάζει, οι βροχές σταματούν, η θερμοκρασία όμως θα παραμείνει υψηλή.
Αύγουστος: Με καύσωνα θα ξεκινήσει ο Αύγουστος και μέχρι της Παναγίας στις 15, ο υδράργυρος θα φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Θα υπάρξουν μέρες που η θερμοκρασία στην Αγιά Βαρβάρα θα είναι ίδια με την έρημο Σαχάρα. Μετά τις 15 όμως θα πνεύσουν ευνοϊκά μελτέμια για εμάς και καταστροφικά για τα δάση μας.
c3e09ead38c39253f3a6bf6929966ac9
Αυτά μου είπε ο κύριος Γιάννης, που τον γνώρισα σε ένα ταβερνάκι στην Καισαριανή. Αν δούμε να επαληθεύεται τους επόμενους μήνες, προτείνω να γιορτάσουμε το Πάσχα το Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα τον Απρίλιο. Για να είμαστε μέσα στο ίδιο κλίμα δηλαδή…
Γιώργος Παυριανός

Γιώργος Παυριανός

Βαρέθηκα το μέσα... αποφάσισα να βγαίνω μέσα στην παύρη νύχτα, να βλέπω λίγη κίνηση του δρόμου, να συναντάω ανθρώπους, να φεύγει λίγο το μυαλό... ότι βλέπω, ότι σκέφτομαι, ότι μου αρέσει, θα το γράφω το βράδυ και κάθε βράδυ στην cosmopoliti... εκεί μπορείτε να ακούτε "το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, τραγούδια σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση, παρουσιάσεις βιβλίων και παραστάσεων... ευχαριστώ Χριστίνα Πολίτη, που με έβγαλες από το σπίτι και με έκανες cosmopoliti!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *