Μιμή Ντενίση: τιμητική βράβευση από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 17 Απριλίου 2019

IMG_4799

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, παρουσία πολλών φίλων και συνεργατών, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, τίμησε την Μιμή Ντενίση ως ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφράστρια για την προσφορά της στις Τέχνες και τα Γράμματα. Η εκδήλωση είχε βιντεοπροβολές από τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της Μιμής Ντενίση (με πολύ αρχειακό υλικό από το Cosmopoliti), ενώ για την εκλεκτή πρωταγωνίστρια μίλησαν ο διευθυντής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Θρασύβουλος Γιάτσιος,  η συγγραφέας Μαρία Σκιαδαρέση, ο Μιχάλη Μητρούσης και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Την οργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης, είχε αναλάβει ο Πάνος Κατέρης. 

IMG_4770

Πάνος Κατέρης, Μιμή Ντενίση

IMG_1435

Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, Κώστας Μιχαηλίδης, Μιμή Ντενίση, Πάνος Κατέρης

P1520679

Θρασύβουλος Γιάτσιος, Μιμή Ντενίση, Πάνος Κατέρης, Μιχάλης Μητρούσης, Μαρία Σκιαδαρέση, Ηλιάνα Θεμιστοκλέους

IMG_1450

Θρασύβουλος Γιάτσιος, Μιμή Ντενίση, Πάνος Κατέρης, Μιχάλης Μητρούσης

P1520750

Ο πρόεδρος Κώστας Μιχαηλίδης παραδίδει το βραβείο στη Μιμή Ντενίση

IMG_4796

Η Μιμή Ντενίση με το βραβείο

IMG_4748

Θρασύβουλος Γιάτσιος, Μιμή Ντενίση

IMG_1454

Σπύρος Μπιμπίλας, Μιμή Ντενίση

IMG_1471

Μιμή και Μαρία Ντενίση

IMG_4787

Πάνος Κατέρης, Μιμή Ντενίση, Σπύρος Μπιμπίλας, Τέλης Ζώτος

IMG_4802

Δήμητρα Μιχαηλίδου, Θρασύβουλος Γιάτσιος, Ρεβέκκα Ναχαμούλη

P1520688

Η Μαρία Σκιαδαρέση μίλησε στην ομιλία της για την Μιμή Ντενίση ως θεατράνθρωπο, τονίζοντας τα εξής: Η Μιμή Ντενίση είναι συνυφασμένη, ως ψυχοσύνθεση αλλά και παιδεία, με το θέατρο, όπως αυτό μας έρχεται από την αρχαία Ελληνική παράδοση. Με την έννοια που οι τότε Έλληνες έδιναν στη λέξη -αγωγή της ψυχής κι όχι φτηνή διασκέδαση, έτσι ώστε ο άνθρωπος να βγει από μία θεατρική παράσταση καλύτερος απ’ ότι ήταν όταν μπήκε.  Η Μιμή Ντενίση εδώ και χρόνια, επιτελεί κάτι πολύ σημαντικό για τούτο τον τόπο. Κοινωνεί το θέατρο στο ευρύ κοινό, υπηρετώντας στην ύψιστη έκφρασή της την παιδεία, όχι μόνο του φύσει ή θέσει θεατρόφιλου ανθρώπου αλλά και του δυνάμει.

Ο Μιχάλης Μητρούσης μίλησε για την κυρία Μιμή Ντενίση (το κυρία είναι όρος αδιαπραγμάτευτος για μένα, όπως είπε χαρακτηριστικά). Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: Η Μιμή Ντενίση καταξιώνεται στο χώρο ως μία σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου και του εθνικού πολιτισμού, διότι όπως στην ιστορία, έτσι και στην τέχνη το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα στις παραστάσεις της Μιμής δεν σηκώνει συζήτηση. 4ο χρόνια στο θέατρο, δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα.

Ο Θρασύβολος Γιάτσιος μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με την Μιμή Ντενίση και μας ανέλυσε με πολύ ωραία λόγια ποιο είναι το πλάσμα τούτο: η λαμπερή Μιμή, η σταρ Μιμή, η κοσμική Μιμή, η θεατρίνα Μιμή, η γενναιόδωρη Μιμή, η απλή Μιμή, η πολυτάλαντη Μιμή…. Στο τέλος της ομιλίας του, όλη η αίθουσα ήταν συγκινημένοι και ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.

IMG_1429

Η Μιμή Ντενίση είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της: Όποτε έγραφα ένα έργο για την Ελλάδα, εκεί ήταν η μεγάλη μου επιτυχία. Δεν είμαι καθόλου εθνικίστρια, είμαι όμως πολύ πατριώτισσα με την αληθινή έννοια της λέξης. Δεν χαρίζω αυτή τη λέξη ούτε στους ακροδεξιούς, ούτε στους φασίστες, ούτε στους ακραίους αριστερούς. Πατριώτες είναι όσοι αισθάνονται Έλληνες. Εγώ επειδή είμαι πολύ Ελληνίδα, δεν είχα ποτέ το φόβο αν θα παίξω την Μπουμπουλίνα, αν θα γράψω την Θεοδώρα, ακόμα και τότε που κορόιδευαν τα ελληνικά θέματα. Αυτά τα έργα όταν ήρθαμε στα δύσκολα, τα θυμήθηκαν όλοι και άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη πατρίδα, που ήταν “απαγορευμένη” σχεδόν. Όπου πηγαίνω μιλάω για την Ελλάδα και δείχνω το πρόσωπο της Ελλάδας που πρέπει να ξέρουν. Είναι απαράδεχτο ότι είναι μίζερη και μισή η ελληνική ιστορία. 

Επίσης, αποκάλυψε ότι έγινε πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού για να μιλάει στη διασπορά για όλους του Έλληνες (η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει τον Ιούνιο). Τον Οκτώβριο θα ανεβεί στον Ελληνικό Κόσμο η συνέχεια του έργου Σμύρνη μου αγαπήμενη, το Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να γράψει για τους Αιγυπτιώτες, για τη συγκλονιστική ιστορία Αλεξάνδρεια-Κάιρο και για τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες που συνεισέφεραν σημαντικά ποσά για το κτίσιμο σχολείων, ακαδημιών, νοσοκομείων και ιδρυμάτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα.

IMG_1439

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *