Στην καθημερινότητα μας συναντάμε ανθρώπους αγενείς τους οποίους για διάφορους λόγους, δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μέσα ή έξω από το σπίτι, σε δημόσιες υπηρεσίες ή στον καφέ. Μάθετε πως θα τους αντιμετωπίσετε ευγενικά, χωρίς να σας επηρεάσουν στη συνέχεια.
1. Προσπαθήστε πρώτα να τους καταλάβετε. Φυσικά, αν καταλαβαίνετε τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους, δε σημαίνει ότι αυτή είναι δικαιολογημένη. Κάποιες φορές οι άνθρωποι μπορεί απλώς να βγάζουν πάνω σας τα νεύρα τους από άλλες καταστάσεις της ζωής τους ή την απογοήτευση τους από τις συνθήκες μέσα στις οποίες τους συναντάτε. Είναι κάτι ανθρώπινο. Συμβαίνει αρκετά συχνά, ιδίως όταν αυτά τα άτομα είναι «ξένα» και νομίζουν ότι δε θα σας ξαναδούν. Ή μπορεί να έχουν αρνητικές προκαταλήψεις απέναντι στο φύλο ή τη φυλή σας, το επάγγελμα σας , κτλ ή να σας κατακρίνουν για κάτι που κάνατε. Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ επίμονοι στις απόψεις τους και τα λογικά επιχειρήματα δεν τους αλλάζουν.
2. Όταν ξεπεράσουν τα όρια θα πρέπει να τους το δείξετε. Κοιτάξτε τους στα μάτια και ζητήστε τους, ευγενικά αλλά με αυτοπεποίθηση, να σταματήσουν να σας προκαλούν. Ενδεικτικές φράσεις:
– Παρακαλώ σταματήστε, η συμπεριφορά σας είναι ανάρμοστη.
– Δεν υπάρχει λόγος για επιθετικότητα και προσβολές.
Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και σε συγκέντρωση. Αν τους ακολουθήσετε και γίνετε επιθετικοί, θα ρίξετε λάδι στην φωτιά. Μην προσπαθήσετε να καταρρίψετε τους ισχυρισμούς τους, ή να ανοίξετε διάλογο. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι είναι εκτός εαυτού και προσπαθήστε να περιορίσετε την ενοχλητική συμπεριφορά. Δε χρειάζεστε τίποτε από αυτούς.
3. Υπάρχει πιθανότητα η αγενής συμπεριφορά να οφείλεται σε παρεξήγηση. Από ‘δω και πέρα υπάρχουν 2 πιθανά σενάρια: το καλύτερο, όπου με αμοιβαίες ήρεμες εξηγήσεις, λύνεται ο κόμπος της έντασης (συνήθως ο αγενής φεύγει ζητώντας συγνώμη). Το χειρότερο σενάριο είναι οι προσπάθειές σας για συμβιβασμό να προκαλέσουν ακόμη περισσότερη επιθετικότητα, οπότε προχωράτε στο επόμενο βήμα.
4. Περιορίστε την επαφή σας με τέτοια άτομα, όσο είναι δυνατό. Αν για παράδειγμα πρόκειται για συνάδελφο, προσπαθήστε να αλλάξετε γραφείο ή τμήμα. Κανείς δεν πρέπει να ορίζει την καθημερινότητα σας.
5. Περιορίστε τον κύκλο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην κατάσταση, στους κοντινότερους σας. Αποφύγετε ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν τα λεγόμενα σας, ή να τα παραποιήσουν. Το κουτσομπολιό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ακόμη και στα φιλικά σας άτομα όμως, δεν χρειάζεται να γελοιοποιήσετε το άτομο αυτό και τη συμπεριφορά του, ή ακόμη χειρότερα, να πείτε ψέματα. Κάτι τέτοιο θα σας έκανε μικρούς και στο μέλλον αυτά τα πράγματα έχουν την τάση να επιστρέφουν.
Σε τελική ανάλυση, μη δίνετε σημασία στο θέμα. Μην υπερ-αναλύετε τη συμπεριφορά του ατόμου ή τη δική σας. Συνεχίστε τη ζωή σας. Κάποιος που συνεχίζει να είναι αγενής σε βάρος σας παρ’ όλες τις καλές σας προσπάθειες, είναι απλά σαδιστής και καλό θα ‘ταν, να μη του δίνετε περισσότερη δύναμη με το να τον σκέφτεστε.
Σχόλια για αυτό το άρθρο