Τα ‘’231 πιάτα’’ : το βιβλίο της Λόλας Νταϊφά παρουσίασε το Μ.Α.Ζ.Ι

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 12 Δεκεμβρίου 2018

Σύσσωμες οι Καλλιπάτειρες Πιερίας με την Συντονίστριά τους κ. Εύα Πατέρα, την Λόλα Νταϊφά , την Αλεξάνδρα Γωγούση και τον Αλέξη Κωστάλα

Με πρωτοβουλία του «Μ.Α.Ζ.Ι.- Με  Αλληλεγγύη  Ζούμε Ισότιμα» διοργανώθηκε η παρουσίαση της εξαιρετικά επιμελημένης έκδοσης 231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας. 1863 – 1973. Πρόκειται για το βιβλίο, που περιλαμβάνει τη σπάνια συλλογή με ιστορικά πιάτα της Λόλας Νταϊφά. Με φόντο το Λευκό Πύργο και το Θερμαϊκό, μια μαγικά μοναδική θέα,  η αίθουσα τελετών  της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης γέμισε με φιλότεχνους, που αγαπούν τη χώρα τους.

Στο λεύκωμα απεικονίζονται  ιστορικά πρόσωπα της Ελλάδος, όπως Ελευθέριος  Βενιζέλος,  Ρήγας Φερραίος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ελληνική δυναστεία, ο Μέγας Αλέξανδρος,  η Μονή του Αρκαδίου,  η Ένωση με την Ελλάδα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου κλπ. Τα κείμενα υπογράφει η καθηγήτρια ΕΚΠΑ  λαογράφος Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Γιαννέλου.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος, παρουσίασαν οι: τ. Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Λαογραφίας & Kοινωνικής Aνθρωπολογίας A.Π.Θ. Ελεωνόρα Σκουτέρη -Διδασκάλου,   και ο στιχουργός κ. Φίλιππος Γράψας. Αποσπάσματα από την ενότητα του βιβλίου «Πιάτα με Ιστορία και ιστορίες με πιάτα» που υπογράφει η Λόλα Νταιφά   διάβασε ο πρεσβευτής του Μ.Α.Ζ.Ι. Αλέξης Κωστάλας. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η Πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι. Δρ Αλεξάνδρα Γωγούση.

Η συλλέκτρια Λόλα Νταιφά αφηγήθηκε ποιός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε αυτή τη συλλογή «Τότε που γκρέμιζαν τα όμορφα νεοκλασσικά και έχτιζαν πολυκατοικίες, τότε που πουλιόνταν οι περίτεχνες, χειροποίητες οικοσκευές  και οι ζωγραφιστές λάμπες από οπαλίνα και τις αντικαθιστούσαν με ξύλα απελέκητα σε έντονα χρώματα και με φωτισμό   Νέον». Ήταν ένας νεανικός ενθουσιασμός μια ρομαντική σκέψη, ίσως  αλλά και μια θέση ευθύνης  για μια Ελλάδα που έφευγε άπονα».     Οι ομιλητές φαίνεται ότι ενθουσίασαν το καλλιεργημένο ακροατήριο τους γεγονός που επισφραγίστηκε με θερμά χειροκροτήματα. Η συλλέκτρια υπέγραψε βιβλία.

Η βραδιά έκλεισε με την αισθαντική φωνή της Εύης Σιαμαντά που την συνόδευε ο Κώστας Φαλκώνης με τους μουσικούς τους. Τα τραγούδια τους είχαν και χορωδία, που την αποτελούσε το κοινό της αίθουσας και οι ομιλητές, που έγιναν όλοι Μ.Α.Ζ.Ι μια παρέα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Χορηγός φιλοξενίας: η οικογένεια Δεδέογλου και το Ξενοδοχείο Mediterranean

Αναστασία Λαδένη, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λόλα ΝταΪφά

Αναστασία Λαδένη, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λόλα Νταϊφά

Αλέξης Κωστάλας, Λόλα Νταϊφά, Αλεξάνδρα Γωγούση, Γιολάντα Πεπέ, Βασίλης Παπαβασιλείου, Έλγκα Νταϊφά

Αλέξης Κωστάλας, Λόλα Νταϊφά, Αλεξάνδρα Γωγούση, Γιολάντα Πεπέ, Βασίλης Παπαβασιλείου, Έλγκα Νταϊφά

Αλεξάνδρα Γωγούση, Αλέξης Κωστάλας

Αλεξάνδρα Γωγούση, Αλέξης Κωστάλας

Αλέξης Κωστάλας, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λόλα Νταϊφά, Γιολάντα Πεπέ, Λίλη Βαφειάδου

Αλέξης Κωστάλας, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λόλα Νταϊφά, Γιολάντα Πεπέ, Λίλη Βαφειάδου

Ελγκα και Λόλα Νταϊφά, Αλεξάνδρα Γωγούση, Εύη Σιαμαντά

Έλγκα και Λόλα Νταϊφά, Αλεξάνδρα Γωγούση, Εύη Σιαμαντά

Η αντιπρόεδρος του ΜΑΖΙ με την Εύη Σιαμαντά, την Πρόεδρο του ΜΑΖΙ Αλεξάνδρα Γωγούση και τον Κωνσταντίνο Φαλκώνη

Η αντιπρόεδρος του ΜΑΖΙ με την Εύη Σιαμαντά την Πρόεδρο του ΜΑΖΙ Αλεξάνδρα Γωγούση και τον Κωνσταντίνο Φαλκώνη

Η πλαστικός χειρουργός Γιολάντα Πεπέ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Παπαβασιλείου

Γιολάντα Πεπέ, Βασίλης Παπαβασιλείου

Μαριάννα Τριανταφύλλου, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λίλη Βαφειάδου, Μαριάννα Βαραδίνη

Μαριάννα Τριανταφύλλου, Αλεξάνδρα Γωγούση, Λίλη Βαφειάδου, Μαριάννα Βαραδίνη

Ο Πρόεδρος των Νέων του ΜΑΖΙ Θεολόγος Ηλιού με την Πρόεδρο του ΜΑΖΙ Αλεξάνδρα Γωγούσης

Ο Πρόεδρος των Νέων του ΜΑΖΙ Θεολόγος Ηλιού με την Πρόεδρο του ΜΑΖΙ Αλεξάνδρα Γωγούση

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *