Οκτώβριος! Kαλό μήνα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 1 Οκτωβρίου 2019

autumn-lake-fall-oxtongue-river

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας ταλαιπωρεί στην ορθογραφία, από την εποχή του σχολείου. Ένα λάθος μ και γίνεται Οκτώμβριος. Έχει 31 μέρες και πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη Octo (=οκτώ), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

autumn-017

Ο Οκτώβριος σχετίζεται με μεγάλες στιγμές του νεώτερου Ελληνισμού. Toυ Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912 ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη, στις 28 Οκτωβρίου 1940 η  Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας και στις 12 Οκτωβρίου 1944 η γαλανόλευκη κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.

1395364828-autumnleaves-jpg-original

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. ανωνυμη

    2019/10/02 στις 15:28

    ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ….ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ….

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *