Ο «πρωταγωνιστής μέχρι τώρα ήταν το κόκκινο κρασί .Η συζήτηση που λάμβανε χώρα μέχρι σήμερα ήταν συνήθως για το αν το καλύτερο σταφύλι είναι το λευκό ή το κόκκινο. Είναι αυτό το «κοκτέιλ» αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες και η ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, αυτά που οι μελέτες καταδεικνύουν ότι μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, γεγονός που κάνει τους πιο πολλούς ειδικούς της διατροφής να συστήνουν ένα με δυο ποτήρια την ημέρα.
Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική φαινολική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών. Αποτελεί μια φυτοχημική ουσία με αντιβιοτική δράση που παράγεται από διάφορα φυτά όταν δέχονται επίθεση από παθογόνους μικροοργανσιμούς, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες.
Επίσης, η ρεσβερατρόλη, όπως και άλλες πολυφαινόλες, προστατεύει τα φυτά από επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει βασικά βιομόρια, όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια μεμβρανών των κυττάρων καθώς και το DNA των κυττάρων από πιθανές οξειδωτικές βλάβες.
Ποιος θα περίμενε λοιπόν να μπει σ αυτόν τον ιδιότυπο διατροφικό “αγώνα” και ο λυκίσκος, δηλαδή η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας , μπύρα.
Παρασκευάζεται επίσης από φυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν σχεδόν 29.000 γυναίκες, στο Νοσοκομείο Brigham and Women και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι εκείνες που έπιναν έως ένα ποτό την ημέρα – κρασί ή μπύρα- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος από εκείνες που δεν έπιναν.
Η μπύρα ακόμη φαίνεται να συνδέεται με κάποια αύξηση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Ένα από τα «μυστικά» συστατικά της που παίζει ρόλο σ’αυτό είναι ίσως το ορυκτό του πυριτίου.
Όπως βλέπετε λοιπόν με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες παρεξηγημένες τροφές ,όπως ήταν και η μπύρα μέχρι τώρα, περνάνε στον αντίποδα του καταλόγου των τροφών ,που όχι απλά είναι ωφέλιμες αλλά και απαραίτητες .
Σχόλια για αυτό το άρθρο