Τι συμβαίνει στο Θέατρο & Θεατρικό Εργαστήρι Φλέμινγκ;

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 23 Σεπτεμβρίου 2019

εξωτερική όψη θεάτρου

Γνωρίζω ότι ένα από τα παλαιότερα και πιο ενεργά, δημιουργικά και με άποψη θέατρα της Θεσσαλονίκης,  είναι το Θέατρο Φλέμινγκ. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα θέατρο δεν δαπανά κρατικά χρήματα και κάνει δουλειά σε βάθος, ουσιαστική παραγωγή πολιτισμού και μάλιστα, με πολύ μεγάλη επιτυχία για δύο και πλέον δεκαετίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

γρηγόρης μήτας

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γρηγόρης Μήτας είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε το 1999 ένα  ιδιαίτερα καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο στην περιοχή Φλέμινγκ. Έκτοτε το Θέατρο Φλέμινγκ έγραψε τη δική του ιστορία και συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του μέχρι σήμερα  δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζήσουν τη μαγεία του θεάτρου μέσα από παραστάσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ή να εκπαιδευτούν μέσα από το εργαστήρι δραματικής τέχνης που διαθέτει.

Η γνώση μου για το Θέατρο Φλέμινγκ τελείωνε εκεί.  Ωστόσο, δεν είχα προσωπική εικόνα για το εργαστήρι θεάτρου. Από συγκυρία γεγονότων, παρακολούθησα φέτος τις πρόβες και τις παραστάσεις των έργων που οι σπουδαστές της σχολής παρουσίασαν και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους με εξέπληξε.  Επίσης, εκείνο που με εντυπωσίασε είναι το ζεστό και ομαδικό κλίμα που επικρατούσε. Πρέπει να έχει κανείς προσωπική εμπειρία για να καταλάβει τι εννοώ.

γρηγόρης μήτας με σπουδαστές

Γνώριζα τον Γρηγόρη Μήτα, τον οποίο θεωρώ ως έναν εκ των πρωτοπόρων στον τομέα τους και του οποίου δουλειά είχα δει πολλές φορές και την εκτιμώ ως εξαιρετική και καινοτόμα. Εξεπλάγην, ωστόσο, ευχάριστα βλέποντας ότι το εργαστήρι διαθέτει εξαιρετικό έμψυχο υλικό, τόσο σε διδάσκοντες όσο και σε σπουδαστές. Σχεδόν όλοι οι σπουδαστές της σχολής είναι απόφοιτοι ανώτερων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Συζητώντας με τον Γρηγόρη Μήτα πληροφορήθηκα ότι κάθε χρόνο στο τέλος όλων των εκπαιδευτικών κύκλων γίνονται παρουσιάσεις – «παραστάσεις» με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευομένων ενώπιον κοινού. «Ο χαρακτήρας αυτών των παρουσιάσεων είναι καθαρά εκπαιδευτικός και δεν αποτελεί αυτοσκοπό της εκπαίδευσής μας, ούτε καλλιτεχνικές προτάσεις του Θεάτρου Φλέμινγκ. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να παίξουμε με την επιθυμία και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και δεν υποσχόμαστε κάτι ανάλογο. Αυτό που υποσχόμαστε είναι να ανοίξουμε ένα δρόμο για την υποκριτική και ο κάθε εκπαιδευόμενος θα αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα τον ακολουθήσει. Και στο πλαίσιο αυτό, για τις κύριες παραγωγές μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μαθητές και αποφοίτους μας».

γρηγόρης μήτας. αφίσα

Το εργαστήρι διαθέτει τμήματα για ενήλικες που τα διευθύνει ο Γρηγόρης Μήτας και τμήματα για παιδιά όλων των ηλικιών με υπεύθυνη την ηθοποιό Χριστίνα Μαγκάκη με εξειδίκευση στη θεατρική αγωγή και εμπειρία στο θέατρο για παιδιά.

-Μετά από τόσα χρόνια  λειτουργία του θεάτρου, αισθάνεστε δικαιωμένος;

Απόλυτα δικαιωμένος και περήφανος.

Υπάρχει όριο ηλικίας για να εγγραφεί κανείς στο Εργαστήρι;
Το Εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός . Η δημιουργία δεν έχει ηλικία… Όλοι μπορούν να γευτούν τη χαρά της θεατρικής πράξης μέσα από μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μπορεί να απογειώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

-Το Εργαστήρι δίνει πτυχίο στο τέλος της εκπαίδευσης;
Στο τέλος της τριετούς φοίτησης δίνεται βεβαίωση σπουδών.
-Μπορεί κάποιος χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο, να συμμετάσχει στο Εργαστήρι;
Ασφαλώς. Το Εργαστήρι είναι «ανοικτό» σε όλους.
-Αν δεν έχει κάποιος ταλέντο για να ακολουθήσει την καριέρα του ηθοποιού, μπορεί να εκπαιδευτεί στο Εργαστήρι;
Το ταλέντο είναι κάτι που αποκαλύπτεται μέσα από τη διαδικασία της σπουδής. Η γνώση του θεάτρου, ωστόσο, μας βοηθάει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν, δεν φιλοσοφούμε γιατί θέλουμε να γίνουμε εξυπνότεροι, γιατί θέλουμε να ξεχωρίσουμε από κανέναν, αλλά για να κάνουμε το βίο μας καλύτερο. Αυτό ακριβώς προσφέρει το Θέατρο.
-Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε έναν επαγγελματία και έναν ερασιτέχνη ηθοποιό;
Διαχωρισμός επαγγελματία και ερασιτέχνη δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο και οι άνθρωποι που δεν κάνουν θέατρο. Και οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο, είτε αμείβονται είτε όχι, θα συνεχίσουν να το κάνουν.
-Ποια μαθήματα διδάσκονται;
Στο Εργαστήρι διδάσκονται όλα τα πρακτικά μαθήματα που συνδέονται με την τέχνη της υποκριτικής (υποκριτική, θεατρική έκφραση, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, ασκήσεις φωνητικής, αυτοσχεδιασμός) όχι ως αυτόνομες ενότητες αλλά ενσωματωμένα στη δομή του μαθήματος του κάθε καθηγητή.

Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα με παιδαγωγικό τρόπο και η διδασκαλία πραγματοποιείται παράλληλα με συζήτηση των καθηγητών με τους μαθητές ώστε να κινητοποιείται η φαντασία και το σώμα τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία στο τέλος κάθε χρονιάς παρουσιάζονται από όλα τα τμήματα, εργαστηριακές παραστάσεις για το κοινό όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους επί σκηνής και σε πολλές περιπτώσεις να το αναδείξουν.
-Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για την επιλογή στο Εργαστήρι;
Όχι. Δεν χρειάζεται κανενός είδους προετοιμασία, παρά μονάχα ειλικρίνεια και διαθεσιμότητα.
-Ποια είναι η διαδικασία της επιλογής;
Στο Εργαστήρι υπάρχει επιλογή για την εισαγωγή στο Βασικό Κύκλο Εκπαίδευσης κι έχει το χαρακτήρα της γνωριμίας. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να έρθει προσωπικά στο θέατρο, να μας γνωρίσει από κοντά για να τον πληροφορήσουμε σχετικά με τα μαθήματα, τις δράσεις και τη φιλοσοφία μας γύρω από το Θέατρο. Εμείς, από την πλευρά μας, μέσω της προσωπικής επαφής με τον ενδιαφερόμενο, προσπαθούμε να διερευνήσουμε πόσο σοβαρά και ουσιαστικά θέλει να μάθει θέατρο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα αποχωρήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

εξωτερικός χώρος θεάτρου
Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 17:30 έως τις 20:00 για πληροφορίες και εγγραφές.

Μάθετε περισσότερα στο http://www.theatre-fleming.gr ή επικοινωνήστε με το Θέατρο Φλέμινγκ στο 2310 812000.

IMG_20170902_105333

εξωτερικό θεάτρου 1

παρουσίαση εργαστηρίου με γρηγόρης μήτας

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *