O Βασίλης Μαυρογεωργίου από το Α ως το Ω: “Τίποτα δεν βγάζει νόημα. Ακόμη…”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 28 Νοεμβρίου 2019

_ELG7870

Εκείνο που θαυμάζω πολύ στον Βασίλη Μαυρογεωργίου είναι το πάθος και η αγάπη για την Τέχνη του, για την οποία θυσίασε την άπλετη δημοσιότητα, που συνάδει, όμως, με ανούσιες δουλειές αλλά πολλά φώτα – πρόσκαιρα- και χρήματα…Ενώ διέθετε- και διαθέτει-όλα τα εξωτερικά προσόντα του ζεν πρεμιέ: και κούκλος είναι, και ωραία εξωτερική εμφάνιση διαθέτει και κορμοστασιά, αντί για αυτόγραφα και αναγνωρισιμότητα, προτίμησε να δείξει και να αποδείξει στο κοινό, ότι καλός ηθοποιός είναι εκείνος που κάνει θέατρο- και όχι μόνο- και το υπηρετεί ως άοκνος εργάτης του , θυσιάζοντας πολλές υλικές απολαβές και τη ματαιοδοξία του…Επίσης, εκείνο που θαυμάζω ιδιαίτερα, είναι η απουσία της μανιέρας στην υπόδυση των ρόλων του. Δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει ποτέ! Κάθε φορά ντύνεται το ρόλο, μεταμορφώνεται, γίνεται ο ήρωας που επιζητεί ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης, μπαίνει με άνεση και ευκολία στο πετσί του! Γιατί, διαθέτει και εκφραστικά μέσα, σκηνική παρουσία, άρθρωση, κίνηση και ό,τι απαιτείται για να λέγεται κάποιος καλός ηθοποιός! Ο χαρισματικός και πολυδιάστατος – ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης- Βασίλης Μαυρογεωργίου ξεχωρίζει για το ήθος και την ευγένεια του και ανήκει στα καλά παιδιά του χώρου! Έχει δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό χώρο, το θέατρο Skrow στο Παγκράτι, όπου εκεί στεγάζει τα όνειρα του, ανεβάζοντας εναλλακτικές, ενδιαφέρουσες και avant garde παραστάσεις με φανατικό κοινό που ξέρει να αναγνωρίζει και να αντιλαμβάνεται το ποιοτικό θέατρο! Δείτε τον, φέτος, στην must see παράσταση της άξιας Ελένης Γκασούκα ‘’Ένας αληθινός cowboy’’ της Μαρίλια Σάμπερ που παίζεται στο ‘’Μικρο Χορν’’ και θα με θυμηθείτε. Είναι καθηλωτικός, είναι συνταρακτικός, είναι εξαιρετικός! Σε συνεπαίρνει από την πρώτη στιγμή που βγαίνει στη σκηνή… Πόσο σπουδαίος ηθοποιός πρόκειται να γίνει! Θα κοσμεί το αυριανό καλό θέατρο! Μαζί του το ιερόν τέρας του θεάτρου σε ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας που γράφεται με χρυσά γράμματα Γιάννης Φέρτης και η σημαντική ηθοποιός Ιωάννα Μαυρέα. Μην χάσετε αυτήν την παράσταση!

Ο πολυτάλαντος και δημιουργικός ηθοποιός με την πραγματική έννοια του όρου Βασίλης Μαυρογεωργίου από το Α έως το Ω!

_ELG7020
Αλήθεια: Όταν πλησιάζεις κάτι αντιλαμβάνεσαι την υπόσταση του διαφορετικά. Δεν είναι εύκολο να πετάξεις τις ταμπέλες που έχεις για τους άλλους ανθρώπους, μα αν πας λίγο πιο κοντά μπορεί να καταλάβεις περισσότερα πράγματα για εκείνους.
Βούληση: Είναι πάντα βούληση vs δυσκολία. Είσαι πάντα τόσο ελεύθερος όσο τολμάς να είσαι.
Γκασούκα Ελένη: Η Ελένη για άλλη μια φορά, μετά τη συνεργασία που είχαμε στο’’ Χελιδόνι’’, απέδειξε πόσο πολύ αγαπάει τη δουλειά της, τους ηθοποιούς και πόσο δοσμένη είναι σε αυτήν με σκοπό πάντα να καταλήγει σε ένα αρκετά απαιτητικό αποτέλεσμα επί σκηνής. Ένα αποτέλεσμα που δεν ολοκληρώνεται στην παράσταση. Πολύ συχνά μας λέει ότι και η παράσταση είναι πρόβα και ο ηθοποιός πρέπει ακόμα και εκεί να δοκιμάζει.
Δημοφιλία: Γνωρίζοντας αυτόν τον υπέροχο ηθοποιό, τον Γιάννη Φέρτη, κατάλαβα πόσο λίγο τον ενδιαφέρει η διασημότητα, πόση λίγη αξία δίνει σε πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε για να κατακτήσουμε και πόσο από την άλλη αγαπά να συνεργάζεται με καινούριους ανθρώπους και να είναι ανοιχτός μαζί τους.

_ELG7193
Ένας αληθινός cowboy: Σίγουρα από τις πιο όμορφες συνεργασίες που έχω κάνει με εξαιρετικούς συνεργάτες: την σκηνοθέτιδα Ελένη Γκασούκα που εκτός από το τελικό αποτέλεσμα και το στήσιμο της παράστασης ενδιαφέρεται για τη διαδικασία και για το πως ο ηθοποιός θα οδηγηθεί με τον καλύτερο τρόπο στην παράσταση και τους πολύ αγαπημένους, Γιάννη Φέρτη και Ιωάννα Μαυρέα. Δύο ηθοποιούς με πολύ ταλέντο και διάθεση για επικοινωνία, που έκαναν όλη αυτή τη δουλειά να φτάσει σε βάθος, φέρνοντας στην επιφάνεια συναισθήματα και ατμόσφαιρες αρκετά λεπτές και δύσκολες.
Ζήλος: Είναι πολύ ωραίο που η δουλειά αυτή που κάνουμε μοιάζει μερικές φορές με την δουλειά του ντετέκτιβ και πρέπει να σκαλίσεις και να ψάξεις ένα σωρό πράγματα με τόσο ενδιαφέρον που τελικά παύει να είναι δουλειά.
Ηθοποιός: Είμαι πάρα πολύ τυχερός που τον τελευταίο καιρό έχω συνεργαστεί ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός με ηθοποιούς τελείως ακομπλεξάριστους που έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν πάνω στη σκηνή με τη διάθεση να φωτίσουν περισσότερο τον συμπαίκτη τους και να φροντίσουν συνολικά τη δουλειά περισσότερο από τον εαυτό τους.
Θέατρο: Μικρό Χορν, Skrow theater Μικρό Άνεσις, Μέγαρο Μουσικής. Αναφέρω και τα τέσσερα γιατί κάθε μέρα έχω άγχος και για τις τέσσερις παραγωγές στις οποίες με κάποιον τρόπο συμμετέχω.”Ένας αληθινός καουμπόη”, “Η αρχή του Αρχιμήδη”, “Το χελιδόνι” και “Το φτερωτό άλογο” αντίστοιχα.
Ιδεολογικό πλαίσιο: Η δουλειά στο θέατρο αναπόφευκτα (ευτυχώς!) χαρακτηρίζεται από τις απόψεις και τις ιδέες που κουβαλάμε. Μέσα σε κάθε έργο επικοινωνούνται, ακόμη και άλεκτα, τα πιστεύω μας και ο τρόπος που βιώνουμε αυτή την τραγική επικαιρότητα.
Κάρμα: is a bitch!
Λάθη: Τις περισσότερες φορές εκνευρίζομαι με τον εαυτό μου και μετανιώνω για τα λάθη που κάνω. Αργότερα καταλαβαίνω ότι είναι ακριβώς εκείνα που με χαρακτηρίζουν. Μια σειρά από λάθη που σχεδιάζουν με απόλυτη συνέπεια αυτό που είμαι. Το σωστό πηγάζει από εκείνη την πλευρά μου που θέλει να τα έχει καλά με όλους και κοιτάζει πάντα το συμφέρον της.
Μαρίλια Σάμπερ: Βγήκαμε μετά την παράσταση στο μαγαζί Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα και γνωριστήκαμε. Μια ιδιαίτερα έξυπνη και συμπαθητική συγγραφέας και άνθρωπος. Θεωρώ πολύ τολμηρή την ιδέα να τοποθετήσει την ιστορία του “Ένας αληθινός καουμπόι” στο τέλος της ζωής ενός ανθρώπου και στη σχέση του με το παρελθόν και το παρόν του.
Νόημα: Τίποτα δεν βγάζει νόημα. Ακόμη…

_ELG7193

Ξένοι σκηνοθέτες: Αυτή τη στιγμή έχω κάνει βουτιά στον ξένο κινηματογράφο. Το “Φλικ” που σκηνοθετώ και θα ανέβει το Μάρτη στο Skrow διαδραματίζεται μέσα σε μια παλιά κινηματογραφική αίθουσα. Εκεί, μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Κιούμπρικ κι ο Ταρκόφσκι μπλέκονται με τους άγνωστους σκηνοθέτες των κομεντί των’ 80s. Κι αυτό το μπλέξιμο είναι πολύ γοητευτικό.
Όνειρα (καλλιτεχνικά): Αυτή τη στιγμή είναι το “Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη” και το “Φλικ”. Και θα βγουν αληθινά. Το Γενάρη στο Μικρό Γκλόρια και το Μάρτη στο Skrow.
Πάθος: Μου αρέσει περισσότερο στον πληθυντικό. Τα πάθη! Άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή και τη δημιουργία. Αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί καμιά φορά τα πάθη γίνονται παθήματα. Και (ακόμα χειρότερα) μαθήματα.
Ρόλοι: Καμιά φορά, μες στις απλές και καθημερινές κουβέντες, ακούγονται τυχαία και φράσεις, που είχαν ειπωθεί κάποτε από κάποιο ρόλο. Τον θυμάμαι τότε, αυτό τον τύπο, και χαμογελάω, σαν να χαιρετάω από μακριά ένα παλιό γνωστό.
Ταλέντο: Δουλειά. Μόνο δουλειά…
Υπερθέρμανη: Ναι είναι αλήθεια! Οδηγούμαστε προς ένα αμετάβλητο και ατελείωτο καλοκαίρι. Ετοιμάστε κοκτέιλ και μαγιό!
Φόβοι: Φοβάμαι την έλλειψη χρόνου. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό στην καθημερινότητα μου αυτή τη στιγμή. Κι αν το ζητούμενο ήταν η λέξη “φόβοι” να έχει μια φιλοσοφική χροιά, μια υπαρξιακή σημασία… η απάντηση παραμένει η ίδια.
Χρονοβόρος: Αφού ο μεγαλύτερος φόβος είναι η έλλειψη χρόνου, κάθε τι χρονοβόρο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.
Ψυχολογία: Όταν ξεκινάει μια παράσταση για να ανακαλύψουμε τον ψυχισμό κάθε ρόλου μπαίνουμε σε ένα λαβύρινθο από περίπλοκα ψυχικά δυναμικά και υπόγεια ψυχολογικά κίνητρα. Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτός ο μίτος της Αριάδνης. Πιάνουμε την άκρη του νήματος και προχωράμε.
Ωραία ζωή: Η ζωή που έχει κάποιο νόημα….

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *