Νόσος του Crohn: Η χορήγηση βιταμίνης D3 αλλάζει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου

Από την/τον Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD | 10 Απριλίου 2018

article_0_image_188
Γνωρίζουμε ότι η δυσβίωση του εντέρου -αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης των μικροβίων του εντέρου- είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Η πιο αποδεκτή μέχρι σήμερα υπόθεση της παθογένειας των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρουείναι ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και ελλείψεις βιταμινών, ενεργοποιούν μια παθολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού κέντρου Rostock στη Γερμανία διεξήγαγαν κλινική μελέτη για να διαπιστώσουν αν η θετική επίδραση της βιταμίνης D3 στην εντερική φλεγμονή επηρεάζει και την εντερική χλωρίδα.

Η μελέτη έδειξε πως χορήγηση βιταμίνης D3 βελτιώνει την εντερική χλωριδα σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Οι ερευνητές μελέτησαν τα βακτηριακά στελέχη του εντέρου σε ασθενείς και υγιείς πριν και μετά τη χορήγηση βιταμίνη D3.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως ενώ στους υγιείς η εντερική χλωρίδα παρέμεινε αμετάβλητη, σε άτομα με νόσο του Crohn η βιταμίνη D3 άλλαξε σημαντικά τη μικροχλωρίδα.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η βιταμίνη D3 είναι ικανή να έχει θετική επίδραση στην νόσο του Crohn μέσω της αύξησης των «καλών βακτηρίων» και εξισορρόπησης τους σε σχέση με τα παθογόνα βακτήρια.

Βιταμίνη D και αυτοανοσία

Η βιταμίνη D έχει πολλαπλές ωφέλιμες δράσεις, ιδιαίτερα στα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι οι πάσχοντες από αυτοάνοσες ασθένειες παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στην βιταμίνη D3 και χρειάζονται πολύ υψηλότερα επίπεδα για να έχουν την ίδια βιολογική δράση που εμφανίζει η D3 στους υγιείς.

Σε ασθενείς που νοσούν από αυτοάνοσο ο στόχος είναι η επίτευξη τιμών κοντά στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα (100ng/ml) ώστε να παρακαμφθεί η αντίσταση και να επιτευχθεί η μέγιστη βιολογική δράση αυτής της ζωτικής ανοσορρυθμιστικής βιταμίνης/ορμόνης.

Η κοινή μέθοδος μέτρησης της D3, είναι όμως ακριβής για τιμές μέχρι 70 ng/ml. Σε τιμές μεγαλύτερες από τα 70 ng/ml η μέτρηση είναι ανακριβής και συνήθως δίνει αποτελέσματα πολύ υψηλότερα από τα πραγματικά και την καθιστά αναποτελεσματική για κλινική θεραπεία σε ασθενείς με αυτοάνοσα. Η ανίχνευση του ενεργού μορίου της βιταμίνης D στην κλινική μας με την μέθοδο αναφοράς μέσω της Metabolomic Analysis®, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τα πραγματικά επίπεδα στον οργανισμό και να ακολουθήσουμε την κατάλληλη προσέγγιση.

Οι νόσοι του γαστρεντερικού μπορούν να αντιμετωπισθούν αν εντοπίσουμε τα αίτια που τις προκάλεσαν και κατευθύνουμε τον ασθενή προς την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Στην Υγειά Σας!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Εύα Σαράντη Μοριακή Βιολόγος, MSc by Research in Biomedical Sciences

www.drtsoukalas.com

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *