“Ψευτοσπουδαίες” με την Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη: Επίσημη πρεμιέρα με φίλους και άρωμα γαλλικής κωμωδίας

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Φεβρουαρίου 2019

22 (Copy)

Επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Διάχρονο Θέατρο για το έργο του Μολιέρου Οι ψευτοσπουδαίες που ενώνει για πρώτη φορά στη σκηνή την Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη. Πολλοί ήταν οι φίλοι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, χειροκρότησαν τις Ψευτοσπουδαίες, και στη συνέχεια όλοι -κυριολεκτικά όλοι, πράγμα σπάνιο σε επίσημη πρεμιέρα- πήγαμε μαζί με το θίασο και τους συντελεστές στο στο Λοστρέ κουζίνα, ένα νοσταλγικά παραδοσιακό αλλά ουσιαστικά νέο χώρο, δυο βήματα από το Διάχρονο Θέατρο. Καλεσμένοι ήταν: ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή, η Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Χαρά Μπακονικόλα, η Νινέτα και η Νταίζη Λεμπέση, η Σίσυ Κοζώνη, οι συγγραφείς Αντώνης Σιμιτζής, Γιώργος Α. Χριστοδούλου και Παύλος Κάγιος, οι Μαρία Αλιφέρη, Ζαχαρίας Ρόχας, Ελένη Ροδά, Δημήτρης Παπάζογλου, Γεωργία Ζώη, Κώστας Φραγκολιάς, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Νικόλας Καραγκιαούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Τάσος Μπλάτζιος, Αλίκη Δανάλη, οι δημοσιογράφοι Τίνα Σγουροπούλου, Παντελής Ξανθίδης, Αλκίνοος Μπουνιάς, Βασίλης Νάτσιος,  Ρενέ Σαραντινού, Παναγιώτης Φύτρας, Θανάσης Ξάνθος, Κατερίνα Φραγκουλάκη, ο Πρόεδρος των Κορφιάτικων Βραβείων Δημήτρης Μουζακίτης με την σύζυγό του και οι σκηνοθέτες Κώστας Κιμούλης, Θόδωρος Οικονομίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μάντη Μαντελένη.

23 (Copy)

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή,  είναι το μοναδικό έργο του Μολιέρου με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους και παρουσιάζεται με σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαντέλη. Η Μαίρη Βιδάλη και η Γωγώ Ατζολετάκη ερμηνεύουν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής «καλής κοινωνίας», απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Μαρλέν Κάραλη, Σάββας Σουρμελίδης και η Έλλη Δαδήρα. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Κατσιαβού και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στο σπίτι ενός απλοϊκού παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ο καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης. Μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή. Ο Μολιέρος αναγνώρισε σύντομα την παρακμή στα σαλόνια της «καλής κοινωνίας» της εποχής του, και ο ίδιος, με το κοφτερό χιούμορ που τον διέκρινε, θα μας έλεγε: «Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο».

43 (Copy)

Γνώμη μου: Το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη από το 2010 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζει αξιόλογες παραστάσεις με σπουδαία έργα ρεπερτορίου, όπως Ο γλάρος, Οι βρυκόλακες, Μαρία Στιούαρτ, Η κληρονόμος, Ένας ιδανικός σύζυγος κ.α. αλλά και νεότερα που αναφέρονται σε σημαντικά πρόσωπα της νεώτερης ιστορίας, όπως η Λέλα Καραγιάννη (μεγάλη προσωπική επιτυχία της Μαίρης Βιδάλη). Φέτος, παρουσιάζει μια ακόμα επιτυχημένη επιλογή, τις Ψευτοσπουδαίες του Μολιέρου, σε μετάφραση και διασκευή από την Μαίρη Βιδάλη, στο πρώτο της εγχείρημα πάνω σε κείμενο κωμωδίας και μάλιστα του Μολιέρου. Και τα κατάφερε περίφημα! Μένοντας πιστή στο πρωτότυπο κείμενο, έβαλε ρυθμό, ανθρωπιά και σατυρικό πνεύμα. Στηριζόμενη στην εξαιρετική μετάφραση η Κατερίνα Μαντέλη έστησε μια παράσταση, πιστή στη γραμμή της εποχής του συγγραφέα, που αν και πρόκειται για μια απλή φάρσα, έχει δραματουργικό πλαίσιο και σοβαρότητα καταστάσεων. Αυτά τα στοιχεία ανέδειξε κυρίως η Κατερίνα Μαντέλη στην περιορισμένη σκηνή του θεάτρου και βασίστηκε περισσότερο στις ερμηνευτικές δυνατότητες του θιάσου. Η σκηνική ένωση για πρώτη φορά δύο υπέροχων θεατρίνων είναι σοβαρό δέλεαρ για να δεις την παράσταση. Η Μαίρη Βιδάλη και η Γωγώ Ατζολετάκη (που τις συνδέει μια κοινή αρχή από τα καλλιστεία, γεγονός που αποδεικνύεται και με την τωρινή τους ομορφιά, που είναι άξια θαυμασμού!) έχουν πολύ καλή χημεία στη σκηνή και θες να τις βλέπεις συνεχώς. Είναι ένα ωραίο κωμικό δίδυμο που ξεχωρίζει από την αρχή ως το τέλος. Η  μεταξύ τους χημεία αποτέλεσε (πέρα από τη σκληρή δουλειά που είναι φανερό ότι έγινε) ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της παράστασης. Ικανοποιητικοί στους ρόλους τους οι: Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος και Σάββας Σουρμελίδης ενώ ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους η Έλλη Δαδήρα και η Μαρλέν Κάραλη. Στα συν τα εντυπωσιακά κοστούμια και οι περούκες. Με δυο λόγια, οι Ψευτοσπουδαίες αξίζουν τη θέασή σας…

1 Μαίρη Βιδάλη_Γιώργος Πατούλης_Γωγώ Ατζολετάκη

Μαίρη Βιδάλη, Γιώργος Πατούλης, Γωγώ Ατζολετάκη

4 Έλλη Δαδήρα, Γωγώ Ατζολετάκη, Κατερίνα Μαντέλη, Μαρλέν Κάραλη

Έλλη Δαδήρα, Γωγώ Ατζολετάκη, Κατερίνα Μαντέλη, Μαρλέν Κάραλη

2 Γωγώ Ατζολετάκη_Ελένη Ροδά

Γωγώ Ατζολετάκη, Ελένη Ροδά

3 Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή_Κατερίνα Μαντέλη_Σπύρος Χαλβατζής (πίσω Γιώργος Α. Χριστοδούλου)

Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή, Κατερίνα Μαντέλη, Σπύρος Χαλβατζής και πίσω Γιώργος Α. Χριστοδούλου

00 (Copy)

Μαρία Αλιφέρη, Σπύρος Θεοδόσης

α3

Γιώργος Πατούλης, Μαίρη Βιδάλη

α2

Γωγώ Ατζολετάκη, Νταίζη Σεμπεκοπούλου

5 Σίσυ Κοζώνη_ Τίνα Σγουροπούλου_ Μαίρη Βιδάλη_ Κώστας Κιμούλης (πίσω, Αντώνης Σιμιτζής)

Σίσυ Κοζώνη, Τίνα Σγουροπούλου, Μαίρη Βιδάλη, Κώστας Κιμούλης (πίσω, Αντώνης Σιμιτζής)

α1

Σπύρος Μπιμπίλας, Γωγώ Ατζολετάκη, Ζαχαρίας Ρόχας

6 Θόδωρος Οικονομίδης_Μαίρη Βιδάλη_Κώστας Τσιομίδης

Θόδωρος Οικονομίδης, Μαίρη Βιδάλη, Κώστας Τσιομίδης

68 (Copy)

Γεωργία Ζώη, Γιώργος Πατούλης, Κατερίνα Μαντέλη

7 Μαίρη Βιδάλη_Χαρά Μπακονικόλα_Γωγώ Ατζολετάκη

Μαίρη Βιδάλη, Χαρά Μπακονικόλα, Γωγώ Ατζολετάκη

000 (Copy)

Σπύρος Μπιμπίλας, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρης Παπάζογλου

8 Μαρλέν Κάραλη_Πάρης Κατσίβελος_Γωγώ Ατζολετάκη_Κώστας Φραγκολιάς_Μαίρη Βιδάλη_Πέτρος Αποστολόπουλος

Μαρλέν Κάραλη, Πάρης Κατσίβελος, Γωγώ Ατζολετάκη, Κώστας Φραγκολιάς, Μαίρη Βιδάλη, Πέτρος Αποστολόπουλος

890 (Copy)

Δημήτρης Παπάζογλου, Έλλη Δαδήρα

85 (Copy)

Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Πατούλης

80-ANITA_PATSOYRAKI_KOSTAS_EVAGELATOS_ELI_DADIRA_MARLEN_KARALI_522019 (Copy)

Ανίτα Πατσουράκη, Κώστας Ευαγγελάτος, Έλλη Δαδήρα, Μαρλέν Κάραλη

8007 (Copy)

Γωγώ Ατζολετάκη, Βασίλης Νάτσιος, Μαίρη Βιδάλη

9-- (Copy)

Γιώργος Πατούλης, Δημήτρης Μουζακίτης

690 (Copy)

Όλοι οι συντελεστές χαρούμενοι για την επιτυχία της βραδιάς

1 (Copy)

Ακολουθεί το φωτο-άλμπουμ της παράστασης:

8 (Copy) 2 (Copy) 33 (Copy) 3 (Copy) 43 (Copy) 4 (Copy) 5 (Copy) 44 (Copy) 6 (Copy) 46 (Copy)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

86 (Copy) 90 (Copy)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

89 (Copy) 908 (Copy)

Οι Ψευτοσπουδαίες» (Les Femmes Savantes)

Συγγραφέας: Μολιέρος (Ζαν Μπατίστ Ποκλέν)

Ελεύθερη απόδοση – διασκευή: Μαίρη Βιδάλη, Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη, Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού, Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαίρη Βιδάλη (Μπελίζ), Γωγώ Ατζολετάκη (Φιλαμίντη), Κωνσταντίνος Τζέμος (Τρισοτέν), Πέτρος Αποστολόπουλος (Κρυσάλ), Δημήτρης Δρακόπουλος (Κλίτανδρος), Έλλη Δαδήρα (Ερριέτ), Κωνσταντίνος Νιάρχος (Άριστος), Μαρλέν Κάραλη (Αρμάνδη), Σάββας Σουρμελίδης (Βάντιους).

Παραστάσεις: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.30

Διάχρονο Θέατρο, Πυθέου 50-52, Ν. Κόσμος (μετρό Άγιος Ιωάννης-έξοδος Κασομούλη). Απαραίτητη κράτηση στο τηλ: 2107233229.

60- (Copy)

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *