Ο Παύλος Γερουλάνος είναι αφοσιωμένος στα κοινά. Πιστεύει ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάμεσά μας και δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αν συνεργαστούμε. Αυτό έκανε πάντα και αυτό θέλει να κάνει για την πόλη μας, για την Αθήνα με την παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Cosmopoliti.
- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε στην Αθήνα;
Την αίσθηση εγκατάλειψης και ανασφάλειας στις γειτονιές. Από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Οι Αθηναίοι βιώνουμε ως εγκατάλειψη και τις στάσεις του τρόλεϊ που μένουν για μήνες γεμάτες βρωμιές από περιστέρια, και τους βρώμικους τοίχους από tags, και τις σπασμένες λάμπες στο δρόμο που μας κάνουν να σκεφτόμαστε διπλά εάν πρέπει να κάνουμε κάποια παράκαμψη και να πάμε από αλλού. Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι ότι βλέπουμε τα προβλήματα αποσπασματικά, αλλά στην πραγματικότητα ο Δήμος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του την ολοκληρωμένη εμπειρία του δημότη, από τη στιγμή που βγαίνει απ’ την πόρτα του σπιτιού του μέχρι τη στιγμή που γυρίζει πίσω το βράδυ κουρασμένος.
- Τι πρέπει να διατηρηθεί στην πόλη μας πάση θυσία;
Η ιστορική της ταυτότητα, η πολιτιστική και μνημειακή της κληρονομιά, ο χαρακτήρας της γειτονιάς, το νοιάξιμο για τον διπλανό μας. Όλα αυτά είναι στοιχεία που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, αλλά γοητεύουν και εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται εδώ από κάθε γωνιά του πλανήτη για να γίνουν κοινωνοί αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Και είναι στοιχεία που πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να ενισχυθούν.
- Ο δήμαρχος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα ή βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία ή μία αντίθετη κυβέρνηση;
Η γραφειοκρατία είναι μεγάλος εχθρός, αλλά δουλειά του Δημάρχου είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών του απέναντι σε κάθε τύπου «εχθρό». Για να κάνεις έναν Δήμο αποτελεσματικό πρέπει να δεις από την αρχή τις δομές και τη λειτουργία του με γνώμονα την εμπειρία του δημότη. Ως προς τις κυβερνήσεις, κι εκεί ισχύει το ότι πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να προασπίσεις τα συμφέροντα των δημοτών. Προσωπικά δεν με φοβίζει αυτό γιατί έχω εμπειρία από το κεντρικό κράτος, έχω διατελέσει υπουργός και γνωρίζω πώς λειτουργεί το σύστημα. Δεν φοβήθηκα ως υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού να συγκρουστώ με τις μαφίες του ποδοσφαίρου, δεν θα φοβηθώ ως Δήμαρχος να συγκρουστώ με καμία κυβέρνηση, έχοντας και σαν πλεονέκτημα το γεγονός ότι η υποψηφιότητά μου είναι ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από κομματικές εξαρτήσεις.
- Ποια πόλη έχετε πρότυπο;
Υπάρχουν πολλές πόλεις που θαυμάζω για επιμέρους κατακτήσεις τους. Όπως, για παράδειγμα, το Τελ Αβίβ, πόλη- πρότυπο στην αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών, που επισκέφτηκα προσφάτως και είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο εκεί. Μου εξήγησε ότι για να λειτουργήσει η τεχνολογία στην πόλη πρέπει, πρώτα, να κάνεις τους πολίτες συμμέτοχους στις διαδικασίες. Ωστόσο, αντί να κοιτάμε μόνο έξω, πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα και από τα δικά μας τα σωστά και τα λάθη. Για παράδειγμα, η δουλειά που έχει γίνει στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας για μένα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για όλη την πόλη.
- Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συνήθειες στο κέντρο για εσάς και την οικογένειά σας;
Μου αρέσει να κάνω βόλτες με τις κόρες μου στο Θησείο στην υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές όπου μπορεί κανείς να βρει θαυμάσια πράγματα. Άλλες φορές περπατάμε μέχρι το Ζάππειο, ειδικά αν έχει Φεστιβάλ Βιβλίου ή κατεβαίνουμε προς του Ψυρρή για βινύλια. Με την γυναίκα μου, όταν δεν βλέπουμε ταινίες σπίτι, μας αρέσει να τρώμε οι δύο μας έξω και το αγαπημένο μας μέρος είναι η Τράτα στη Θεμιστοκλέους.
- Πώς θα αναβιώσει το κέντρο της Αθήνας και αντί για άστεγους και καμένα κτίρια στην Πανεπιστημίου και Σταδίου θα επανέλθει ο αέρας του αστικού- εμπορικού κέντρου που ήταν κάποτε;
Η υπόθεση με τους δύο κινηματογράφους είναι πληγή για το κέντρο της πόλης μας. Ο Δήμος Αθηναίων είχε μεσολαβήσει στο παρελθόν για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Η χρήση των κτιρίων ως αίθουσες κινηματογράφου είναι προστατευμένη και ελπίζω το ζήτημα να λήξει σύντομα. Η αστεγία, που αναφέρετε, είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό. Βασικός πυρήνας του είναι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο συχνά αντιμετωπίζουν και προβλήματα όπως η ουσιοεξάρτηση ή ψυχιατρικής φύσεως, τα οποία καθιστούν απαγορευτικό, λόγω του θεσμικού πλαισίου, το να φιλοξενηθούν στις δομές φιλοξενίας του Δήμου. Αυτό που χρειάζεται, όμως, η πόλη μας, είναι να αντιστρέψουμε το σπιράλ της εγκατάλειψης. Πώς; Με δομές που υποστηρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, με έναν Δήμαρχο σε ρόλο επισπεύδοντα ανάμεσα στις υπηρεσίες του κράτους. Με τόνωση της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, έτσι ώστε να ξαναέρθει αυτό που λέτε «αέρας του αστικού και εμπορικού κέντρου».
- Η Αθήνα δεν προσφέρει πια ασφάλεια στους πολίτες και κεντρικές της περιοχές, έχουν γίνει απαγορευτικές για τους δημότες. Γιατί έχει εγκαταλειφθεί έτσι το κέντρο;
Η αίσθηση εγκατάλειψης είναι διάχυτη σε όλη την πόλη, όχι μόνο στο κέντρο. Και η εγκατάλειψη όλοι γνωρίζουμε ότι φέρνει την ανομία. Όπως λέω συνήθως, καμιά φορά αρκεί να ανάψεις μια λάμπα. Το εννοώ σχηματικά: μια καλά φωτισμένη γειτονιά γίνεται αμέσως πιο ασφαλής. Πρέπει να επιστρέψει η ζωντάνια στις γειτονιές μας. Με στοχευμένες πολιτιστικές δράσεις, με ενεργοποίηση της επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, για το ζήτημα της ασφάλειας, ο Δήμος από την πλευρά του μπορεί να συντονίσει κοινές περιπολίες της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά, πάνω από όλα, οφείλει να ασκεί την απαιτούμενη πίεση ώστε το κεντρικό κράτος να παρεμβαίνει, όπως χρειάζεται κάθε φορά, είτε με συντονιστικό ρόλο, όπως έχω ζητήσει κι εγώ και οι κάτοικοι των Εξαρχείων να γίνει από τον Πρωθυπουργό στην περίπτωση των Εξαρχείων, είτε με νομοθετικές προτάσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης, μετά κι από δική μας πρωτοβουλία για συνεργασία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες ανομίας στις γειτονιές μας.
8.Τι θα γίνει με τα σπασμένα πεζοδρόμια και τους δρόμους; Είναι τόσο δύσκολο να περπατάμε σε ασφαλείς δρόμους; Γενικά, γιατί είναι τόσο δύσκολο να περπατάμε σε αυτή την πόλη;
Η Αθήνα είναι μια πόλη που μπορεί να περπατηθεί άνετα μόνο από γυμνασμένους, αρτιμελείς ανθρώπους. Συνάνθρωποί μας με αναπηρικά αμαξίδια, γονείς με τα παιδιά στο καρότσι, ηλικιωμένοι, γυναίκες με τακούνια, ακόμη κι επισκέπτες με τις βαλίτσες τους, χοντρικά δηλαδή το 40% του πληθυσμού, δυσκολεύονται. Δεν είναι μόνο τα σπασμένα πεζοδρόμια όμως: είναι διάφορες κολώνες που έχουν μείνει στη θέση τους ενώ δεν χρησιμοποιούνται και άλλα παρόμοια εμπόδια, είναι τα παράνομα παρκαρισμένα μηχανάκια. Για εμάς, άμεση προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από άχρηστες κολώνες ή πινακίδες, πίλαρ, καρτοτηλέφωνα. Υπάρχει ήδη μελέτη για την οδό Σόλωνος όπου αποτυπώνει αυτήν την ανυπόφορη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμια, χρειάζεται άμεση επανεξέταση του ζητήματος, διότι η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες. Απαιτείται η άμεση άρση της επικινδυνότητας των πεζοδρομίων μας, είτε με συντηρήσεις είτε με επιδιορθώσεις.
- Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της Αθήνας: Σε μεγάλες πλατείες όπως αυτή της Μητρόπολης γιατί δεν υπάρχουν παιδικές χαρές αντί για βρώμικα παρτέρια. Γιατί δεν προσέχουμε τα παιδιά μας που δεν έχουν πουθενά να παίξουν; Γιατί τσιμέντο στην πλατεία Κολωνακίου; Γιατί το Σύνταγμα παραμένει ανεκμετάλλευτο; Γιατί δεν λειτουργεί πια το κολυμβητήριο, γιατί δεν υπάρχουν στο κέντρο περισσότερα πάρκα, χώροι εκτόνωσης και γιατί πρέπει ακόμα και στον εθνικό κήπο να στήνονται τσαντίρια; Ποια από τα παραπάνω μπορούν να απαντηθούν και πώς μπορεί να υπάρχει λύση.
Το ζήτημα του δημόσιου χώρου στην Αθήνα είναι τεράστιας σημασίας για εμάς. Αυτήν τη στιγμή, στα όρια του Δήμου Αθηναίων λειτουργούν 60 Ανοιχτά Αθλητικά Κέντρα (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ) και 5 κλειστά. Η κατάστασή τους, η συντήρησή τους, ο εξοπλισμός τους, είναι για μας πρώτη προτεραιότητα. Χώροι εκτόνωσης και άθλησης λειτουργούν με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία μας και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, που βρίσκουν εκεί διέξοδο ή αλλάζουν ακόμα και τη ζωή τους, όπως στη θαυμάσια περίπτωση των Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια. Επίσης, στα όρια του δήμου βρίσκονται 70 παιδικές χαρές, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή πιστοποιημένες είναι μόνο οι 28. Προτεραιότητα λοιπόν η πιστοποίηση όλων, και η ανακαίνισή τους- και όταν λέμε ανακαίνιση δεν εννοούμε μόνο τα όργανα αλλά και τον φωτισμό, και τα παγκάκια, και το πράσινο, και τη φύλαξη. Πολλά νέα ζευγάρια στην πόλη, επιστρέφουν στο πατρικό με τα παιδιά τους, σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Κολωνός, και πρέπει να μπορούν να μεγαλώσουν την οικογένεια τους με τις κατάλληλες υποδομές σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.
- Πώς θα λυθεί το θέμα του άναρχου πάρκινγκ;
Πρώτον, με το να τηρηθεί ο νόμος με ισχυρό και αποτελεσματικό τρόπο. Δεύτερον, στο πρόγραμμά μας μιλάμε για τη δημιουργία 10.000 θέσεων στάθμευσης για μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας. Τρίτον, θα φροντίσουμε να συζητηθεί ξανά ο τρόπος που διατίθενται οι θέσεις στάθμευσης σε δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά πρόσωπα και άλλους φορείς. Τέταρτον, αξιοποιώντας τα τρία ήδη υφιστάμενα δημοτικά parking που για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, με λογική τιμολογιακή πολιτική. Τέλος, θεωρώ ότι στην Αθήνα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αντικίνητρα που χρειάζεται ένας Αθηναίος για να μην αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης.
- Ποια είναι τα χόμπι σας;
Μαζεύω σηματάκια Ολυμπιακών Αγώνων! Έχω καταφέρει να αναπτύξω μια αρκετά μεγάλη συλλογή, και πρέπει να σας πω ότι έχω κάνει και φίλους από αυτή την ιστορία. Μια πολύ αγαπημένη μου συνήθεια επίσης είναι οι συναυλίες, από παιδί. Πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ και μαζεύω όλα τα εισιτήρια σε άλμπουμ. Επίσης απολαμβάνω όσο τίποτα το περπάτημα στην πόλη, μόνος ή μαζί με τη γυναίκα μου και τα κορίτσια. Όσο μεγαλώνουν, μας αρέσει πολύ με την Λάρα να τις «ξεναγούμε» στις αγαπημένες μας γωνιές της Αθήνας.
- Αν αναλάβετε την πόλη, ποια είναι τα 3 βασικά πράγματα που σίγουρα θα κάνετε μέχρι το τέλος της θητείας σας;
Πρώτον, στόχευση της γραφειοκρατίας μέσα στις υπηρεσίες του Δήμου, μέσα από συντονισμό και διαφορετική οργάνωση των δομών και των υπηρεσιών. Έχουμε μιλήσει σε κάθε γειτονιά για τις Πράσινες Ομάδες Δράσης που θα δημιουργήσουμε, δηλαδή μεικτά συνεργεία του Δήμου με τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και μικρών Τεχνικών Έργων, για να αντιστρέψουμε την εικόνα της εγκατάλειψης και να μην ξαναδούμε στην Αθήνα, για παράδειγμα κομμένα και παρατημένα κλαδιά για μέρες πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεύτερον, Συμβούλια Γειτονιάς, με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και εθελοντές που θα ιεραρχούν τα προβλήματα κάθε συνοικίας και θα δίνουν κατευθύνσεις στον Δήμο. Τρίτον, εργαλεία υποστήριξης για επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι γνωστές ως start-ups, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οι παραδοσιακοί τεχνίτες που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία της πόλης αφού το προϊόν τους βρίσκει ανταπόκριση από την αύξηση του τουρισμού στην πόλη μας.
- Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια στην Αθήνα με νοσταλγία
Βόλτες με τον πατέρα και τις αδερφές μου στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Όμορφες, ηλιόλουστες αναμνήσεις.
Σχόλια για αυτό το άρθρο