Μικρά μυστικά της Μεσογειακής κουζίνας

Από την/τον Mina Kakania | 21 Οκτωβρίου 2019

marathos

Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από τη Μεσογειακή κουζίνα. Ας την ξαναθυμηθούμε λοιπόν από την αρχή. Απλά φρέσκα υλικά, αλάτι της θάλασσας και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Μικρές συμβουλές όπως ότι το λάδι το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος χάθηκαν με τα χρόνια και καιρός είναι να τις ξαναθυμηθούμε διότι αλλιώς θα χαθεί εντελώς και η μεσογειακή γαστρονομική μας κουλτούρα. Μυστικά σαν κι αυτό που πέρασαν από γενιά σε γενιά μανάδων και κοντεύουν σήμερα να χαθούν αν δεν τα προφυλάξουμε.

Βάζοντας το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, το λάδι κρατάει όλη του τη νοστιμιά και βέβαια όλα τα θρεπτικά του συστατικά . Αυτός ο τρόπος της μεσογειακής κουζίνας, είναι ο μόνος που θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά των τελευταίων ετών που το μόνο που μας έμαθαν είναι πώς να μαγειρεύουμε με ζωικά λίπη και κρέμα γάλακτος.

Lucille Ball Long Long Trailer 1953 cooking scene

Η επιστροφή στην κουζίνα των γιαγιάδων μας είναι το ζητούμενο και κορυφαίο στοίχημα των νέων σεφ. Να μπορούν να δημιουργούν απίστευτες ελληνικές γεύσεις, με φρέσκες, εκλεκτές πρώτες ύλες όπως το λάδι, τα μυρωδικά μας, το κρασί μας, το θαλασσινό μας αλάτι που με την δική τους δημιουργικότητα μπορούν να εξυμνήσουν και το πιο ταπεινό λαχανικό.

Έτσι μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας σε όλη την Ελλάδα να μαγειρεύουμε στην καθημερινότητα μας και με αυτά τα εργαλεία ας πορευτούμε μελλοντικά για να ζήσουμε μεγάλες γαστρονομικές στιγμές στον τόπο μας.

Επιστροφή στα βασικά λοιπόν. Ας βγούμε στους αγρούς για μάραθο, το μυρωδικό που υπάρχει παντού στην ελληνική ύπαιθρο .

gourmed-logo

Βρείτε περισσότερα μυστικά και συνταγές στο gourmed.gr

Mina Kakania

Mina Kakania

Η Μίνα Κακανιά ήταν για χρόνια συντάκτρια στο ΒΗΜΑ Gourmet, καθώς και σύμβουλος της τηλεοπτικής σειράς "TOP CHEF". Είναι διπλωματούχος του Wine & Spirit Education Trust.

Είναι απόφοιτος του Wellesley College στην Βοστώνη, μητέρα δύο παιδιών & ενός Westie, του Σπίθα. Είναι μακαρονού και της φαίνεται. Είναι φημισμένη οικοδέσποινα και αρχισυντάκτρια του Gourmed.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *