Ένα νεογέννητο μωρό βρίσκεται πνιγμένο και πεταμένο στα σκουπίδια ενός μοναστηριού. Η μοναχή που το γέννησε, η Αγνή, δεν θυμάται ή δεν θέλει να θυμηθεί τι συνέβη ακριβώς εκείνη τη νύχτα…Η ψυχίατρος Μάρθα Λίβινγκστοουν καλείται να ερευνήσει το μυστήριο πίσω από αυτό το γεγονός. Πρέπει όμως να ξετυλίξει το κουβάρι από την αρχή. Πώς έμεινε έγκυος η Αγνή, χωρίς να υπάρχει ανδρική παρουσία στο μοναστήρι; Η νεκρή μητέρα της τι ρόλο έπαιξε και παίζει στη ψυχοσύνθεση της μικρής κοπέλας; Τι σχέση έχει η Ηγουμένη Μύριαμ Ρουθ με την Αγνή, το μωρό, τους άθεους και την επιστήμη; Γιατί προσπαθεί να εμποδίσει τη ψυχίατρο να βρει την αλήθεια; Και ποια είναι η αλήθεια; Ποια η σχέση της Αγνής με το Θεό; Μήπως είναι η εκλεκτή του, ή απλώς μια τρελή ύπαρξη; Μέσα σε ένα δίωρο -σχεδόν- που διαρκεί η παράσταση Η Αγνή του Θεού, όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν, αλλά πολλά περισσότερα θα γεννηθούν από την εξέλιξη της ιστορίας. Πόσο θα πιστέψουμε την Αγνή, τα γεγονότα ή το μυαλό μας, αυτό είναι προσωπική μας υπόθεση…
Ατμοσφαιρική παράσταση, με πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση που δεν σε αφήνει να πλήξεις στιγμή. Άλλωστε, πάντα τα θέματα που αφορούν την πίστη μας στο Θεό και τα αιώνια ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με αυτήν, είναι πιασάρικα και ιντριγκαδόρικα, σε σινεμά και θέατρο. Η Μαριάννα Κοντούλη που έκανε τη σκηνοθεσία, έδωσε μεγάλη σημασία στο κείμενο –εξαιρετική η μετάφραση της Άννας – Μαρίας Στεφαδούρου που υποδύεται τη ψυχίατρο– χωρίς να αναλωθεί σε σκηνικά ευρήματα και περίεργες σκηνοθετικές μοντερνιές. Έφτιαξε το κατάλληλο περιβάλλον που απαιτείται για τέτοιο είδος στο θέατρο, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έβαλε τις τρεις ηθοποιούς να κινηθούν, χωρίς να ξεφύγουν ούτε λεπτό, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε τέτοια έργα, ο ηθοποιός πρέπει να ακούει και να ακολουθεί πιστά το σκηνοθέτη, αλλιώς το αποτέλεσμα ξεφεύγει από το επιθυμητό. Πολύ ωραίοι και οι φωτισμοί από τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου.
Η Αλεξάνδρα Μαρθαλαμάκη μόλις 26 Μαϊων, είναι Κρητικιά, έχει πολλές υποκριτικές σπουδές στο βιογραφικό της, ενώ έχει κάνει μαθήματα τραγουδιού και χορού. Με το ρόλο της Αγνής έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει και να εκμεταλευτεί αυτή τη θεατρική εμπειρία προς όφελός της.
Η Ασπασία Μίχου στο ρόλο της ηγουμένης κρατάει καλά τα κρυμμένα μυστικά μέχρι το φινάλε του έργου.
Η Άννα – Μαρία Στεφαδούρου -με εμπειρία σε μουσικές σκηνές δίπλα στο Διονύση Σαββόπουλο- καταφέρνει να πείσει στο ρόλο της άθεης ψυχιάτρου που τα πιστέυω της έρχονται αντιμέτωπα με τη λογική και τα γεγονότα. Οι σκηνές υπνωτισμού της Αγνής, είναι στα συν της ερμηνείας της και της παράστασης.
Όποιες σκέψεις ή αντιρρήσεις έχετε με την Αγνή του Θεού, το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας αφήσει αδιάφορους και θα σας δώσει τροφή για πολύ συζήτηση. Δείτε την με παρέα, για να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις απόψεις σας.
Είδα την παράσταση μαζί με φίλους και συναδέλφους από το καλλιτεχνικό χώρο, και οι συζητήσεις μας είχαν πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα του έργου. Στη φωτό, η Mαριάννα Κοντούλη, η Ράνια Παπαδάκου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου και η πρόεδρος του “Επισκηνίου “, η δικηγόρος Μαρία Μίχα.
Οι πρωταγωνίστριες μετά το τέλος της παράστασης.
Δείτε παρακάτω φωτο από την παράσταση:
Κείμενο: John Pielmeier
Μετάφραση: Άννα – Μαρία Στεφαδούρου
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κοντούλη
Σκηνικά: Αιμιλία Κακουριώτη
Κοστούμια: Γιώτα Νικοδήμου
Φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική: Αχιλλέας Στέλιος
Special Effects: Προκόπης Βλασερός
Artwork: Παντελής Ξηροχειμώνας
Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσένης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Καρνάτσου
Παίζουν:
Άννα – Μαρία Στεφαδούρου (Δόκτωρ Μάρθα Λιβινγκστόουν), Ασπασία Μίχου(Ηγουμένη Μύριαμ Ρουθ), Αλεξάνδρα Μαρθαλαμάκη (Αγνή)
Παραγωγή: ART – IOI
Χώρος: Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι
(μετρό Κεραμεικός)
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
Διάρκεια: 110’ (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: €12, €8 (μειωμένο)
Κρατήσεις: 210 3428650 (μετά τις 18:30) & 6937425294
Σχόλια για αυτό το άρθρο