Νοσταλγία ’70s & ’80s: μανία για χαλκομανία! Εσύ σιδέρωσες;

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 22 Αυγούστου 2016

A27

Aπίθανες πρωτότυπες πολύχρωμες σιδερότυπες χαλκομανίες που σιδερώνονται στα ρούχα σας. Έτσι διαφήμιζαν τα νεανικά περιοδικά των ΄70ς, τις χαλκομανίες που έδιναν ως δώρο στους αναγνώστες τους. Η αρχή έγινε με το περιοδικό Μανίνα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.

t2rhg1s0dl341th2

Τα σταμπωτά (οι μετέπειτα γνωστές μας στάμπες) ήταν η νέα μόδα που λάνσαρε η Μανίνα για να προσελκύσει περισσότερες αναγνώστριες. Θέλετε να κάνετε το περσινό σας άχαρο μπλουζάκι που ξεθώριασε να φαίνεται σαν καινούριο; Τα σταμπωτά έκλεψαν την τέχνη του κεντήματος και μεταφέρουν το ομορφότερο σχέδιο μέσα σε ένα απόγευμα στη μπλούζα σας. Και οι πιο στενές σας φίλες θα σας πουν Με γεια σας!

46

Τα σταμπωτά σχέδια (κυρίως κακοζωγραφισμένα ζωάκια) ήταν μέσα στο περιοδικό ως ένθετο, σε μικρές εικόνες, που όμως είχαν αρκετή διαδικασία, συν έξοδα για υλικά που έφταναν τις 100 δραχμές, όταν το περιοδικό στοίχιζε μόλις 6 δραχμές. Έτσι, η σταμπότα (όπως αναγραφόταν στο εξώφυλλο), μια τέχνη για το καλοκαίρι, κράτησε μόνο ένα καλοκαίρι, και αντικαταστάθηκε από τις χαλκομανίες, που αργότερα ονομάστηκαν σιδερότυπα.

47

Οι χαλκομανίες έγιναν ανάρπαστες. Εύκολες στις οδηγίες χρήσης, αρκούσε μόνο το μπλουζάκι και ένα σίδερο. Έβαζες τη χαλκομανία πάνω στο ύφασμα κι αφού το σίδερο είχε κάψει αρκετά, σιδέρωνες το χαρτί, με προσοχή να μην κουνηθεί και χαλάσει η εικόνα. Για να μην βγει άχρηστο το τελικό αποτέλεσμα, υπήρχε μια μικρή εικόνα, που χρησίμευε ως δοκιμή. Σιδέρωνες πρώτα τη …δοκιμή για εξάσκηση και μετά τη βασική χαλκομανία.

A8

Α25

Οι χαλκομανίες ήταν πίσω από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο ή μέσα στο περιοδικό ως αφίσα. Αγαπημένοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, Έλληνες και ξένοι, ήταν κυρίως τα πρόσωπα που ήθελες να σιδερώσεις. Στην κορυφή της προτίμησης ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, οι Αbba, ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Πασχάλης, ο Τζον Τραβόλτα, οι Άγγελοι του Τσάρλι, τα ζώδια, το λογότυπο της Μανίνας, διάφορα τύπου Αγάπη είναι, επίκαιρα σίριαλ κι εκπομπές. Αργότερα, στα τοπ της χαλκομανίας, θα προστεθούν ο Πάνος Μιχαλόπουλος, ο Σταμάτης Γαρδέλης, η Σοφία Αλιμπέρτη, η Δυναστεία, τσιγάρα (πράγμα περίεργο για περιοδικό εφήβων) και η Τόλμη και Γοητεία, αφού η μόδα με τα σιδερότυπα θα κρατήσει μέχρι το τελευταίο τεύχος.

A15

A6

A24

Τζον Τραβόλτα

A28

Έλβις

A9

Abba

A5

Mικ Τζάγκερ

A3

Μάγια η μέλισσα

A36

Χαλκομανία πακέτο τσιγάρων

A19

Ζώδια

A18

A12

Ξεκίνησε για τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία, που οι χαλκομανίες συνέχισαν όλη τη χρονιά. Όταν μάλιστα η Κατερίνα, το ανταγωνιστικό νεανικό περιοδικό άρχισε να βάζει κι εκείνο χαλκομανίες, ο εκδοτικός οίκος που έβγαζε τη Μανίνα, έβαλε σιδερότυπα και στα υπόλοιπα περιοδικά του, δηλαδή στην Πάττυ, στο Αγόρι, και στο Τρουένο.

A4

ΕΞΩΦ. TEYXOΣ 48

katerina vol3_236

katerina vol3_084

320

A38

6

10

A35

A30

A31

A32

Μανίνα και Κατερίνα, μεγάλωσαν τρεις γενιές. Από το 1972 και για είκοσι χρόνια, οι τότε τινέιτζερς, έτρεχαν κάθε Τρίτη στο περίπτερο, αγόραζαν το τεύχος και σιδέρωναν τις χαλκομανίες. Τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια, είχες αγωνία και έντονη επιθυμία για το επόμενο τεύχος …ακόμα κι αν οι χαλκομανίες δεν ήταν του γούστου σου

A26

A17

A13

A14

A10

A11

A2

A7

A16

A37

A39

A34

A33

 

A29

manina_420 A21 A20 A23

43 42 53

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *