Όσα έγιναν στο πρώτο event των Wise Food Stories

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 16 Οκτωβρίου 2018

IMG_2797

Το πρώτο event των Wise Food Stories, πραγματοποιήθηκε στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι. Μια σειρά συναντήσεων που δίνουν αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα και να δοθούν απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό και κατ’ επέκταση τις διατροφικές μας συνήθειες και τις διατροφικές αλήθειες. Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση με θέμα: Η ΑΥΤΟΧΘΟΝΗ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΕΠΙΚΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

IMG_3365

Στην εκδήλωση μίλησαν ο  Ανδρέας Γεωργούδης, κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, η Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, ο Δημήτρης Δήμος, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και ο  Σπύρος Λιάκος, chef του εστιατορίου Basegrill που με αδιανόητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

IMG_3445

Με τη συμβολή όλων των παραπάνω ομιλητών έγινε προσπάθεια να δοθούν  απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας;

Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων;

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;

Ο  Δημήτρης Δήμου τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου.

Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης  στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

IMG_3136

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες, ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill.
Ευχαριστούμε πολύ το Δειπνοσοφοστήριο, ευχαριστούμε για την υποστήριξη τo Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη μπύρα Μάμος, τον Τρικαλινό, την εταιρεία  Γαία Επιχειρείν , την εταιρεία Βαρανάκης, το οινοποιείο Γκιρλέμης, την Κιβωτό του Δήμου, την Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.), τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, Hoocut και Τραβόλτα.

IMG_3574 IMG_3589 IMG_3517 IMG_3719 IMG_3319 IMG_3427

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *