“Ο Λευτέρης Βουρνάς νεκρός”, “Αυτοκτονία-μυστήριο για τον ωραίο ζεν πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου”, “Τι κρύβει ο θάνατος του Λευτέρη Βουρνά;”, “Βουτιά στο κενό“, ήταν μερικά από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα πριν τριάντα χρόνια που αναφέρονταν στην αυτοκτονία που είχε αναστατώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Λευτέρης Βουρνάς, μόλις 45 χρονών, αποφασίζει να βάλει τέρμα στη ζωή του, στην αρχή παίρνοντας χάπια, μετά βγάζοντας τα καλώδια από ένα φωτιστικό για να πάθει ηλεκτροπληξία, αλλά το πάτωμα είναι ξύλινο, βάζει ένα μαξιλάρι μέσα στη γεμάτη με νερό, μπανιέρα, για να πνιγεί, κόβει με ένα ξυράφι τις φλέβες του, αλλά όταν ακούει την σύζυγό του να ουρλιάζει έξω από την πόρτα του διαμερίσματος τους, πέφτει στο κενό από τον τρίτο όροφο. Έξι ώρες μετά, η ιατροδικαστική εξέταση βγάζει το πόρισμα: θάνατος μετά πολλών καταγμάτων.
Τέτοιο ξανθό ομορφότερο μωρό δεν θα ξαναβγεί στον κόσμο, έλεγε η μητέρα του Λευτέρη Βουρνά όταν εκείνος γεννήθηκε. Θα μεγαλώσει στα χρόνια του πολέμου, μαζί με την αδελφή του, χάνοντας τη μητέρα τους Νίκη Θεοτοκάτου το 1944, ενώ ο πατέρας τους Γιάννης Βουρνάς, θα φύγει πολιτικός εξόριστος στην Τασκένδη της Ρωσίας. Τον μικρό Λευτέρη θα υιοθετήσει η αδελφή της γιαγιάς του, μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ δεν θα ξαναδεί ποτέ την αδελφή του. Η Αθηνά Καγκελάρη που τον υιοθετεί, του παρέχει τα πάντα από υλικής άποψης, αλλά όχι τόση αγάπη όση έπρεπε. Ο Λευτέρης μεγαλώνει και αποκτά μία περίεργη συμπεριφορά, γίνεται κυκλοθυμικός, κλείνεται στον εαυτό του, ζει με το φόβο της απόρριψης και της απειλής από την ηλικιωμένη γυναίκα. “Φάε το φαί σου αλλιώς θα πας στο αναμορφωτήριο“.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια περνούν, ο Λευτέρης εξελίσσεται σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς νεαρούς της εποχής του, ασχολείται με τον αθλητισμό και όλοι μιλούν για το όμορφο καλογυμνασμένο αγόρι. 18 χρονών παίζει δίπλα στην Ειρήνη Παπά, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία Μπουμπουλίνα, και με προτροπή των συμπρωταγωνιστών του, γράφεται στη Δραματική Σχολή. Αποφοιτά με άριστα και αρχίζει μια λαμπρή καριέρα με συμμετοχές σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Μέσα σε δέκα χρόνια, μέχρι το 1969, θα πρωταγωνιστήσει σε 26 ταινίες που θα αφήσουν εποχή: Ίλιγγος, Ιστορία μιας ζωής, Αμόκ, Στεφανία, Χαμένη ευτυχία, Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα, Φλογέρα και αίμα, Μια γυναίκα κατηγορείται κ.α. Η διαδρομή του στο σινεμά θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες –Αμαρτία της ομορφιάς, Κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας, Κατεργάρης, Παύλος Μελάς, Χαραυγή της νίκης, Εραστές του ονείρου- μέχρι το 1977, με την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται. Παράλληλα, στο θέατρο συνεργάζεται με την Έλλη Λαμπέτη, την Τζένη Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, την Κάκια Αναλυτή, τον Κώστα Ρηγόπουλο και πολλούς άλλους σημαντικούς πρωταγωνιστές μας.
Ίλιγγος
Ίλιγγος
Αν και η καριέρα του έχει απόλυτη άνοδο, εκείνος όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να βρει τον πατέρα του, χωρίς αποτέλεσμα. Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και τα μέσα της εποχής δεν επαρκούν για να τον εντοπίσει. Τον Απρίλιο του 1975, μετά από 35 χρόνια, ο Γιάννης Βουρνάς, έρχεται στον Πειραιά. Ο Λευτέρης Βουρνάς τον υποδέχεται μαζί με την σύζυγό του Αθηνά -έχουν παντρευτεί το 1971- πέφτει στην αγκαλιά του να προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό τόσων χρόνων. Μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει ξαναπαντρευτεί στη Ρωσία και έχει αποκτήσει άλλο ένα παιδί. Με το ίδιο πλοίο που ήρθε στον Πειραιά, με το ίδιο πλοίο ο Γιάννης Βουρνάς επιστρέφει στη Ρωσία και ο Λευτέρης μένει με αναπάντητα ερωτήματα και το οικογενειακό του δράμα να παραμένει ένα τραύμα για εκείνον. Τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
Η σύζυγός του Αθηνά Βουρνά, το 2003, λύνει τη σιωπή της και σε συνέντευξή της στο Downtown (στον Νίκο Νικόλιζα), αποκαλύπτει ότι ο Λευτέρης ήθελε πολύ ένα παιδί για να συμπληρώσει το κενό που είχαν ως ζευγάρι. Ένα χρόνο πριν την αυτοκτονία, όταν η θετή του μητέρα πεθαίνει, ο Λευτέρης μαζεύει όλα του τα πράγματα και πάει να μείνει στο σπίτι της, στην πλατεία Αμερικής. Έτσι ξαφνικά…Και μετά από εννιά μήνες, έτσι ξαφνικά όπως έφυγε, ξαναγύρισε στην σύζυγό του. Εκείνη κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ευτυχισμένος, ο Λευτέρης Βουρνάς όμως έχει αλλάξει πολύ. Είναι απελπιστικά καταθλιπτικός, δεν τρώει, δεν πίνει, δεν ασχολείται με τίποτα. Ευτυχώς έρχεται μια θεατρική πρόταση από την πολύ καλή του φίλη Μάρθα Καραγιάννη και τον Νίκο Παπαναστασίου, που θα είναι και η τελευταία του εμφάνιση. Έχουν προηγηθεί συμμετοχές σε βιντεοταινίες της εποχής, που η αξία τους θα αποκτήσει άλλη σημασία μετά την αυτοκτονία του.
Η είδηση της αυτοκτονίας του εκείνο το καλοκαίρι, 1η Ιουλίου 1987, θα πέσει σαν βόμβα. Οι φήμες για τα αίτια οργιάζουν, λίγες μέρες πριν έχει πεθάνει από AIDS ο Μπίλι Μπο, η δήλωση του Σταύρου Παράβα στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο: Για όνομα του Θεού, ούτε στον Μπίλι Μπο δεν κάνατε έτσι! παρερμηνεύεται, αρχίζουν δημοσιεύματα περί AIDS και η σύζυγός του ζητάει εξετάσεις στο πτώμα του συζύγου της για να διαλύσει τις φήμες. Όλες βγαίνουν αρνητικές.
Η αυτοκτονία του Λευτέρη Βουρνά παραμένει ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο. Η μόνη λύση, έρχεται μέσω επιστημονικής οδού, από τον καθηγητή Ψυχολογίας Μανωλόπουλο, ο οποίος μελέτησε τα βήματα του Λευτέρη Βουρνά και αποφάνθη: Σχιζοφρένεια σε επικύνδυνο βαθμό
H ιστορία της ζωής του Λευτέρη Βουρνά, ήταν όπως ακριβώς η διαφημιστική αφίσα της ομώνυμης ταινίας που πρωταγωνιστούσε: Τολμηρή, ρεαλιστική, εκρηκτική…Αυστηρώς ακατάλληλη…
Με τον Σταύρο Παράβα και τον γιο του
Με την Ζωή Λάσκαρη
Με την Μαίρη Λαλοπούλου και την Έλλη Λαμπέτη
Ζητείστε την Βίκυ. Με την Τζένη Καρέζη
Μια λαίδη στο σφυρί. Με την Έλλη Λαμπέτη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα
Εραστές του ονείρου
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας
Σαράντα καράτια. Με την Έλλη Λαμπέτη
Εραστές του ονείρου
Εραστές του ονείρου
Εραστές του ονείρου
Εραστές του ονείρου
Εραστές του ονείρου
Ιστορία μιας ζωής
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η κυρά Λένη και τα παιδιά της
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα
Ίλιγγος
Ιστορία μιας ζωής
Αμόκ
Ίλιγγος
Μαλάμω
Πονεμένη μητέρα
Η αμαρτία της ομορφιάς
Σχόλια για αυτό το άρθρο