Ο Isaac Asimov γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992 και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Στα έργα του που σχετίζονται με ρομπότ χρησιμοποιούνται οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, τους οποίους επινόησε ο Ασίμωφ. Πάνω σε δικά του βιβλία βασίστηκαν ταινίες όπως I Robot και Bi-centennial man.
Το 1964, ανάμεσα σε όλο το θόρυβο και την προσοχή που τράβηξε η Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης, ο διάσημος συγγραφέας παρουσίασε τις προβλέψεις του για το πώς φανταζόταν το μέλλον το έτος 2014. Ήταν πολύ διορατικός και μετά από 54 χρόνια, αυτές οι προβλέψεις έγιναν πραγματικότητα. Διαβάστε τι είχε προβλέψει τότε:
«Οι μικροσυσκευές θα μας εξυπηρετούν σε βαρετές δουλειές όπως να ζεσταίνουν νερό, να φτιάχνουν καφέ ή να φρυγανίζουν το ψωμί. Θα υπάρχουν κουζίνες που θα ετοιμάζουν αυτόματα γεύματα. Το πρωινό θα το παραγγέλνουμε, θα είναι έτοιμο και θα μας περιμένει σε συγκεκριμένη ώρα». Αν και στα περισσότερα έπεσε μέσα, ακόμη και στις καφετιέρες που ρυθμίζονται στην ώρα του πρωινού και συνδέονται μέσω διαδικτύου, όπως και άλλες συσκευές με ένα κεντρικό υπολογιστή, τα αυτόματα γεύματα δεν υπάρχουν, εκτός με τη μορφή προ-μαγειρεμένων γευμάτων που είναι έτοιμα για κατανάλωση ταχύτατα με φούρνο μικροκυμάτων. Τελευταία πάντως η αμερικανική NASA προχώρησε στην κατασκευή μιας συσκευής που ουσιαστικά πρώτα στρώνει μια βάση ζύμης, μετά επικαλύπτει με σάλτσα και «ένα στρώμα πρωτεϊνης». Δεν ακούγεται και πολύ νόστιμο αλλά οι αστροναύτες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενοι.
«Οι τηλεπικοινωνίες θα βασίζονται σε ήχο και εικόνα ταυτόχρονα. Οι οθόνες θα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να βλέπουμε τους ανθρώπους που καλούμε αλλά και για να ανοίγουμε έγγραφα, φωτογραφίες και να διαβάζουμε βιβλία. Δορυφόροι που θα περιφέρονται γύρω από τη Γη θα κάνουν δυνατή την άμεση κλήση ακόμη και των μετεωρολογικών σταθμών της Ανταρκτικής». Καταπληκτική ακρίβεια, ακόμη και για τη σύνδεση με το Νότιο Πόλο, αν και τα δορυφορικά τηλέφωνα δεν είναι τόσο συχνά.
«Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη φύση δημιουργώντας ένα τεχνητό περιβάλλον όπου η νύχτα θα γίνεται μέρα από συστοιχίες τεχνητού φωτός σε διάφορα χρώματα που θα αλλάζουν ένταση και χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού». Σωστό, ακόμη και στο βαθμό που έχουμε δημιουργήσει εντελώς τεχνητά περιβάλλοντα στο διαδίκτυο ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
«Οχήματα με ρομποτικούς εγκεφάλους στους οποίους θα ρυθμίζουμε για συγκεκριμένες διαδρομές θα μας πηγαίνουν στον προορισμό μας χωρίς τα απρόοπτα και τα αργά αντανακλαστικά του ανθρώπου-οδηγού». Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, όχι μόνο για την οδήγηση (βάσει δορυφορικών χαρτών) αλλά και για το παρκάρισμα. Αυτά τα αμάξια εμπλέκονται σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε ατυχήματα, αν και στην επιδεξιότητα δεν φτάνουν ακόμη τον άνθρωπο.
«Στο εστιατόριο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2014, θα σερβίρεται χορτοφαγικό κρέας και ψεύτικη μπριζόλα. Δε θα έχει άσχημη γεύση αν και οι περισσότεροι θα προτιμούν τα αυθεντικά και η τιμή θα είναι υψηλή». Σωστό, αν σκεφτούμε ότι έχει πλέον κατασκευαστεί το πρώτο χάμπουργκερ εργαστηρίου (με κόστος 300 χιλ. δολάρια). Ένας Γιαπωνέζος επιστήμονας κατάφερε ακόμη και να φτιάξει κρέας από ανθρώπινα περιττώματα! Αυτό σίγουρα δε θα το σκεφτόταν ο οραματιστής συγγραφέας!
Σχόλια για αυτό το άρθρο