Έφτιαξε τα περισσότερα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον του ήταν επικεντρωμένο στη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής που να πηγάζει από τις ανάγκες του τόπου. Η υλοποίηση των ιδεών του πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή μιας σειράς δημόσιων κτιρίων αλλά και καθώς και ιδιωτικών κατοικιών μικρότερης κλίμακας.
Ο Άρης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913 και πέθανε στην Αθήνα το 1993. Αναμφισβήτητα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής εποχής. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα, συνέχισε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου από το 1931 έως το 1936. Όταν επέστρεψε εργάστηκε στην Πολεοδομική Υπηρεσία και στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Υπήρξε προϊστάμενος τους τμήματος Μελετών του Οργανισμού Τουρισμού, όπου αργότερα διετέλεσε ειδικός σύμβουλος. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, εκλέχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκτακτο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έγραψε πολυάριθμα άρθρα και βιβλία, ενώ το πλούσιο αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάστηκε σε αρκετές εκθέσεις, σε βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στα δημόσια έργα του ανήκουν τα συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στο Ηράκλειο Κρήτης κ.α. Η σειρά ξενοδοχείων του ΕΟΤ Ξενία στην Άνδρο, Μύκονο, Ολυμπία, Επίδαυρο, Καλαμπάκα κτλ, αλλά και τα αρχαιολογικά μουσεία Ιωαννίνων και Κομοτηνής. Για την εποχή του ήταν πρωτοπόρος του μοντερνισμού και μινιμαλισμού. Η αρχιτεκτονική του στηρίζεται στην άνεση αλλά και τη λειτουργικότητα των χώρων, την ορθολογική διάταξη της κάτοψης, την ένταξη στο περιβάλλον, την κατασκευαστική αρτιότητα και την ιδιαίτερη ανάδειξη κάθε κατασκευαστικού υλικού.
Νίκος Μουρατίδης
www.nikosonline.gr
Καθισμένος πλάι σ’ ένα κόκορα, έργο της συζύγου του, Ναταλίας Μελά.
Ο Άρης Κωνσταντινίδης με τη Ναταλία Μελά στο ατελιέ της. Παντρεύτηκαν το 1951 και απέκτησαν μαζί δυο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αλεξάνδρα
Το εκπληκτικό ξενοδοχείο του στην Καλαμπάκα με θέα τα Μετέωρα, όταν έγινε ήταν η επιτομή του μοντερνισμού.
Φωτογραφία από το Ξενία στη Μύκονο. Σχεδιάστηκε από τον Άρη Κωνσταντινίδη (1960).
Το ενδιαφέρον του Άρη Κωνσταντινίδη, ήταν επικεντρωμένο στη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής που να πηγάζει από τις ανάγκες του τόπου του.
Στο σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα είναι έργο του Άρη Κωνσταντινίδη (φωτογραφίες πάνω και κάτω)
Ο διάσημος τεχνοκριτικός και συλλέκτης Αλέξανδρος Ξύδης, εμπιστεύτηκε τον σχεδιασμό του σπιτιού του στον Άρη Κωνσταντινίδη
Το μουσείο Ιωαννίνων είναι δικό του έργο
Η κατάντια του Ξενία του Ναυπλίου
Σχόλια για αυτό το άρθρο