O Άγιος Κυριακός έζησε με πραότητα και γαλήνη 107 χρόνια

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 29 Σεπτεμβρίου 2019

product_0_image_757

Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, καταγόταν από την Κόρινθο και γεννήθηκε τον 5ο αιώνα, κατά την εποχή της αυτοκρατορίας του Θεοδοσίου του Μικρού. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις αγίων που δεν βασανίστηκε για την πίστη του και έζησε δείχνοντας γαλήνη και πραότητα, μέχρι τα 107.

Προερχόταν από ιερατική οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο ιερέας Ιωάννης και μητέρα του η πρεσβυτέρα Ευδοξία. Ο Κυριακός χειροθετήθηκε αναγνώστης από τον Επίσκοπο Κορίνθου Πέτρο, ο οποίος ήταν στενός συγγενής του. Κατόπιν, αναχώρησε για την έρημο, όπου μαθήτευσε κοντά στον Όσιο Ευθύμιο. Έπειτα ο Όσιος Ευθύμιος τον έστειλε στον γέροντα Γεράσιμο, προκειμένου να διακονήσει τον ασκητή αυτό. Πράγματι, ο Κυριακός κατέστη υπόδειγμα μοναχού, αφού συνόδευε τον ασκητή Γεράσιμο στην έρημο του Ρουβά. Ο ενάρετος μοναχός Κυριακός επέστρεψε στην Λαύρα όταν ο Όσιος Γεράσιμος κοιμήθηκε αιώνια.

Φαίνεται ότι μια στάση που σημειώθηκε στη Λαύρα του Ευθυμίου κατέστη η αιτία να αναχωρήσει από εκεί με προορισμό τη λαύρα του Οσίου Χαρίτωνα, όπου και χειροτονήθηκε ιερέας. Ήταν τότε 40 χρονών. Εκεί αγωνίστηκε για 30 περίπου χρόνια, ασκώντας τις αρετές του Ευαγγελίου, όπως την πραότητα και την ανεξικακία.

Στην ηλικία των 70 ετών, περίπου, αναχώρησε για τη Λαύρα του Νατουφά, όπου ασκήτεψε έως τα 90 του χρόνια και ευεργετώντας τους πιστούς προσκυνητές με τις προσευχές του, αλλά και υπηρετώντας τους με τα χαρίσματα που του έδωσε η Χάρη, όπως το διορατικό και το προορατικό χάρισμα. Αν και είχε απέραντη αγάπη προς τον κόσμο που έτρεχε να λάβει την ευχή του και να ακούσει τις συμβουλές του, ο όσιος Κυριακός αισθανόταν την ανάγκη να αποχωρήσει σε άβατο σημείο, για να συνεχίσει τη λειτουργία του μυστηρίου της προσευχής.

ag-Kyriakos

Μαθαίνοντας οι πατέρες της Μονής του Αγίου Χαρίτωνα την κίνηση του γέροντος Κυριακού αποφάσισαν να τον προσκαλέσουν να επιστρέψει στο μοναστήρι, όπου θα μπορούσε να ησυχάζει στο σπήλαιο του οσίου Χαρίτωνος. Τελικά, ο άγιος Κυριακός πραγματοποίησε την επιθυμία των ευλαβών μοναχών που τον επισκέφθηκαν.

Ο όσιος Κυριακός πριν από την κοίμησή του παρέδωσε τους βίους των οσίων Σάββα του Ηγιασμένου και Ευθυμίου του Μεγάλου στον Άγιο Κύριλλο, Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων. Πέθανε 107 χρονών, και σε όλους έμεινε η ενθύμηση του ασκητή, που έδειχνε πραότητα σ’ όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. ανωνυμη

    2019/09/30 στις 16:26

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ..

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *