Φενγκ σούι & οργάνωση στην κουζίνα σας

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 20 Σεπτεμβρίου 2019

vintage-crosley-kitchen-cabinets-2-1024x872

Η κουζίνα, η εστία του σπιτιού είναι ο χώρος όπου ετοιμάζουμε κάτι τόσο σημαντικό όσο η θρέψη μας. Ανεξάρτητα πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, ο χώρος αποθήκευσης είναι πάντα ζητούμενος. Η ανανέωση της διακόσμησης, επίσης, μπορεί να γίνει απλά με αυτοκόλλητα. Κάντε το μία μέρα που θα έχετε διάθεση για αλλαγή και θυμηθείτε: η βελτίωση του σπιτιού είναι αυτό-βελτίωση. Σας προτείνουμε παρακάτω μερικούς τρόπους για εύκολη οργάνωση της κουζίνας σας αλλά και συμβουλές για σωστό φενγκ – σούι.

50s-housewife-all-mod-cons

1. Η σωστή διαχείριση  ενεργειακά επιβάλλει το φως. Ανάλογα με τα παράθυρα που διαθέτει, τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή περσίδες ή λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Μια ακόμη λύση είναι πολύπριζα και εύκολα τοποθετούμενοι λαμπτήρες ή σποτάκια.

2. Για να αντιμετωπίσετε το χάος στο οποίο συχνά πέφτει η κουζίνα, καθώς έχει πολλά αντικείμενα, θα δημιουργήσετε αρχικά περισσότερο χάος. Αν είστε όμως συγκεντρωμένοι, η οργάνωση του μπορεί να γίνει τόσο διασκεδαστική όσο ένα παιχνίδι με τουβλάκια σε τεράστια κλίμακα! Αδειάστε εντελώς, όλα τα ντουλάπια. Απλώστε τα πιάτα, τις κούπες και τα ποτήρια, τα σκεύη και όποια άλλα αντικείμενα στο τραπέζι της κουζίνας, σε πάγκους ή και στο πάτωμα, σε ομάδες, σε σακούλες, κουβάδες, ότι είναι περιεκτικό. Μία ή παραπάνω μεγάλες και ανθεκτικές σακούλες σκουπιδιών θα υποδεχτούν όλα αυτά που ενώ βγάζετε από τα ντουλάπια, αποφασίσατε ότι μπορείτε να αποχωριστείτε. Αν τα αντικείμενα είναι σε καλή κατάσταση και διστάζετε, σκεφτείτε να τα χαρίσετε σε κάποιον που μπορεί να τα χρειάζεται ή σε κοινωνικά παντοπωλεία. Μια παλιά καφετιέρα που δε δουλεύει, ανακυκλώνεται κι αυτή σε ειδικά κέντρα ή από μεμονωμένους συλλέκτες. Μια στοίβα από πλαστικά ποτήρια καφέ μπορεί να ανακυκλωθεί επίσης.

6

3. Καθαρίστε τα ντουλάπια από πάνω προς τα κάτω, όσο στεγνά επιθυμείτε. Αν δεν είστε σίγουροι για το καθαριστικό και φοβάστε μήπως καταστρέψει τη μπογιά δοκιμάστε σε ένα σημείο που να μη φαίνεται. Μην ξεχάσετε τις πόρτες και τις μη αφαιρούμενες επιφάνειες. Για βρωμιά που χρειάζεται τρίψιμο, αντί για λεμόνι διαλύστε μαγειρική σόδα στο νερό. Αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν. Το καθάρισμα θα αποτρέψει και τα έντομα από το να φωλιάσουν. Αν τα ντουλάπια είναι ξύλινα χωρίς επίστρωση μπογιάς, χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά.

8

4. Καλύψτε τις επιφάνειες με χαρτί, χαρτόνι, ειδικό βινύλιο ή ότι σκεφτείτε. Δημιουργεί καλό περιβάλλον για τα σκεύη σας και προστατεύει τα συρτάρια από τριβές. Για να αρωματίσετε, αργότερα φτιάξτε σακουλάκια με τα αγαπημένα σας βότανα ή μπαχαρικά, ή ακόμη πιο γρήγορα, αγοράστε τα εύκολα και φθηνά. Αντικαθίστανται μια φορά κάθε εποχή και ορισμένα, όπως ο ευκάλυπτος ή το έλαιο τεϊόδεντρου απωθούν τα έντομα. Εάν μετά το καθάρισμα, υπάρχει μία επίμονη οσμή, χρησιμοποιήστε ξανά σόδα σε σκόνη.

4

5. Ενώ τοποθετείτε ξανά τα χρήσιμα αντικείμενα, μπορείτε να τα οργανώνετε σε κουτιά, δοχεία που τυχόν υπάρχουν ή να αγοράσετε πολύ φθηνά. Ένα ειδικό πλαστικό σκεύος για μαχαιροπήρουνα είναι απαραίτητο, αν το συρτάρι σας δεν έχει. Τα μαχαίρια γενικά, σαν αιχμηρά αντικείμενα, πρέπει να απομακρυνθούν από τη θέα – η σωστή διαχείριση ενέργειας θέλει στρογγυλές επιφάνειες, όχι εμπόδια και κινδύνους (υφάσματα και εύφλεκτα κοντά στο φούρνο, πχ), τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως και οι κάκτοι (ειδικά στην κουζίνα) πρέπει να αποφεύγονται. Μια καλή ιδέα για να εξοικονομήσετε χώρο είναι να εγκαταστήσετε κρεμάστρες για κούπες ή ότι άλλο κρεμιέται στα πλαϊνά ντουλαπιών ή στον τοίχο και πάντα στο ύψος των ματιών και πάνω. Αν είστε περήφανοι για τη συλλογή σας, αναδείξτε τη, ίσως και σε ένα μικρότερο έξτρα ράφι. Αποφύγετε να κρεμάσετε μεγαλύτερα αντικείμενα, είναι αρνητικό φενγκ-σούι.

2

Για αποθήκευση τροφών όπως αλεύρι, ζάχαρη, μπαχαρικά ή άλλα αγαθά που διατηρούνται, καλό θα ήταν να έχετε γερά δοχεία με καλύμματα που κλείνουν ερμητικά για τα έντομα και τον αέρα και τα παλαιότερα να είναι πάνω πάνω ή έξω έξω, αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχουν το δικό τους ντουλάπι. Ομαδοποιήστε τα αντικείμενα ώστε να τα βρίσκετε ευκολότερα και να αντικαθιστάτε αυτά που πρέπει. Χωρίστε τα ποτήρια ανάλογα με τη χρήση και βάλτε ψηλότερα αυτά που θέλετε να συντηρήσετε. Πολλοί τοποθετούν τα μπολ για τη σαλάτα πάνω από τα πιάτα για να γλιτώσουν λίγο χώρο. Τα πλαστικά μπολ πρέπει να τοποθετηθούν το ένα μέσα στο άλλο και τα καπάκια τους να είναι κοντά. Αν τα ντουλάπια σας έχουν διαφανή πρόσοψη σκεφτείτε ποια σκεύη θέλετε να φαίνονται. Τα καθημερινής χρήσης να είναι προσβάσιμα. Τα βαριά και οι κατσαρόλες στα κάτω ντουλάπια και κατά προτίμηση, κοντά στο φούρνο. Μερικοί βάζουν τέτοια σκεύη πάνω από τα ντουλάπια, αν αυτά δεν είναι μέχρι το ταβάνι. Επίσης εκεί μπαίνουν συσκευασμένα σκεύη και συσκευές. Αν θέλετε να τα προστατέψετε και να ομορφύνετε λίγο το χώρο, μπορείτε να τα καλύψετε με ένα ύφασμα της αρεσκείας σας ή ακόμη και με αλουμινόχαρτο και να το βαφτίσετε «βιομηχανικό στιλ».

Τους κανόνες τους θέτετε εσείς. Το γούστο είναι καθαρά προσωπικό και το ωραίο είναι στα μάτια όποιου το βλέπει. Ό,τι λέμε εδώ, το έχουμε κάνει ή δει στα σπίτια των μανάδων, γιαγιάδων, φίλων μας. Απενοχοποιηθήτε, αυτοσχεδιάστε, χρησιμοποιήστε ακόμη και το σεμέν αν «δένει» με την αισθητική σας. Η διαφορά σας από τους trendsetter είναι ότι αυτοί έχουν τις κάμερες πάνω τους, πολλά όμως trend αρχίσανε στις φτωχογειτονιές.

5

6. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά πρέπει να είναι πάνω στον πάγκο. Αν η κουζίνα σας δεν έχει αρκετή επιφάνεια εργασίας, σκεφτείτε τραπέζια ή ράφια σε ελεύθερες γωνίες. Η κουζίνα είναι το εργαστήριο σας! Οι λύσεις πρέπει να είναι πρακτικές. Ένα συρτάρι θα πρέπει να περιέχει πετσέτες και τα καθαριστικά συνήθως τα τοποθετούμε κάτω από το νεροχύτη μαζί με γάντια και σακούλες σκουπιδιών.

Ann-MacGregors-Cookbook-For-Frozen-Foods001

7. Το ψυγείο θέλει και αυτό τη φροντίδα σας. Καλό θα ήταν να αφιερώσετε άλλη μέρα σε αυτό για να μην κουραστείτε και αποσπαστείτε από το παιχνίδι της τακτοποίησης των ντουλαπιών. Οργανώστε το με τις ίδιες αρχές και επειδή μπορεί να έχει οσμές, χρησιμοποιήστε νερό σε ξύδι και θα κάνετε θαύματα! Στην πόρτα του βάζουμε συνήθως μαγνητάκια, φωτογραφίες. Ο κανόνας είναι να μετακινούνται εύκολα και να επιτρέπουν το καθάρισμα της επιφάνειας. Οι μαγνήτες δημιουργούν πεδία και από την άποψη του φενγκ-σούι είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι. Μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με ένα ωραίο αυτοκόλλητο.
Η κουζίνα επίσης μπορεί να χρειαστεί αρκετή δουλειά, που περιλαμβάνει τρίψιμο για την αφαίρεση παλιών λιπών. Τα ειδικά δυνατά καθαριστικά δε θα είναι τόσο πιο αποτελεσματικά από τη σόδα (βασικού ph σκόνη που υπάρχει σε πολλά απορρυπαντικά, ιδανική για «χοντρή βρωμιά») ή το ξύδι και το λεμόνι (οξέα που αφαιρούν παλιές οσμές και αρωματίζουν), τα οποία δε φθείρουν κιόλας. Σε συνδυασμό οξέος και βάσης αφρίζει έντονα και καθαρίζει τους σωλήνες της αποχεύτεσης οικονομικά και οικολογικά. Βασικός κανόνας της ανατολικής φιλοσοφίας είναι ο σεβασμός του φαγητού και του χώρου παρασκευής του, όπως φυσικά και της κατανάλωσης του η οποία καλό θα ήταν να μη γίνεται στο σαλόνι μπροστά στη τηλεόραση, αλλά στο δωμάτιο που τόσο ομορφύνατε. Δύσκολο,το ξέρω, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η εστία πρέπει να είναι καθαρή και αυτό περιλαμβάνει και τη γκαζιέρα ή το φούρνο μικροκυμάτων, που πολλοί αμελούν. Οι δύο συσκευές, ψύχους και θέρμανσης, λογικό είναι να μην είναι δίπλα δίπλα. Αν ο χώρος σας περιορίζει, μονώστε τα με πυρίμαχα υλικά που θα βρείτε σε τεχνικά πολυκαταστήματα με τη συμβουλή του υπαλλήλου.

7

8. Τα φυτά απορροφούν τις ακτινοβολίες από τις συσκευές και ομορφαίνουν τον τόπο! Στο δωμάτιο αυτό θα έχουν σίγουρα ζέστη που τα ευνοεί και αναλόγως της πηγής φωτός και του ίδιου του φυτού. Ρωτήστε τη γνώμη της μαμάς σας! Τοποθετείστε τα στο μέγεθος που θέλετε, σε μικρές γλάστρες που μπορεί να είναι στο πάτωμα ή σε ένα τραπέζι. Αν έχετε ένα περβάζι, ή μια γωνία σε φωταγωγό όπου μπορεί να τοποθετηθεί μία σανίδα, φτιάξτε μία ζαρντινιέρα αρωματικών φυτών (δυόσμος που είναι εύκολος και άλλα) και να τα κορφολογείτε μαγειρεύοντας. Πρέπει όμως να έχουν αρκετό φως. Ακόμη, τα σκεύη ή τα διακοσμητικά σε κίτρινο, χρυσό και γήινα χρώματα φέρνουν το στοιχείο της γης στο δωμάτιο αυτό που το χρειάζεται ως το κέντρο του σπιτιού.

1

9. Το φενγκ-σούι είναι πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Ο σκοπός του είναι η θετική διαχείριση της ενέργειας. Απλά, ό,τι διευκολύνει, ενδυναμώνει, όπως για παράδειγμα ένας καθρέφτης ή ένα μεταλλικό αντικείμενο που αντανακλά ώστε ο μάγειρας να μπορεί να βλέπει πίσω του όταν είναι πάνω από το φούρνο, είναι ευνοϊκό. Βάζοντας σε τάξη τα ντουλάπια της κουζίνας, οργανώνουμε καλύτερα την κίνηση και διαβίωση μας σε αυτή.

3

Δε χρειάζεται να φτάσετε σε επίπεδα «Μόνικα Γκέλερ» για να το ευχαριστηθείτε ή να είστε αποτελεσματικοί. Θα δείτε τη θετική επιρροή στη διάθεση σας άμεσα και στην καθημερινή λειτουργικότητα του δωματίου όσο περνάει ο καιρός.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *