Aποκαλυπτήρια & γεύμα για το “Δέντρο της Ειρήνης” προσφορά στην Αθήνα από την “ΕΛΠΙΔΑ”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 24 Σεπτεμβρίου 2019

262458 (Copy)

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, που τιμάται την 21η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Δέντρο της Ειρήνης» πάρκο Ριζάρη.

262464 (Copy)

Το γλυπτό αποτελεί προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην πόλη των Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εγκατάσταση του «Δέντρου της Ειρήνης» έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων «Athens Culture Net».

262455 (Copy)

Παρούσα ήταν η δημιουργός του έργου, γλύπτρια Πρέσβυς Καλής Θελήσεως και Ειδική Εκπρόσωπος της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία  Hedva Ser. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στα αποκαλυπτήρια του «Δέντρου της Ειρήνης» που δώρισε η «ΕΛΠΙΔΑ» και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην πόλη των Αθηνών. Μαριάννα για ακόμα μια φορά σε ευχαριστούμε για την προσφορά και την ευαισθησία σου, αλλά πάνω από όλα σε ευχαριστούμε για το συμβολισμό που εκπέμπουν όλα όσα κάνεις. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο αυτό που προσφέρεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνεις με αυτήν την προσφορά. Το «Δέντρο της Ειρήνης» έχει θέση σε αυτή την πόλη, σε αυτόν τον τόπο που ιστορικά έδωσε νόημα στην έννοια της ειρήνης. Η Hedva Ser αφήνει και εκείνη με αυτό το γλυπτό τη σφραγίδα της στην πόλη και την ευχαριστούμε θερμά» είπε, ανάμεσα σε άλλα, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

262451 (Copy)

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι: «Το έργο αυτό το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, μετά από 10 δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θυμίζει την ανάγκη του «μαζί». Πραγματικά νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στην οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», όχι μόνο για την προσφορά αυτού του έργου, αλλά για όλα όσα έχουν κάνει. Εύχομαι το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο».

262454

 

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μίλησε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γλυπτού: «Πριν από 30 χρόνια, εδώ στην Πόλη των Αθηνών, ο Σύλλογός μας φύτεψε ένα μικρό κλαδί ελπίδας. Ελπίδας για τα παιδιά της χώρας μας που έπασχαν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σήμερα, το κλαδί αυτό έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο δέντρο που καρποφόρησε και έδωσε ζωή σε χιλιάδες παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, έχοντας χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς με όχημα την υγεία. Με βαθιά τιμή και συγκίνηση και με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει ένα συμβολικό δώρο ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αθηναίους και τις Αθηναίες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό που αγκάλιασε το έργο μας. Αυτό το ξεχωριστό έργο τέχνης, που μιλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, το «Δέντρο της Ειρήνης», της διακεκριμένης γλύπτριας και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO  Hedva Ser, γίνεται από σήμερα σύμβολο του οράματος της ΕΛΠΙΔΑΣ για ένα κόσμο ειρήνης και συναδέλφωσης, έναν κόσμο αγάπης για τα παιδιά, διαλόγου και συνεργασίας των λαών. Ιδανικών που γεννήθηκαν στην Αθήνα και παραμένουν για τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της».

262460 (Copy)

Η δημιουργός του έργου ανέφερε πως: « Καθώς ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος θα πρέπει να επιστρέψουμε και να ενισχύσουμε κάποιες αξίες για να επικοινωνούμε καλύτερα, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να σεβόμαστε την ιστορία, τις ελπίδες και τα όνειρα του διπλανού μας. Ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώ την τέχνη μου για να το επιτύχω αυτό. Η φιλοσοφία μου είναι ότι η τέχνη είναι ένα εργαλείο για να επιτύχουμε την ειρήνη. Το να προσπαθώ να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο υπήρξε πάντοτε κίνητρο για εμένα, και το γλυπτό αυτό συμβολίζει ακριβώς αυτό: την προσπάθεια για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου». Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και  η Hedva Ser ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία του «Δρόμου της Ειρήνης» σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της UNESCO. Αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

262462 (Copy)

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, η σύζυγός του  Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, η Νάνα Μούσχουρη, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Θάνος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Λιάνα Κανέλλη, o Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και μέλη των ΔΣ των Συλλόγων ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

262459 (Copy)

Κώστας Μπακογιάννης, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser

262447 (Copy)

Πριγκίπισσα Τατιάνα, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρίγκιπας Νικόλαος,  Hedva Ser,  Κώστας Μπακογιάννης

262463 (Copy)

Hedva Ser, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πριγκίπισσα Τατιάνα

262461 (Copy)

Πρικίπισσα Τατιάνα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρίγκιπας Νικόλαος, Hedva Ser

262449 (Copy)

Θάνος Δημόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου

262448 (Copy)

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη

262446 (Copy)

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης

262450 (Copy)

Στο πλαίσιο του γεύματος παρουσιάστηκε μάλιστα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ο Ύμνος του «Δέντρου της Ειρήνης», τον οποίο συνέθεσε ο Pierre Sebaoun και ερμήνευσε η διεθνής σοπράνο  Αναστασία Ζαννή.

262466 (Copy)

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Βασίλης Κικίλιας

262468 (Copy)

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Γεννηματάς

262469 (Copy)

Hedva Ser, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Νάνα Μούσχουρη

262474 (Copy)

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Hedva Ser

262480 (Copy)

Κώστας Μπακογιάννης, Νάνα Μούσχουρη, Δημήτρης Αβραμόπουλος

262482 (Copy)

Γιώργος Βαρδινογιάννης, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Λιάνα Κανέλλη

262518 (Copy)

Hedva Ser, ΣΟΦΙΑ ΧΗΝΙΑΔΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

262520 (Copy)

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

262497 (Copy)

ΡΙΤΑ ΠΙΚΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΣΟΦΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ

262499 (Copy)

ΛΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΕΛΙΝΑ ΣΜΠΩΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΙΑΓΚΟΥΡΙΔΟΥ

262500 (Copy)

ΕΜΙΛΥ ΒΑΦΕΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

262526 (Copy)

ΜΑΪΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΝΙΝΕΤΑ ΒΑΦΕΙΑ

262523 (Copy)

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

262510 (Copy)

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

262484 (Copy)

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

262485 (Copy)

Hedva Ser, Παναγιώτης Πικραμένος, Σίσσυ Παυλοπούλου

262486 (Copy)

ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

262487 (Copy)

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΝΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

262488 (Copy)

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΣΟΦΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ΛΙΖΑ ΕΒΕΡΤ

262489 (Copy)

ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ

262490 (Copy)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΝΝΗ, ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΕΚΟΥΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

262491 (Copy)

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

262509 (Copy)

ΛΟΛΑ ΝΤΑΪΦΑ, ΚΕΤΤΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

262505 (Copy)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕΤΑΞΩΤΟΥ

262492 (Copy)

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ, ΣΟΦΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ΝΤΟΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

262493 (Copy)

ΑΣΠΑ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

262494 (Copy)

ΛΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΒΕΤΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

262496 (Copy)

ΑΛΙΝΑ ΜΙΝΕΤΤΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

262495 (Copy)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΒΙΒΙΑΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

262526 (Copy)

262527 (Copy)

ΝΙΝΕΤΑ ΒΑΦΕΙΑ, ΝΤΙΝΑ ΠΡΙΤΣΙΒΕΛΗ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ

262483 (Copy)

Elpida Youth Χριστίνα Φιλιαγκουρίδου, Έμιλυ Βαφειά, Λώρα Τσουκαλά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κλαίρη και Αλεξάνδρα Τσαβλίρη

262481 (Copy)

Δήμητρα Σιγάλα, Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, Λιάνα Κανέλλη

262479 (Copy)

Αναστασία Ζάννη

262476 (Copy)

Ειρήνη Νταϊφά, Δήμητρα Σιγάλα

262475 (Copy)

Θάνος Πλεύρης, Όλγα Κεφαλογιάννη

262501 (Copy)

ΓΩΓΩ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

262503 (Copy)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ

262517 (Copy)

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

262519 (Copy)

ΝΤΟΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

262471 (Copy)

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί, πως το γλυπτό «Το Δέντρο της Ειρήνης» κοσμεί κεντρικά σημεία πολλών πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε: Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρρα, Μπακού.

Το «Δέντρο της Ειρήνης» είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρογραφία, προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως. Εμπνεόμενη από τα θαύματα της φύσης, η Hedva Ser δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, που ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *