“Μπαμπά… Μια Κανονική Ημέρα”. Το Βιωματικό Βιβλίο Που Έγραψε Ο Αντώνης Κανάκης!

Από την/τον Christina Politi | 28 Μαΐου 2015

antonis-kanakis-657x1024

Αυτό δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι ένα πέρα για πέρα αληθινό κείμενο που περιγράφει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιδράσεις, τα γεγονότα είκοσι περίπου συγκεκριμένων ημερών.  Τις είκοσι αυτές ημέρες αυτά έζησα, αυτά ένιωσα, αυτά σκέφτηκα, αυτά φώναξα, αυτά έκανα. Το κείμενο αυτό γράφτηκε αυθόρμητα, άμεσα, ασταμάτητα. Γράφτηκε μόνο του, μέσα σε τέσσερις περίπου ημέρες, όταν συνέβη ό,τι συνέβη. Εκτός από τις εκ των υστέρων ορθογραφικές διορθώσεις, ούτε μία λέξη δεν άλλαξε από την αρχική άμεση – αυτόματη καταγραφή. Δεν σουλουπώθηκε στη συνέχεια, δεν στρογγύλεψε, δεν δουλεύτηκε το περιεχόμενο ή οι διατυπώσεις. Εμεινε έτσι, ακατέργαστο και ωμό. Το κείμενο αυτό είναι μια αντίδραση, μια ανάγκη, ένα καταφύγιο, μια ενέργεια που δεν την αποφάσισα εγώ. Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε για να δημοσιευτεί. Το κείμενο αυτό εύχομαι να μην είχε γραφτεί ποτέ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε από εμένα για τον Μπαμπά μου, από μένα για μένα, αλλά και για όλους τους Μπαμπάδες, για όλους τους γιους, για όλες τις Μαμάδες-συντρόφους, για όλες τις κόρες… Για τους ιερούς αυτούς δεσμούς…». Αυτά έγραψε στο σημείωμά του ο Αντώνης Κανάκης για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ιανός με τίτλο «Μπαμπά… μια κανονική ημέρα»

upl5562d8ac522b8

Το βιβλίο περιλαμβάνει στιγμές από τη ζωή με τον μπαμπά του, Γιάννη Δανιήλ Δούμα, όταν ήταν ακόμα παιδί, αλλά και πιο πρόσφατες οικογενειακές στιγμές. Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και ο Αντώνης Κανάκης κατορθώνει να μιλήσει στις καρδιές όλων όσων έχουν βιώσει παρόμοια απώλεια  αλλά δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία κρατάει ζωντανή για πάντα τη σχέση πατέρα-παιδιού και αναδεικνύει την αγάπη που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν χάνεται αλλά υπάρχει και συνέχεια. Γράφει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του βιβλίου: Θέλουμε να πιστέψουμε ότι έχει και συνέχεια, μόνο και μόνο για να συναντήσουμε ξανά αυτούς που αγαπάμε. Για να υπάρχει αυτή η προοπτική. Γιατί χωρίς αυτή την προοπτική θα τρελαθείς. Θα τρελαθώ. Πώς να ζήσω με το δεδομένο ότι δεν θα ξαναδώ, μιλήσω, αγκαλιάσω, φιλήσω, μυρίσω ποτέ ξανά τον Μπαμπά μου…

assets_LARGE_t_420_54509618

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ορφανοτροφείου «Αγιος Στυλιανός». Η τιμή του είναι 6 ευρώ και μέσα στις 80 σελίδες του θα διαβάσετε μία συγκλονιστική αλήθεια ζωής.

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *