2ο Φεστιβάλ “Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 30 Αυγούστου 2019

Αφίσα Φεστιβάλ

Σας καλωσορίζουµε στο 2ο φεστιβάλ για την ψυχική υγεία που διοργανώνουν οι Humanlinks µε θέµα “Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία” ως µια σύγχρονη µέθοδος υποστήριξης και διαχείρησης ψυχικών διαταραχών, πρόληψης, κοινωνικής εκπαίδευσης και αποστιγµατισµού.

Οι “Humanlinks – Ανθρώπινοι σύνδεσµοι” είµαστε µια οµάδα ανθρώπων οι οποίοι δοκιµάστηκαν στο παρελθόν, σε διάφορα επίπεδα, πάνω σε θέµατα ψυχικής υγείας. Ως οµάδα συσταθήκαµε πριν από 14 χρόνια και µε ψυχοκοινωνική υποστήριξη από επαγγελµατία ψυχικής υγείας, καταφέρνουµε να αποκαθιστούµε κατά το µέγιστο τους βασικούς τοµείς της ζωής µας, µαθαίνοντας να φροντίζουµε τους εαυτούς µας, να καλλιεργούµε τις σχέσεις µας και να εκπληρώνουµε τα όνειρά µας. Το 2018 δηµιουργήσαµε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “humanlinks- ανθρώπινοι σύνδεσµοι” ώστε να αποκτήσουµε θεσµική υπόσταση προκειµένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες που αναπτύσουµε στο πλαίσιο της συνεργασία µας µε την Κοινότητα και την Πολιτεία. Έχοντας την εµπειρία του προυγούµενου έτους σχεδιάσαµε για το 2019 ένα φεστιβάλ πλούσιο σε δραστηριότητες το οποίο θα διαρκέσει όλον τον µήνα Σεπτέµβριο, ευελπιστώντας να δώσει µια ευρύτερη διάσταση στο ζήτηµα της ψυχικής υγείας και να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους πάνω στο σηµαντικό αυτό θέµα.

Στο πλαίσιο αυτό επεκτείναµε τις θεµατικές του ώστε να καλυφθούν πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας που πιστεύουµε ότι σχετίζονται µε την ψυχική υγεία. Το κίνητρο της επιλογής του κυρίως θέµατος του Φεστιβάλ, η αυτοβοήθεια στην Ψυχική Υγεία, είναι η επιθυµία µας να µοιραστούµε την εµπειρία µας, τα καλά αποτελέσµατα και το όφελος που λάβαµε οι ίδιοι, καθώς η φιλοσοφία µας και ο τρόπος προσέγγισης και λειτουργίας µας βασίζεται πάνω σε αυτή την µέθοδο υποστήριξης και αποκατάστασης. Για εµάς, αυτοβοήθεια δεν σηµαίνει να αποκοπούµε και να διακόψουµε οποιαδήποτε κλινική ή άλλου τύπου επαγγελµατική υποστήριξη όταν αυτή είναι απαραίτητη στην διαχείρηση των συµπτωµάτων της διαταραχής από την οποία πάσχουµε.

Αυτοβοήθεια για εµάς σηµαίνει διακριτοί ρόλοι και καλή σχέση µε τους γιατρούς µας και τους θεραπευτές µας καθώς και τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες µπορούµε να χρησιµοποιούµε όποτε τις χρειαζόµαστε για την υποστήριξή µας. Να καλλιεργούµε εντός µας το δικαίωµα για καλή ενηµέρωση και να έχουµε λόγο γύρω από τους τρόπους θεραπείας που µας προτείνονται, έχοντας κάθε επιλογή για την διαχείρησή τους. Σηµαίνει επίσης την “αποκλινικοποίηση” των προσωπικοτήτων µας, οι οποίες κοινωνικά έχουν ταυτιστεί µε τις διαταραχές µας και τα συµπτώµατά τους συντηρώντας κι ενισχύοντας το στίγµα.

Οι εµπειρίες µας έδειξαν ότι τίποτε δεν µας κινητοποίησε τόσο να φροντίσουµε και να αγαπήσουµε άνευ όρων τους εαυτούς µας, να έχουµε αληθινή αυτοεκτίµηση και να οραµατιστούµε τις επιθυµίες µας, να στηρίζουµε και να έχουµε ευσπλαχνία για τον άλλον συµπάσχων, όσο αυτά που εµπνευστήκαµε, επιθυµήσαµε και καλλιεργήσαµε εντός του πλαισίου µιας οµάδας µε παρόµοια βιώµατα µε τα µέλη της οποίας είχαµε αποκτήσει µια βαθειά σχεδόν αδελφική σύνδεση.

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε κεντρικά σηµεία, όπως το αµφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, το Πάντειο Πανεπιστήµιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το New York College, η Σχολή Χίλλ, το Μερόπειο Ίδρυµα, το Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου Αθηναίων, το Ολλανδικό Ινστιτούτο και άλλα Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα της Περιοχής Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι καθώς και στους δρόµους Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Δράκου. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Σας ευχόµαστε να περάστε έναν µήνα πλούσιο σε γνώσεις και εµπειρίες!

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Humanlinks – Ανθώπινοι Σύνδεσµοι Χατζηχρήστου 16 / Μακρυγιάννη – Ακρόπολη

Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ: festival.humanlinks.gr Το site µας: humanlinks.gr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *