“Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” για πρώτη φορά στο Θεσσαλικό Θέατρο

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 2 Ιανουαρίου 2019

 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΧΩΜΑ

Το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα  το έργο Το χώμα βάφτηκε κόκκινο. Πρόκειται για  θεατρική  προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου,  που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

σκαλα!

Το έργο  ξεδιπλώνει τις  μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν  ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Ρηγας - Δημήτρης!

            Το κείμενο  αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια  ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας  πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

ΚΟΣΣΑ !

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

            Το παρόν κείμενο  τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης.  Ανοίγουμε ένα  “βιβλίο” , ένα σεντούκι  μνήμης για το  Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης.  Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας  εκείνης εποχής του Κάμπου.

Πατέρας 2 γιοι

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη  που υποφώσκει πριν απ΄ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ. Μια παράσταση – αφιέρωμα σ΄ αυτή τη συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια  απόσταση  από το σκοτάδι της απόγνωσης στην συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση  του αιτήματός τους για τη διανομή της γης.  Ένα αίτημα  στο οποίο υπήρξαν  ενωμένοι.

Άπλωμα πανιου Μαρσέλα

H Καλλιτεχνική   Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού,  σκηνοθετεί την πρώτη της παράσταση για το Θεσσαλικό Θέατρο και επέλεξε τη διασκευή του έργου ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ,  ενός εμβληματικού κειμένου για την ιστορία της Θεσσαλίας. Αυτή η επιλογή είναι  η προσωπική της «μύηση» στην ιστορία της Θεσσαλίας αλλά συνεχίζει και τον προβληματισμό της (που ξεκίνησε με τους Περιηγητές) για τον τρόπο που οι αφηγήσεις για τον τόπο βρίσκουν μια ενδιαφέρουσα σκηνική γλώσσα.

Επενδυτές γης

Η παράσταση παρουσιάζεται στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Παραστάσεις: Πέμπτη   (Λαϊκή απογευματινή)     7.00μ.μ.

Παρασκευή – Σάββατο                     9.00μμ

Κυριακή                                               7.00μ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13  χρονών και άνω.

Τιμές εισιτηρίων:   _Γενική είσοδος                                      12 ευρώ

_Προπώληση                                           10 ευρώ

_Φοιτητικό – άνω των 65 – ομαδικά

λαϊκή απογευματινή                           8 ευρώ

Άνεργοι – ΑΜΕΑ                                     5 ευρώ

 Μαρίνος Αντύπας

Προσαρμογή – Σκηνοθεσία:        ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Σκηνικά:                                           ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΦΩΚΙΩΝ ΒΕΤΤΑΣ

Κοστούμια – Κατασκευές:            ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ

Μουσική:                                         ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ

Κίνηση:                                             ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτης:                      ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΗ

Φωτογραφία – Βίντεο:                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φωτισμοί:                                         ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ ΦΑΜΕΛΗ

Βοηθός Σκηνογράφου:                   ΜΑΡΙΑ ΟΣΣΑ

VIDEO-TRAILER                                 Life Film Productions

Πατερας - γιος

Παίζουν (αλφαβητικά) :

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΝΟΣ, ΟΜΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

 

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *