Πέθανε στα 53 του χρόνια ο σκηνοθέτης του μαγικού ρεαλισμού Τόμας Παντούρ

Από την/τον Christina Politi | 13 Απριλίου 2016

tom

O ανατρεπτικός και ταλαντούχος σκηνοθέτης Τόμας Παντούρ πέθανε σήμερα στα 53 του χρόνια από καρδιακή προσβολή την ώρα που έκανε πρόβες για το «Βασιλιά Ληρ» με το Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων. Κυριολεκτικά έμεινε στα χέρια των συνεργατών του.

images

Ο Τόμας Παντούρ έγινε γνωστός στη χώρα μας από το «Βασιλιά Ληρ» που ανέβασε πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή με το Γιώργο Κιμούλη και ένα λαμπρό cast που συμπεριλάμβανε τον Αργύρη Πανταζάρα , την Κόρα Καρβούνη και τη Στεφανία Γουλιώτη. Χρόνια είχαμε να δούμε στην Αθήνα τέτοια πραγματικά σύγχρονη και ατμοσφαιρική παραγωγή  (που δυστυχώς δε συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν λόγω αυτής της οικονομικής μάστιγας που έχει γονατίσει τα πάντα και τους πάντες). H μουσική της παράστασης – και των παραστάσεών του σε στοιχειώνει καιρό μετά.

Φίλοι του λένε πως τις τελευταίες ημέρες είχε διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές για πόνους στο στήθος, ενώ λίγες ώρες πριν προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν, χωρίς αποτέλεσμα οι ηθοποιοί του, δεν αισθανόταν και πολύ καλά.

Ο Παντούρ ήταν από τους πιο αβάντ γκαρντ σκηνοθέτες της Ευρώπης. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στην Ισπανία με την ομάδα του PandurTheatres με τους οποίους δημιουργούσαν εμπνευσμένες παραστάσεις σε φεστιβάλ και θέατρα σε όλον τον κόσμο. Η Ισπανία του ταίριαζε γιατί καλλιτεχνικά παραδοσιακά ονειρεύεται όπως ονειρευόταν και εκείνος και όλη η Λατινική Αμερική, με μαγικό ρεαλισμό.. (όταν σε μία ωμά ρεαλιστική κατάσταση εισχωρεί ένα σουρεαλιστικό ή μαγικό ή φαντασιακό στοιχείο που είναι δύσκολο να το πιστέψεις..)

Αξέχαστη ήταν η παράσταση «Σεχαραζάντ» που ανέβασε το 1989 και όπως όλα του τα έργα ήταν γεμάτη συμβολισμούς και υπερθέαμα.

Οι ηθοποιοί μας που συνεργάστηκαν μαζί του τον αποχαιρέτησαν με το δικό τους τρόπο και πολλά αποσιωποιητικά στις προσωπικές τους σελίδες στο facebook.

upl5531051ec6e06 fwt tumblr_nqar9yFFYb1t3v3ovo2_1280 king_44 lir3_b upl553104dd1e691 193402_4386595148539_179974748_o_2

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *