Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: ετοιμάστε το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου

Από την/τον Mina Kakania | 23 Μαρτίου 2019

 

image_2

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι τέχνη σε συνδυασμό με υπομονή. Ξεπλένουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με πολύ νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και εάν δεν έχουμε πάρει φιλέτο τον καθαρίζουμε από τα πολλά κόκαλα. Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του βακαλάου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Έτσι εάν το ψάρι είναι είναι πάνω από τρία κιλά χρειάζεται να μείνει περίπου 48 ώρες μέσα στο νερό. Αν θέλετε να τον τηγανίσετε, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε ακόμα περισσότερο. Στην συνέχεια ξεπλένουμε πάλι καλά και γεμίζουμε την κατσαρόλα πάλι με κρύο νερό και αφήνουμε περίπου 24 έως 36 ώρες αλλάζοντας με καθαρό κρύο νερό κάθε 6 ώρες.

bakaliaros11

Πάντα μετά από το τέλος της διαδικασίας τηγανίζουμε ένα μικρό κομμάτι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι ακόμα πολύ αλμυρός. Εάν είναι ακόμα πολύ αλμυρός ξανακάνουμε την διαδικασία μια με δύο φορές δοκιμάζοντας πάντα ώστε να μην γίνει εντελώς ανάλατος και χάσει όλη την ουσία του. Μπακαλιάρος είναι πρέπει να κρατάει λίγο στο αλάτι … Τον φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τον καταναλώσουμε αφού πρώτα τον σκουπίσουμε καλά και τον τυλίξουμε μέσα σε χαρτιά και πετσέτες. Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος μπορεί να άνετα να φυλαχθεί στην κατάψυξη

xarmirisma-bakaliarou

 

gourmed-logo

Δείτε περισσότερα στο www.gourmed.gr

Mina Kakania

Mina Kakania

Η Μίνα Κακανιά ήταν για χρόνια συντάκτρια στο ΒΗΜΑ Gourmet, καθώς και σύμβουλος της τηλεοπτικής σειράς "TOP CHEF". Είναι διπλωματούχος του Wine & Spirit Education Trust.

Είναι απόφοιτος του Wellesley College στην Βοστώνη, μητέρα δύο παιδιών & ενός Westie, του Σπίθα. Είναι μακαρονού και της φαίνεται. Είναι φημισμένη οικοδέσποινα και αρχισυντάκτρια του Gourmed.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *