Μπορεί οι Ταυρομαχίες να ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα, αλλά στην σύγχρονη εποχή θεωρούνται παραδοσιακό αγώνισμα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, μερικών πόλεων στη νότια Γαλλία, και διάφορων λατινοαμερικάνικων χωρών. Σήμερα θα σας πάω ένα ταξίδι στην αρένα και στην plaza de toros (πλάθα ντε τόρος), που σημαίνει “η πλατεία των ταύρων”, όχι για να δούμε αυτό το βάρβαρο έθιμο, αλλά για να θαυμάσουμε τις στολές, τα κοστούμια των ταυρομάχων.
Δεν είναι κουστούμια, είναι έργα τέχνης! Το ντύσιμο των ταυρομάχων είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Έντονα χρώματα στα στενά ρούχα, χιλιάδες κεντήματα, στολίδια και στόχος είναι να αναδείξει την γενναιότητα του ταυρομάχου, με ένα ρούχο έργο τέχνης. Με ένα ρούχο που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά.
Εγώ θεωρώ ότι το κοστούμι του ταυρομάχου είναι το ωραιότερο παραδοσιακό ένδυμα του κόσμου. Κατά την γνώμη μου είναι στο Νο1. Ξεπερνά ακόμα και τα κοστούμια της Γκέισας (Ιαπωνία) και του Εύζωνα (Ελλάδα), που επίσης είναι αριστουργήματα.
Στην αρχαία Ελλάδα η ταυρομαχία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και είχε τον σκοπό να δείξει ο αγωνιζόμενος το θάρρος του, την ψυχραιμία του, την ταχύτητα κίνησής του και τη σωματική του δύναμη. Η ταυρομαχία επισημαίνει τις ρίζες της και στην προϊστορική λατρεία στους ταύρους. Σήμερα οι ταυρομαχίες γίνονται κυρίως στην Ισπανία, το Μεξικό, την νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και αρκετές χώρες της νοτίου Αμερικής, σε ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα και δέχονται έντονη κριτική από ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως ένα βάρβαρο αγώνισμα.
Διάβαζα μια συνέντευξη του Αντόνιο Λόπεζ Φουέντες, ο οποίος είναι ο ράφτης των ταυρομάχων για 55 χρόνια, όπου έλεγε ότι η στολή είναι βαριά και στενή, για να μην υπάρχει κάποιο σημείο που θα πιαστεί στα κέρατα του ταύρου. Όσο για το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει μια στολή;
Η συνέχεια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B9-%CF%84%CE%BF/
Σχόλια για αυτό το άρθρο