Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και βρίσκεται συχνά σε ανισορροπία.Η ισορροπία αυτή προσδιορίζεται από το επαρκές επίπεδο βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Τα επίπεδα της βιταμίνης D έχει αποδειχτεί ότι είναι μακροχρόνια χαμηλά στον πληθυσμό της Βόρειας Αμερικής εξαιτίας του τρόπου ζωής και της διατροφής. Μόλις το ανοσοποιητικό βγει εκτός ισορροπίας μειώνεται η ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες αλλά και άλλες καταστάσεις.
Τα 2 μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος
Για λόγους απλότητας, ας πούμε ότι υπάρχουν 2 μέρη ανοσοποιητικού συστήματος: το Th1 και το Th2. Το ΤΗ1 παίζει τον ρόλο των στρατιωτών και το Th2 τον ρόλο των διοικητών. Αν οι στρατιώτες είναι πάρα πολλοί, τότε οι διοικητές δεν μπορούν να τους ελέγχουν όλους και κάποιοι θα κάνουν πράγματα που μάλλον δεν θα έπρεπε. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχουν πάρα πολλοί διοικητές, τότε ο έλεγχος είναι υπερβολικός και κάποιες φυσικές λειτουργίες δεν θα εκτελεστούν. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα μέρη Th1 και Th2.
Στους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (όπως θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση και έκζεμα) το κυρίαρχο μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι το ΤΗ1, που σημαίνει ότι έχουν πάρα πολλούς «στρατιώτες» εκ των οποίων ορισμένοι άρχισαν να επιτίθενται σε κύτταρα που κανονικά δεν θα έπρεπε. Σε αυτά τα άτομα συνήθως τα συμπτώματα της νόσου βελτιώνονται όταν λαμβάνουν καφεΐνη. Μετά τη λήψη καφεΐνης έχουν καλύτερη διάθεση, λιγότερη ευερεθιστότητα, καλύτερη κινητικότητα εντέρου κλπ. Αν νιώθετε έτσι, είναι πιθανό το κυρίαρχο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος να είναι το ΤΗ1.
Έχετε υπόψη ότι δεν υπάρχει συμπλήρωμα ή φάρμακο τόσο ισχυρό και αποτελεσματικό όσο η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης.
Άλλοι συνήθως παθαίνουν πολλές λοιμώξεις και κρυολογήματα όλο τον χρόνο και κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αυτούς συνήθως είναι κυρίαρχο το μέρος TH2, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν τόσο πολλούς «στρατιώτες» για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των ιών. Σε όσους έχουν φαινομενικά ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεγάλου αριθμού λοιμώξεων, συνιστάται η λήψη φυσικών συμπληρωμάτων. Καλό θα ήταν βέβαια να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων.
Έχει αποδειχτεί από έρευνες ότι τα ακόλουθα συμπληρώματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όσων υποφέρουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλους παράγοντες:
Βιταμίνη Α: Μπορεί να ληφθεί μόνη της ή ως μέρος ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος υψηλής ποιότητας κι ευρέως φάσματος.
Βιταμίνη C: Ο ρόλος της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια.
Ψευδάργυρος: Τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας και οι σπόροι κολοκύθας είναι καλές πηγές ψευδαργύρου.
Προβιοτικά: Βοηθούν στη θεραπεία του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αστράγαλος ο μεμβρανώδης: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο βότανο διαθέτει αντιικές ιδιότητες και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Εχινάκεια: Αυτό το ισχυρό βότανο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται εχινακίνη, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια και τους ιούς να διεισδύσουν στα υγιή κύτταρα.
Κουφοξυλιά: Η κουφοξυλιά έχει μακρά ιστορία στη χρήση της ως φάρμακο από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Καταπολεμά τις λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.
Σκόρδο: Πειράματα έχουν δείξει ότι το σκόρδο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη εξόντωση πάρα πολλών μικροοργανισμών υπεύθυνων για μερικές από τις πιο συνηθισμένες αλλά και τις πιο σπάνιες λοιμώξεις.
Μια καλή συνδυαστική επιλογή είναι ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται «DEEP IMMUNE». Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να το λαμβάνετε, ωστόσο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε περίπτωση που η ισορροπία του έχει διαταραχτεί.
Σχόλια για αυτό το άρθρο