Τα υπέροχα κάστρα του τρελού “βασιλιά των παραμυθιών”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 30 Νοεμβρίου 2019

-q8

Ο Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας ήταν μόλις 19 χρονών όταν έγινε βασιλιάς το 1864. Αντί να αγχώνεται με τις απαιτήσεις που έθετε η δουλειά του σαν συνταγματικού μονάρχη, πέρασε το σύντομο χρόνο της ζωής του βυθισμένος στα έργα του Ρομαντισμού και στην όπερα, χαλαρώνοντας με τον διάσημο συνθέτη Βάγκνερ. Έχτισε στις κορυφές των Άλπεων υπέροχα κάστρα και έγινε γνωστός και ως “Βασιλιάς των Παραμυθιών” (der Märchenkönig), λόγω της ρομαντικής του άποψης για το Μεσαίωνα. Βασίλευσε για 23 χρόνια και πέθανε το 1886 από πνιγμό (που ακόμη θεωρείται από μερικούς δολοφονία), λίγο αφού ανακηρύχθηκε έκπτωτος λόγω τρέλας. Οι τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται τα παραμυθένια κάστρα που έχτισε, 6 μόλις μήνες μετά.

-q

Το Neuschwanstein έχει υπέροχη θέα, με νεο-γοτθικού ρυθμού πυργίσκους.

Hohenschwangau-softeis1

Το Hohenschwangau είναι στη βάση ενός λόφου, είναι αυτό στο οποίο έζησε περισσότερο, είναι πανέμορφα διακοσμημένο, ενώ οι ταπετσαρίες του απεικονίζουν τα αγαπημένα θέματα των Ρομαντικών, δεσποινίδες σε απόγνωση για έναν ήρωα πάνω στο άλογο του, δράκους και μονομαχίες.

-q9

Το αγαπημένο του όμως ήταν το γουστόζικο Linderhof, όπου πέρασε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του, σαν βασιλικός ερημίτης, ενώ ακόμα και τα γεύματα του ανέβαιναν από την κουζίνα με τροχαλίες ώστε να μη βλέπει κανέναν. Εδώ παράχθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα στην Αυστρία, για να αλλάζουν τα φώτα στην ιδιωτική όπερα του βασιλιά (με τα απίστευτα σκηνικά) και να ενεργοποιηθούν τα εντυπωσιακά συντριβάνια.

-q99 -q44 -q3 -q5 -q7

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *