Μύθοι και πραγματικότητα για το ΑIDS

Από την/τον Efthimis Pournaras | 1 Δεκεμβρίου 2019

ph-1024x1024

 

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV. Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων. Ας δούμε όμως τι είναι ο HIV και το AIDS για να είμαστε πιο ξεκάθαροι.

Ο HIV δεν είναι ίδιος με το AIDS;

HIV και AIDS δεν είναι συνώνυμα. HIV είναι ο ιός που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για ένα διάστημα μερικών ετών (ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση), ο μολυσμένος άνθρωπος ζει χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα πάθει μεγάλη ζημιά, τότε μπορεί κανείς να πεθάνει από αστεία μικρόβια που για ένα υγιές ανοσοποιητικό θα ήταν παιχνιδάκι να τα καταστρέψει. Αυτό το τελικό στάδιο της μόλυνσης από τον HIV ονομάζεται AIDS.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον HIV;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Ο ιός μεταδίδεται με:

-τη σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα σας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων ευνοεί την μετάδοση του ιού.

-την κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων για την προετοιμασία υλικού για την χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών

-από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού

Ο ιός δεν μεταδίδεται:

-Από κοινωνικές επαφές όπως χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί στο μάγουλο

-Στο χώρο της δουλειάς ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο στον οποίο συναθροίζονται άνθρωποι όπως θέατρα, στάδια, σχολεία, γραφεία κτλ

-Από τη θάλασσα ή την πισίνα

-Από τον ιδρώτα και το σάλιο

-Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, τηλέφωνα

-Από τις τουαλέτες

-Από κουνούπια ή άλλα έντομα

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

-Να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό, κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή είτε αυτή είναι κολπική είτε στοματική είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX.

-Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκτεθείτε στον ιό. Μερικοί συστήνουν ότι η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές είναι ένας τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας.

-Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό μην βάλετε βαζελίνη ή άλλο τέτοιο υλικό γιατί καταστρέφει το προφυλακτικό. Προμηθευτείτε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό

-Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβια ναρκωτικά ή άλλες ουσίες μην χρησιμοποιείτε και μην μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες

-Μην μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια

-Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε ζητήστε από τον ιατρό σας και συζητείστε μαζί του σχετικά με το HIV

2_AidsRibbon

 

Τα κοινωνικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από AIDS εντοπίζονται σε πολλούς τοµείς της ζωής τους: επαγγελµατική αποκατάσταση, διαπροσωπικές σχέσεις κα. Υπολογίζεται για παράδειγµα ότι στην Γαλλία ένα στα δύο άτοµα µε AIDS δεν έχουν ευκαιρία επικοινωνίας µε συνανθρώπους τους , µε αποτέλεσµα την οικογενειακή και κοινωνική τους αποµόνωση. Τα διάφορα επαγγελµατικά προβλήµατα που προκύπτουν πιθανώς από την αδικαιολόγητη στάση της κοινωνίας, µε αποτέλεσµα να απολύονται ή να µην προσλαµβάνονται σε εργασία, δηµιουργούν επιπρόσθετα προβλήµατα. Έτσι η νόσος στέκεται συχνά ως ένα ανυπέρβλητο και χωρίς λύση εµπόδιο στο να µπορέσουν οι φορείς να βρούνε δουλειά. Άλλοτε πάλι, στο χώρο της εργασίας γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους , παρόλο που κανείς δεν έχει το δικαίωµα αυτό. Κανένα σχολείο ή οργάνωση δεν έχει το δικαίωµα να διώξει έναν φορέα. Αν γίνουν εις βάρος των φορέων αδικίες και διωχθούν από το σχολείο ή τη δουλειά, επειδή είναι φορείς του HIV, θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο δικηγόρο , ή σε οργανώσεις δικαιωµάτων του πολίτη. Σύµφωνα µε τη νοµολογία των ΗΠΑ και του Καναδά, ο απολυόµενος λόγω AIDS επαναπροσλαµβάνεται από τον εργοδότη του. Η χρησιµοποίηση νοµικών τεχνασµάτων για άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας από µερίδα του νοσηλευτικού προσωπικού συνδεόµενη µε τα προαναφερθέντα προβλήµατα, τους αναγκάζει να αναθεωρήσουν τις στάσεις τους απέναντι στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να δηµιουργήσουν νέας µορφής σχέσεις µε αναθεώρηση των κοινωνικών αξιών και δεδοµένων και τη δηµιουργία προβληµάτων προσαρµογής σε νέο τρόπο ζωής. Πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας που να καθορίζει την εθνική στρατηγική εναντίον του AIDS καθώς και την ύπαρξη πλαισίου διαχείρισης ιατρικής φροντίδας και της αντίστοιχης εφαρµοσµένης και µη έρευνας. Για το σκοπό αυτό , οι προτάσεις εκ µέρους των ιατρικών/ ανθρωπιστικών επιστηµών, χωρίς να είναι δεσµευτικές και βασιζόµενες στη διεθνή βιβλιογραφία είναι :

a) Η επιµόρφωση του υγειονοµικού προσωπικού σε θέµατα AIDS που να αγγίζουν όλες τις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήµατος.

b) Η οργάνωση εθελοντικών υπηρεσιών στις περιοχές υψηλού κινδύνου και η διασύνδεση τους µε τις αντίστοιχες κρατικές οι οποίες θα παίξουν ρόλο καταλύτη

c) Εναλλακτικές µορφές περίθαλψης πχ κατά οίκον νοσηλεία. Σπουδαίο ρόλο θα παίξει το οικογενειακό περιβάλλον και το εξειδικευµένο παραϊατρικό προσωπικό.

 

 

Efthimis Pournaras

Efthimis Pournaras

Μεγαλωμένος σε ένα νησί κατακλυσμένο από μόδα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ και εγώ στην γοητεία της. Ως ανήσυχο πνεύμα έψαξα και ψάχνω διαρκώς τα ρούχα και όχι μόνο. Μπορείς να αφουγκραστείς και να δεις τι ιστορία έχει να σου πει το κάθε ρούχο. Εξάλλου if you wanna be in Voque, just stay in Voque. Ένα μοτο που με εκφράζει απόλυτα. Μείνετε συντονισμένοι και θα δείτε πως το κάθε ρούχο δεν είναι απλά ένα κομμάτι χρωματιστό ύφασμα. Είναι ΤΕΧΝΗ.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *