Όσιος Μελέτιος: ο βίος, τα μοναστήρια και γιατί ονομάστηκε Όσιος

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 1 Σεπτεμβρίου 2019

 

DSC01783

Ο Όσιος Μελέτιος είναι ένας από τους πιο σπουδαίους αναμορφωτές του μοναστικού βίου στην κυρίως Ελλάδα μαζί με τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη και τον Νίκωνα τον «Μετανοείτε ». Έζησε κατά τον πολυτάραχο 11ο αιώνα και καταγόταν από την Καππαδοκία. Γεννήθηκε κατά το έτος 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας από γονείς πολύ ενάρετους, ονόματι Ιωάννης και Σοφία. Σύμφωνα με τα Ιερά πιστεύω τους μεγάλωσαν και το παιδί τους, τον Μελέτιο.

Αν και ήθελαν να τον παντρέψουν, εκείνος είχε μεγάλη αγάπη στα θρησκευτικά και έφυγε από το πατρικό του σπίτι, έχοντας μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στη Θήβα στη Μονή του Αγ. Γεωργίου. Στη συνέχεια τον συναντάμε στη Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα όπου ανεγείρει Ιερά Μονή.

Ο Όσιος Μελέτιος, ήταν οπαδός της πλήρους ακτημοσύνης, ίδρυσε ακόμη 24 εκκλησιαστικά μετόχια σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ήταν για τους κατοίκους της περιοχής προστάτης και θαυματουργός. Έκανε πολλά θαύματα, θεράπευσε αρρώστους, ήταν απλός και ταπεινός, και ήθελε οι πατέρες της εκκλησίας να ζούνε από τα χέρια τους και  να δίνουν στους φτωχούς ό,τι μπορούσαν. Ο Όσιος Μελέτιος αφού έλαμψε δια της πνευματικής του ασκήσεως, απεβίωσε ειρηνικά την πρώτη Σεπτεμβρίου 1105 μ.Χ. σε ηλικία εβδομήντα ετών. Η Τιμία Του Κάρα βρίσκεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στον Κιθαιρώνα.

Ονομάστηκε Όσιος, όπως όλοι οι Άγιοι -ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές- που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στο Θεό, τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με μεγάλη πίστη για όλη τους τη ζωή και τελικά “κοιμήθηκαν εν ειρήνη”…

agios_meletios

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *