Αγία Ευφημία: τα σκληρά βασανιστήρια και το τραγικό της τέλος από αρκούδα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 16 Σεπτεμβρίου 2019

agia_eufimia_747

16 Σεπτεμβρίου 303 μ.Χ. η Αγία Ευφημία μετά από πολλά βασανιστήρια που πέρασε -από τα οποία βγήκε αλώβητη και με την πίστη της μεγαλύτερη- θανατώθηκε με τρόπο διαφορετικό από άλλους αγίους. Πριν φτάσουμε σ’αυτό, ας μάθουμε το βίο της.

08bab60a2f660d9856251be03c51f6cb_XL

Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της, Ψιλόφρων και Θεοδωριανή, φρόντισαν ώστε να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Το πρώτο βασανιστήριο ήταν να τη βάλουν στον τροχό. Το σώμα της γέμισε πληγές και τα κόκκαλα της εξαρθρώνονταν. Εκείνη προσεύχοταν στο Χριστό, ώσπου η δύναμή του έλυσε τον τροχό, γιάτρεψε τις πληγές της και εκείνη ήταν πιο ωραία στο πρόσωπο από πριν. Στη συνέχεια την έριξε σε φλεγόμενη κάμινο. Αντί όμως να καεί η Αγία, κάηκαν οι στρατιώτες που την έριξαν κι εκείνη βγήκε αβλαβής.

11.-ΕΥΦΗΜΙΑ-ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ-1

Τα επόμενα βασανιστήριο ήταν να της ξύσουν τη σάρκα με μυτερές πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα, να τη ρίξουν  σε μια δεξαμενή με νερό και σαρκοβόρα θηρία της θάλασσας, να περπατήσει  πάνω από μυτερά σουβλιά που ήταν θαμμένα στο χώμα και να καταλήξει να παλέψει με τέσσερα λιοντάρια και τρεις αρκούδες. Τα θηρία όμως αντί να της επιτεθούν, της φιλούσαν τα πόδια. Μία αρκούδα όμως της δάγκωσε το σώμα και έτσι παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο. Χωρίς πληγή, χωρίς αίμα. Τότε έγινε σεισμός, και οι γονείς της βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν το σώμα της και να το θάψουν με τα χέρια τους κοντά στη Χαλκηδόνα. Χρόνια αργότερα το λείψανό της μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου εκεί γιορτάζεται η μνήμη της στις 11 Ιουλίου, ημέρα που πηγαίνουν πολλοί πιστοί και γίνονται θαύματα.

ThaumaAgiasEufimias01

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. αθήνα

    2019/09/17 στις 19:23

    ΑΣΧΗΜΟ ΤΈΛΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *