Παρασημοφόρηση στην πρεσβεία της Γαλλίας του Γιώργου Αρχιμανδρίτη

Από την/τον Christina Politi | 22 Νοεμβρίου 2019

IMG_4293Στις 21 Νοεμβρίου 2019, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave επέδωσε τα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στον κ. Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τη συμβολή του στην ακτινοβολία του πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο.

IMG_4251Η τελετή της επίδοσης έγινε στην πρεσβευτική κατοικία παρουσία πολλών προσωπικοτήτων του κόσμου του πολιτισμού. Στη διάρκειά της, αναγνώστηκε μια συγχαρητήρια επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και ένα μήνυμα του Γάλλου δοκιμιογράφου και συγγραφέα Pascal Bruckner.

IMG_4048

IMG_4393Ο πρέσβης εξέφρασε την ‘’τεράστια ευχαρίστησή του’’ υποδεχόμενος τον κ. Αρχιμανδρίτη ‘’έναν άνθρωπο που αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στις χώρες και τους πολιτισμούς μας, ο οποίος συμβολίζει τη βαθιά τους φιλία’’. Χάρη στον κ. Αρχιμανδρίτη ‘’ η πρεσβευτική κατοικία είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλες τις Καλές Τέχνες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ!’’.

Ο πρέσβης υπενθύμισε τις πολυάριθμες ραδιοφωνικές αλλά και γραπτές συνεντεύξεις του κ. Αρχιμανδρίτη με τα διασημότερα ονόματα της γαλλικής και της ελληνικής κουλτούρας μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.

« Ο Μίκης, που πριν από λίγες μέρες είχα το προνόμιο να συναντήσω, με παρακάλεσε να σας διαβιβάσω τη φιλία του και μου ανέφερε πως είστε ‘’το καλό παιδί’’. Στο στόμα αυτής της κολοσσιαίας προσωπικότητας, η φράση αυτή αποτελεί τεράστια φιλοφρόνηση. »

Για τον πρέσβη, η ποιότητα των συνεντεύξεών του έχει να κάνει με την « ιδιαίτερη ευαισθησία » του κ. Αρχιμανδρίτη ο οποίος ξέρει να « εμπιστεύεται το ένστικτο και την καρδιά », ξέρει πώς να προσλαμβάνει « τον αληθινό λόγο », αλλά επίσης και « τις σιωπές, μέσα από τις οποίες ο Άλλος αποκαλύπτεται ακριβώς όπως και μέσα από τα λόγια του  ».

Η τέχνη αυτή που έγκειται στη σύλληψη «του αληθινού, του ανθρώπινου » του επιτρέπει « να φτάνει στον ορίζοντα της οικουμενικότητας, να ανυψώνει τους αναγνώστες και τους ακροατές του θεωρώντας βέβαιο ότι ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό κοινό για όλους και όχι ένα προϊόν που απευθύνεται στις ελίτ και μόνο».

Ο κ. Αρχιμανδρίτης ευχαρίστησε τον πρέσβη για την « μεγάλη τιμή » και υπενθύμισε την προσωπική και πνευματική του διαδρομή που τον οδήγησε να γίνει ένας αληθινός περαματάρης ανάμεσα σε έναν « αυθεντικό και ακμάζοντα ελληνισμό » και τα « αριστουργήματα του γαλλικού πνεύματος ».
IMG_4128

IMG_4075

IMG_4111

IMG_4299

IMG_4443

IMG_4084

IMG_4043

IMG_3868

IMG_4522

IMG_4168

IMG_4031

IMG_4014

IMG_4393

IMG_4214
Φωτογραφίες : © Ambassade de France en Grèce – photo Giannis Panagopoulos

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *