Στην έκθεση «Άλλοτε και τώρα» της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου

Από την/τον Christina Politi | 8 Φεβρουαρίου 2018

 

240182

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η πρώτη αναδρομική έκθεση

της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου και χαράκτριας

στο Μουσείο Μπενάκη

 240183

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, η πρώτη αναδρομική έκθεση                                     της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου, κάτω με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Ειρήνη Γερουλάνου, μίας από τις σημαντικότερες εικαστικούς της σύγχρονης Ελλάδας, με τίτλο «Άλλοτε και τώρα».

240150

240208

 

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2018, παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής δημιουργίας της προικισμένης ζωγράφου και χαράκτριας, που χρησιμοποιώντας με απαράμιλλη δεξιοτεχνία την παραδοσιακή μέθοδο της χειροποίητης μεταξοτυπίας έχει επανειλημμένα τιμηθεί με πολύ σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

Πλήθος γνωστών Αθηναίων, μεταξύ των οποίων επιφανείς άνθρωποι της τέχνης, συλλέκτες αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του χώρου της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής, έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια τιμώντας την εικαστικό, για να τη συγχαρούν και να περιηγηθούν από την ίδια στα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της πλούσιας εικαστικής της παραγωγής, κοινό παρονομαστή της οποίας αποτελεί το στοιχείο της αισιοδοξίας. Όπως αναφέρει η ίδια: «Ζωγραφίζοντας σχεδόν καθημερινά εμπνέομαι αναπόφευκτα από τη γενική ή την προσωπική μου επικαιρότητα, που εξελίσσεται συνεχώς και μαζί της εξελίσσομαι κι εγώ. Και παρότι η επικαιρότητα δεν είναι πάντοτε ευχάριστη, επιλέγω να την αποτυπώνω με τρόπο αισιόδοξο γιατί αντιλαμβάνομαι την τέχνη ως καλλιτεχνία με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Με ενδιαφέρει να παρουσιάζω στο κοινό το κάλλος της τέχνης και όχι στείρα την ασχήμια της ζωής.»

 

Ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, Σωκράτης Λούπας, επισημαίνει σχετικά: «Από την Αγγλία στην Ελλάδα, με τα αφηρημένα έργα, τα παραστατικά και με τις μεγάλες και μικρές συνθέσεις, το έργο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου διακρίνεται για την ποικιλία του. Η πραγμάτευση των θεμάτων γίνεται με ευχέρεια, ενώ η εξέλιξη του καλλιτεχνικού ύφους συνδέεται με τις εμπειρίες της και τα δεδομένα της εποχής. Τα ιστιοφόρα σκάφη, τα πουλιά, οι πεταλούδες, τα άνθη και τα τοπία αποκαλύπτουν μια τέχνη που αναπτερώνει την σκέψη και την αίσθηση. Στο σύνολο του έργου καταγράφεται η αγάπη που περιέχει το βλέμμα της δημιουργού για τα μικρά και μεγάλα θαύματα της ζωής.»

 

Η αναδρομική έκθεση της εικαστικού συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση της δημιουργού: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται παράλληλα υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της, ενώ την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Σωκράτης Λούπας.

240149

Βιβή και Άγγελος Μπασινάς

 240210

Ο Γιάννης Ξυλάς με την μητέρα του Κική και την σύζυγό του Έλενα Ματζαβίνου.

240159

Ελενα Σύρακα

240163

Μαρία Μπεκατώρου

240148

Γρηγόρης Τριανταφύλλου, Μανόλης Παντελιδάκης240156

Χριστόφορος Καπαρουνάκης, Αννα Χατζηνάσιου240178

Βασίλης και Χαρά Καίσαρη

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ θα πραγματοποιηθούν από την εικαστικό και τον επιμελητή το Σάββατο 24.02 και την Κυριακή 04.03, ώρα 12:00.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ I Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I 210 3453111

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 I Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2.

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *