Όνειρα γλυκά…

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Μαΐου 2019

maxresdefault

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα όνειρα. Τι ονειρευόμαστε; Ποια ερεθίσματα εισβάλουν στα όνειρά μας; Είναι έγχρωμα ή ασπρόμαυρα; Οι τυφλοί ονειρεύονται; Δείτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο άρθρο που ακολουθεί:

man_sleeping_nap_main_1280

1. Όλοι ονειρεύονται

Εκτός από περιπτώσεις ακραίων νευρολογικών διαταραχών όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται. Όμως υπάρχουν διαφορές στο περιεχόμενο των ονείρων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άντρες τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο άντρες, ενώ οι γυναίκες ονειρεύονται άτομα και των δύο φύλων.

2. Ονειρευόμαστε μόνο ότι ξέρουμε

Συχνά στα όνειρά μας βλέπουμε ανθρώπους που δεν ξέρουμε. Στην πραγματικότητα όμως το μυαλό μας δεν εφευρίσκει αυτά τα άτομα, αλλά τα ανασύρει από μια δεξαμενή εμπειριών και ατόμων που έχουμε δει σε κάποια φάση της ζωής μας.

3. Δεν ονειρεύονται όλοι έγχρωμα

Ένα 12% των ανθρώπων ονειρεύονται αποκλειστικά σε άσπρο-μαύρο – οι υπόλοιποι με χρώματα. Επίσης υπάρχουν κάποια κοινά θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά ή το σχολείο, να τρέχουν αργά ή επιτόπου, πτώσεις, αργοπορημένες αφίξεις, πτήση με διάφορους τρόπους κ.α.

4. Οι τυφλοί ονειρεύονται

Άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννηση τους μπορούν να δουν όνειρα με εικόνες. Παρομοίως, άτομα εκ γενετής τυφλά έχουν εξίσου ‘ζωηρά’ όνειρα που περιλαμβάνουν τις άλλες αισθήσεις, ήχους, μυρωδιές, απτικά ερεθίσματα και συναισθήματα.

Dreams

5. Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας

Μέσα σε 5 λεπτά από την αφύπνιση, το μισό όνειρο έχει ξεχαστεί. Σε 10 λεπτά το 90% έχει χαθεί. Πάντως λέγεται ότι το έργο του Στήβενσον ‘Δόκτωρ Τζέκιλ – Κος Χάιντ’ αλλά και ο ‘Φρανκενστάιν’ της Μαίρης Σέλεϋ ήταν απότοκα ονείρων των συγγραφέων.

6. Τα όνειρα είναι θεραπευτικά

Σε πρόσφατη μελέτη σπουδαστές που αφυπνίζονταν στη αρχή της ονειρικής φάσης, αλλά συνέχιζαν ένα 8ωρο ύπνο, παρουσίαζαν δυσκολίες συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, παραισθήσεις και σημάδια ψύχωσης.

7. Τα όνειρα είναι συμβολικά

Το υποσυνείδητο μας συγκρίνει το όνειρο με κάτι που του είναι ήδη γνωστό, με μεταφορικό τρόπο, σαν να συγκρίνουμε για παράδειγμα μια μεγάλη ομάδα μυρμηγκιών με μια ασταμάτητη μηχανή. Ποτέ δεν θα λέγατε ότι ‘αυτό το ηλιοβασίλεμα είναι σαν ένα ηλιοβασίλεμα’ και με τον ίδιο τρόπο οι ονειρικές εικόνες δεν είναι ποτέ ‘κυριολεκτικές’.

8. Όσοι κόβουν το τσιγάρο έχουν πιο έντονα όνειρα

Ανάμεσα σε 300 καπνιστές που απείχαν από τη συνήθεια από 1 έως 4 εβδομάδες το 97% είχε πολύ πιο έντονα όνειρα που είχαν να κάνουν με το σύνδρομο στέρησης.

9. Τα εξωτερικά ερεθίσματα εισβάλλουν στα όνειρά μας

Αυτό ονομάζεται ονειρική ενσωμάτωση, για παράδειγμα, όταν διψάμε και το συναίσθημα αυτό ενσωματώνεται στο όνειρό μας.

10. Όταν κοιμόμαστε παραλύουμε

Ορμόνες εκλύονται που προκαλούν χαλάρωση των μυώνων και πολλές φορές αυτό το βιώνουμε ονειρικά σαν ένα πλάσμα που μας καταπιέζει.

sleeping-header

Ακόμη

– Γνωρίζετε ότι όταν ροχαλίζετε, δεν ονειρεύεστε;

– Τα μικρά παιδιά δεν ονειρεύονται τον εαυτό τους μέχρι την ηλικία των 3.

1bb260_c188e2ec1aa44ead8f4470a0b149b1c3-mv2

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αθήνα

    2019/05/08 στις 1:17

    η χριστίνα πολίτη υπάρχει περίπτωση να είναι χίπισσα και να κρύβεται α<πό όλους?

  2. αθήνα

    2019/05/08 στις 1:18

    ονειρα γλυκά…..τριτος αντρας..

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *