Τι συμβολίζει η Πασχαλινή λαμπάδα;

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 23 Απριλίου 2019

IMG_0293

Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι νεοφώτιστοι που βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα, η οποία συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φωτίζει πλέον τη ψυχή του κάθε νεοφώτιστου.

Η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης τον ήλιο της Άνοιξης. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της Αγάπης και της Γνώσης και καθώς την προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, μεταδίδεται, δυναμώνει κι εξαπλώνεται κάνοντας καλό στον κόσμο. Ζεσταίνει τις καρδιές με αγάπη και διευρύνει τα παράθυρα του νου με τη γνώση. Ας νιώσουμε φέτος το βαθύ νόημα της λαμπάδας που κρατάμε το βράδυ της Ανάστασης του Ιησού κι ας φωτίσει τις ψυχές μας με το Άγιο Φως διαλύοντας τα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Είναι συνήθως λευκή γιατί συμβολίζει τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στον θάνατο και το σκοτάδι. Καλή Ανάσταση σε όλους!

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *