Τις θυμάσαι; Παιδικές σειρές αλλιώτικες από τις άλλες

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 19 Νοεμβρίου 2019

the-secret-railroad

Ο Μυστικός Σιδηρόδρομος ήταν ένα γαλλόφωνο κινούμενο σχέδιο που σχεδιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 προβλήθηκε στα αγγλικά και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα μεταγλωττισμένο. Κεντρικός ήρωας ήταν ο Σάιμον: ένα μικρό αγόρι που ανακαλύπτει μια μαγική ατμομηχανή στο υπόγειο της πολυκατοικίας που μένει, γίνεται ο μηχανικός της και με την παρέα του Επιβάτη, ενός γέρου με ψηλό καπέλο σαν καμινάδα που περίμενε το τραίνο για πολλές δεκαετίες, πηγαίνει σε πολλά σουρεαλιστικά ταξίδια. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχει επίσης ένας κοριτσίστικος χαρακτήρας με το όνομα Στέλλα που αλλάζει (πότε είναι γοργόνα, πότε ρομπότ), αλλά πάντα έχει τα ίδια μαλλιά στο σχήμα αστεριού. Και τέλος, υπάρχει και η γάτα Μέλανι, που όλο χασμουριέται και ταξιδεύει πάντα πάνω στο καπέλο του επιβάτη (σε ένα επεισόδιο μάλιστα είναι η πρωταγωνίστρια μιας μυστικής -από όλους τους άλλους που τη θεωρούν μέρος του σκηνικού- περιπέτειας. Πολεμούν τέρατα, ταξιδεύουν στο χρόνο και το διάστημα, ιδανικό για παιδάκια που ψάχνουν στη φαντασία αναψυχή και καταφύγιο.
When you are feeling blue,
When you are feeling down.
Just do what Simon did;
Go underground.
Down there in the dark,
You hear a happy sound.
It’s the secret railroad.
Adventure bound!
You better climb on board
the train’s about to leave.
All you need is a passenger.

Your tickets, please!

pic_1562015

Οι Θαυμαστές Περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον βασισμένο πάνω στο έργο της Σουηδής  Σέλμα Λάγκερλεφ, ήταν ένα άλλο ‘ταξιδιάρικο’ κινούμενο σχέδιο της δεκαετίας του ’80, με πολύ ωραία (αρχική) μεταγλώττιση. Το 1906 και 1907 η Λάγκερλεφ εξέδωσε τους δύο τόμους, αφού πέρασε 3 χρόνια ταξιδεύοντας από το βορρά στο νότο της χώρας, μελετώντας τη χλωρίδα και την πανίδα και εξυφαίνοντας την ιστορία της πάνω στο κάδρο των τοπικών παραδόσεων και παραμυθιών. Ο Νιλς, ένα κακομαθημένο μοναχοπαίδι που μένει σε μια φάρμα με την οικογένεια του, εξαγριώνει τόσο πολύ ένα ξωτικό με την αναίδεια του, το σκληρό τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα και τον κάνει μικροσκοπικό. Ο Μάρτιν, η χήνα της οικογένειας που πάντα ήθελε να ξεφύγει και να ταξιδέψει με τις αγριόχηνες,εκείνη τη στιγμή κάνει τη μεγάλη του προσπάθεια να πετάξει και οι συγκυρίες το φέρνουν να ανέβει στην πλάτη του ο Νιλς. Οι περιπέτειες και οι χαρακτήρες που συναντά ο μικρούλης (και πολύ πιο ταπεινός) Νιλς στο μεγάλο ταξίδι τον μεταμορφώνουν σε υπεύθυνο, ακόμη και ηρωικό ενήλικα, με τη βοήθεια του Μάρτιν και τις νουθεσίες της σοφής Βασίλισσας Άκα που ηγείται του σμήνους.

Star-Blazers-2199

To Διαστημόπλοιο Αργώ προβλήθηκε υποτιτλισμένο από την ΕΡΤ το 1981-82 και σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία το 1974. Ο Αγγλόφωνος τίτλος είναι Πολεμικό Πλοίο Γιαμάτο, από τη ναυαρχίδα του Ιαπωνικού αυτοκρατορικού ναυτικού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και ταξίδευε στο διάστημα, είχε το σχήμα κλασικού πλοίου με πολλά κανόνια (λέιζερ) και μια κεντρική οπή στο κύτος απ’ όπου έβγαινε μια ισχυρότατη ακτίνα. To πλήρωμα ταξιδεύει στον πλανήτη Ισκαντάρ (το αραβικό όνομα του Αλέξανδρου) χιλιάδες έτη φωτός μακριά για να φέρει μια τεχνολογία που θα το βοηθήσει να καθαρίσει τη γη από τη ραδιενέργεια που ανάγκασε τους κατοίκους της να πάνε υπογείως και που εξαπέλυσε εναντίον του κόσμου μας ο εχθρικός πλανήτης Γκάμιλον.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2019/11/19 στις 13:19

    Καλέ που θυμηθήκατε το Μυστικό Σιδηρόδρομο. Αγαπημένο, η δύναμη της φαντασίας σαν καταφύγιο των ευαίσθητων ψυχών…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *