Απρόβλεπτος, αέναα δημιουργικός, ευφάνταστος, ανατρεπτικός, ντόμπρος, δεν ‘’μασάει’’ τα λόγια του, ασυμβίβαστος, μα πάνω από όλα ροκ!
Τα τραγούδια του ‘’τρυπούν την καρδιά μας’’, είναι διαχρονικά και θα παραμείνουν αθάνατα. Ο μεγάλος δημιουργός Σταμάτης Κραουνάκης με την ευκαιρία των τριών μοναδικών συναυλιών του στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ στις 1-2-3 Απριλίου, με τίτλο ‘’Όλοι ένα’’, ‘’Φίλα με’’ μιλά αποκλειστικά στο cosmopoliti.com σε μια συνέντευξη από καρδιάς όπου αποκαλύπτει πολλά με τον τρόπο που τον κάνει ξεχωριστό και αποκαλύπτεται, όπως πάντα, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.
Σε ποιον πιστεύεις ότι ανήκει τελικά το τραγούδι; Στη μεγάλη φωνή που το ερμηνεύει ή στο μεγάλο συνθέτη που το γράφει;
Στα πουλιά, στον αέρα, στη συλλογική μνήμη, ό,τι εγγράφεται εκεί, ότι διαβάζεται εκεί , ό,τι …Η μελωδία είναι το όχημα, η φωνή, ο εξάγγελος, ο λόγος, το τιμόνι…Οι ψυχές που θερμαίνονται και το ξαναγεννούν ο αποδέκτης. Το τραγούδι είναι το παιδί των χορικών της τραγωδίας. Με ευκολία λέμε τις λέξεις: μεγάλος συνθέτης, μεγάλος στιχουργός, τεράστιος ερμηνευτής. Ας κατεβάσουμε τα επίθετα και τους προσδιορισμούς. Στα αηδόνια ανήκει το τραγούδι. Εμείς είμαστε τα μαγνητόφωνα.
Λένε ότι η σημερινή ελληνική μουσική βιώνει την παρακμή της. Συμφωνείς με την άποψη αυτή;
Οι κοινωνίες βιώνουν την παρακμή τους .Ο καπιταλισμός βιώνει την παρακμή του. Οι ιδεολογίες επίσης. Τα σπίτια είναι εκεί. Οι άνθρωποι με τα βάσανά τους εκεί. Και το τραγούδι ζωντανό, γεννάει συνέχεια. Μην ακούω αηδίες. Υπάρχουν τα τραγούδια προσάναμμα και τα τραγούδια πυλώνες. Έτσι ήταν πάντα. Έτσι θα είναι πάντα. Κατά τα άλλα βιώνουμε και τις αηδείς λεπτομέρειες.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσεις στο RADIO CITY «Όλοι ένα», Φίλα με, από πού το εμπνεύστηκες; Ο τίτλος του είναι συμβολικός;
Όχι, ο τίτλος είναι αυτό που λέει. Χρειάστηκε για μένα και για όσους πορεύτηκαν με τα τραγούδια μου, να ενώσω τα αισθήματα σε μια μουσική αφήγηση ,σαν μικρή λειτουργία με διονυσιακή έξοδο. Το επεξεργαστήκαμε με την αθωότητα της πρώτης φοράς. Υπάρχουν και μικρά στάσιμα κειμένων, σαν τον Απόστολο παραδείγματος χάριν. Βέντερς, Χουρμούζης, Σαίξπηρ, Λόρκα, Ντάριο Φο. Και είναι στιγμές που το εκκλησίασμα άφοβα ενώνεται στο τραγούδισμα.
Αν μπορούσες να δεις στη ψυχή σου αυτή τη στιγμή, τι θα έβλεπες;
Ωωωωω! Μια θάλασσα.
Πόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή σου και τα επαγγελματικά σου η πολιτική και η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα;
Ήμουν έτοιμος από καιρό. Τα περίμενα. Τα έβλεπα… Απ’ το ‘90 μπορώ να σου πω. Υπάρχουν έργα μου που το έχω αποτυπώσει. Όπως η ‘’Εφημερία’’ . Με έλεγαν τρελό. Με έλεγαν εκτός εποχής. Η Νικολακοπούλου τα έχει αποτυπώσει, στο ‘’Ανθρώπων Έργα’’, στο ‘’Δι’ Ευχών’’. Η τέχνη πάντα προπορεύεται.
Έλεγα να μαζευτώ και η κρίση με έριξε στη μάχη. Αχαρνής, Αριστοφάνης, Πολιτικές επιθεωρήσεις, Βάρναλης Αληθινή Απολογία Σωκράτη, Ντάριο Φο επιλογές από το έργο του. Πήγα στα μεγάλα πανεπιστήμια, στις πηγές. Άντλησα από εκεί. Παρών.
Πώς βλέπεις το μέλλον της;
Της Ελλάδας; Θα αναστηθούμε. Είμαστε ικανοί και για το θαύμα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια τώρα. Δράση, αγκαλιά, αλληλεγγύη. Τον τόπο μας. Όρθιοι όλοι. Με ό,τι διαθέτει ο καθένας μας.
Τι καινούργιο ετοιμάζεις;
Πολλά. Ταινίες, τραγούδια, μια όπερα δωματίου. Ωραίες συνεργασίες. Όσο μεγαλώνω, μικραίνω. Όλο και πιο ανοιχτός στα καινούργια. Όταν δεν υπάρχει άμεση υποχρέωση για παιξίματα, μαζεύομαι και διαβάζω, ακούω, μελετάω, αυτό με κρατάει νέο. Πάντα ένα σημειωματάριο και νότες, ρυθμοί, μέτρα. Μια θάλασσα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο