Σαββατοκύριακο με τα Μπαλέτα Μπεριόσκα

Από την/τον Christina Politi | 21 Σεπτεμβρίου 2013

Beriozka2

Με τον αέρα της λαμπρής ρωσικής παράδοσης έρχονται τα Κρατικά Μπαλέτα Μπεριόσκα, σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αύριο, 22 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχοντας στις αποσκευές τους 65 χρόνια έμπνευσης, δημιουργίας και αναγνώρισης, θα μας παρουσιάσουν γοητευτικές αλλά και απαιτητικές χορογραφίες, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας. Και ως το σήμα κατατεθέν ενός πολιτιστικού θησαυρού που ταξίδεψε σε πάνω από 80 χώρες σε πέντε ηπείρους, κερδίζοντας χειροκρότημα, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση.

Beriozka3
Εμπνεύστρια των Μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντέζντινα, η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας εμπλουτίζοντάς τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957 τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των Μπαλέτων Μπεριόσκα πήρε η Μίρα Κολτσόβα –της χορογραφικής σχολής  Μπολσόι– εμφυσώντας νέα πνοή στο Σύνολο. Στηριζόμενη στη διαρκή έρευνα και έχοντας πάντα ως βάση την παράδοση, έδωσε ταυτότητα, ρυθμό και πλουραλισμό στα μπαλέτα, προσδίδοντάς τους φήμη και κύρος. Γρήγορα τα Μπεριόσκα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ζωντανεύοντας τον βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής και κάνοντας τους απανταχού λάτρεις του χορού να συμφωνήσουν πως τα Μπαλέτα Μπεριόσκα είναι τα καλύτερα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο, αφού διαθέτουν όλα τα καλλιτεχνικά εχέγγυα για παραστάσεις εξαιρετικής αισθητικής. Μάλιστα είναι από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα τόσο υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, βασισμένα σε παραδοσιακά στοιχεία. Με εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Σκάλα του Μιλάνου, τα Μπαλέτα Μπεριόσκα ξεπερνούν κάθε προσδοκία  αποκτώντας χιλιάδες θαυμαστές παντού. Ειδικά ο διάσημος πλέον κυκλικός χορός «Η σημύδα στον αγρό» όπου οι χορεύτριες μοιάζουν να κυλάνε στη σκηνή σαν σε ποτάμι, αποτελεί το πιο ξεχωριστό δείγμα που το φολκλόρ μετουσιώνεται σε υψηλή τέχνη.
Η αναγνώριση των Μπαλέτων Μπεριόσκα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, καθώς έλαβαν το Χρυσό Μετάλλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ως επιβράβευση της καλλιτεχνικής τους προσφοράς στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Beriozka1
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη)
τηλ.: 2107282333
Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» – 21 Σεπτεμβρίου, 5:00 & 9.00 μ.μ.
Τιμές Εισιτηρίων:
Διακεκριμένη Ζώνη : 80€
Α ζώνη: 60€
Β ζώνη: 40€
Γ ζώνη: 30€
Φοιτητικά-Παιδικά: 20€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Αθήνα:
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη)
και στο εκδοτήριο της οδού Ομήρου 8 στο Σύνταγμα:
Τηλεφωνικά, με χρήση πιστωτικής κάρτας, στο 210-7282333
Ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr
Θεσσαλονίκη:
Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (πληροφορίες: 2130 895800)
και στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους
Τηλεφωνικά, με χρήση πιστωτικής κάρτας, στο 2310 895938
Ηλεκτρονικά στο www.tch.gr
Διάρκεια : 2 ώρες με διάλειμμα

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *