Η αριστοτεχνική κωμωδία “Νεφέλες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μετάφραση Γιάννη Αστερή παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και κέρδισε το χειροκρότημα και τις εντυπώσεις των θεατών. Αν και η ζέστη ήταν ανυπόφορη, οι Νεφέλες δεν καταποντίστηκαν και νίκησαν τις υψηλές θερμοκρασίες και τις προσδοκίες του κοινού. Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα
Η μετάφραση του Γιάννη Αστερή, ο σκηνικό από την Κλειώ Μπομπότη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η υποδειγματική παραγωγή από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη και κυρίως η σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη,Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) βοήθησαν τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά να δοκιμάσει αισθητικά μια διαφορετική προσέγγιση. Όλη αυτή η συνύπαρξη συγκροτεί μια θεατρική πραγματικότητα με πυρήνα της μια δυναμική που αξιοποιείται από τους σύγχρονους ερμηνευτές και καθιστά εφικτή τη χρονική υπέρβαση, με ελάχιστες απώλειες. Η παράσταση -όπως και οι περισσότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη- έχει όλα τα αναγνωρίσιμα στον Νεοέλληνα χαρακτηριστικά: εξυπνάδα, επινοητικότητα, τόλμη, προσαρμοστικότητα, ερωτισμό και σύγχρονα επίκαιρα στοιχεία για περισσότερο γέλιο και διαχρονική αξία.
Λόγος και θέαμα κυριαρχούν στις φετινές Νεφέλες. Οι Νεφέλες είναι ένα έργο που ο Δημήτρης Καραντζάς το αντιμετωπίζει ως παιχνίδι μεταμορφώσεων. Όπως λέει και ο ίδιος στο πρόγραμμα της παράστασης: Το έργο μεταμορφώνεται ακολουθώντας το σύμπτωμα του ίδιου του φυσικού φαινομένου -του αέρα, των συννέφων που αλλάζουν σχηματισμούς, του αύλου. Είναι ένα έργο που γλιστράει από παντού. Ο Δημήτρης Καραντζάς φαίνεται ότι έχει μια συγκεκριμένη δομή στο μυαλό του για το έργο και τον ενδιαφέρει να μας παρουσιάσει πώς ο κάθε ηθοποιός αντιδρά στο σκηνοθετικό ερέθισμα που του δίνει. Με έμπνευση από το κείμενο, η σκηνοθεσία του οδηγεί το θίασο σε μια σκηνική οπτική με κοινές βάσεις και σαφής κωμικές καταστάσεις. Ίσως να μπορούσε να γίνει ακόμα πιο τολμηρός, αλλά έχει μπροστά του χρόνια να μας δείξει όλες του τις ικανότητες!
Ο Γιώργος Γάλλος ως Στρεψιάδης, ο Νίκος Καραθάνος ως Σωκράτης, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως Δίκαιος Λόγος, η Θεοδώρα Τζήμου ως Άδικος Λόγος, ο Χρήστος Λούλης ως Ποιητής (η σκηνή της Παράβασης είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη) και ο Γιάννης Κλίνης (η έκπληξη της παράστασης) ξεχωρίζουν στους ρόλους τους και δικαιώνουν την απόφαση του σκηνοθέτη για την επιλογή του.
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Καραθάνος
Χρήστος Λούλης, Έμιλυ Κολιανδρή
Γιώργος Γάλλος
Θεοδώρα Τζήμου
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Χρήστος Λούλης
Γιώργος Γάλλος
Έμιλυ Κολιανδρή
Γιώργος Γάλλος, Αινείας Τσαμάτης
Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Νίκος Καραθάνος
Ο Γιάννης Κλίνης ήταν το πρόσωπο για το οποίο μιλούσαν -και ρωτούσαν- όλοι μετά το τέλος της παράστασης
Σκηνές από την παράσταση
Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Γάλλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης στα καμαρίνια
Την παράσταση στην Επίδαυρο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Κιμούλης, Διονύσης Φωτόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, Εύα Νάθενα, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Φωκάς Ευαγγελινός, Πίτσα Κουτουφά, Μαίρη Ραζή κ.α.
Οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός ”καθημερινού ανθρώπου”, του Στρεψιάδη, που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.
Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει – παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος. Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως .Μην έχοντας άλλη λύση, αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο. Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα “καλά” της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα “ατράνταχτα” επιχειρήματα, και ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επικοινωνία-Προβολή παράστασης:
Όλγα Παυλάτου (η οποία ήταν άψογη όπως πάντα)
Διανομή:
Στρεψιαδης Γιώργος Γάλλος
Σωκρατης Νίκος Καραθάνος
Ποιητής Χρήστος Λούλης
Δικαίος Λόγος Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Άδικος Λόγος Θεοδώρα Τζήμου
Φειδιππίδης Αινείας Τσαμάτης
Μαθητές
Παναγιώτης Εξαρχέας
Πάνος Παπαδόπουλος
Δανειστής Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες
Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Έμιλυ Κολιανδρή
Ελίνα Ρίζου
Χορός (με αλφαβητική σειρά)
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου
Σχόλια για αυτό το άρθρο