Ανοιξιάτικο θα είναι φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, αφού πραγματοποιείται τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο, που ήταν ο καθιερωμένος μήνας της διοργάνωσης. Η 17η διοργάνωση, από τις 14 ως τις 26 Μαΐου, υλοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και περιλαμβάνει 36 θιάσους από 11 χώρες, 130 καλλιτέχνες, 38 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 7 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες και 20 εργαστήρια στα σχολεία, όλα με την οργάνωση του Δήμου Κιλκίς και την υποστήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπως την «Τέχνη του Κιλκίς» και την «Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών», μεταξύ άλλων.
Tο Διεθνές Φεστιβάλ Kουκλοθέατρου και Παντομίμας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1999 με πρωτοβουλία του Δήμου Kιλκίς, ενώ από το 2002 επιχορηγείται σταθερά και βάσει σύμβασης από το Yπουργείο Πολιτισμού, την Eπικράτεια Πολιτισμού και ανήκει στη Διεύθυνση Nεότερης Πολιτιστικής Kληρονομιάς του Yπουργείου. Eξαρχής ο στόχος ήταν να δουλέψει ως θεσμός για την προβολή και ανάπτυξη των τεχνών του κουκλοθέατρου και της Παντομίμας, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και των τεχνών αυτών. Ταυτοχρόνως, να διαμορφωθεί μια κεντρική δομή για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου που να απευθύνεται πρωτίστως στο παιδικό και οικογενειακό κοινό και να αποτελέσει η δομή αυτή ένα σημείο αναφοράς για όλη την Eλλάδα, γεγονός που πραγματοποιήθηκε καθώς το Kιλκίς είναι πλέον γνωστό στην Eλλάδα και ως “H πόλη του κουκλοθέατρου”.
Aπό το 1999 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στη δομή του Φεστιβάλ, το οποίο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει με σταθερούς ρυθμούς, σαφείς στόχους, ρεαλιστικό και βιώσιμο σχεδιασμό και διατήρηση της ποιότητάς του. Tο 2002 το Φεστιβάλ απόκτησε τη μόνιμη θεατρική του αίθουσα, όταν κατασκευάστηκε το Συνεδριακό Kέντρο του Δήμου τηρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενεί παραστάσεις κουκλοθέατρου, παντομίμας και παιδικού θεάτρου, με χωρητικότητα 250 θέσεων και ένα ευρύχωρο φουαγιέ με σκοπό να φιλοξενεί εκθέσεις και άλλες παράλληλες δραστηριότητες.
Eδώ και 16 χρόνια το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει μόνιμες συνεργασίες με Φεστιβάλ ξένων χωρών όπως Σόφια (Βουλγαρία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Σάντα Μαρία ντα Φειρά (Πορτογαλία), Πινερόλο (Ιταλία), Σουόν (Νότια Κορέα), Κειπ τάουν (Νότια Αφρική), Ιεροσόλυμα (Ισραήλ), Κεσκεμεκτ (Ουγγαρία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκιά). Έχει προβεί σε ανταλλαγές, έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις από πολλές χώρες του κόσμου και αποτελεί έναν θεσμό αναγνωρίσιμο και με κύρος γνωστό σε όλη την Eπικράτεια. Συνεργάζεται ανελλιπώς από το 2002 με μορφωτικά Iνστιτούτα ξένων χωρών στην Ελλάδα και Προξενεία διαφόρων χωρών του Πλανήτη. Επίσης διατηρεί μια στενή συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Το 2007 λειτούργησε ως βασικός συντελεστής για την δημιουργία του Διεθνές φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κύπρου στο αδελφοποιημένο δήμου των Λατσιών (2007-2011). Έχει τέλος διαμορφώσει ένα δίκτυο προβολής του μέσω χορηγών επικοινωνίας, ηλεκτρονικών, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και έντυπων MME. Διατηρεί μια μόνιμη ιστοσελίδα: www.kilkis-festival.gr. Από το 2010 και έως το 2015, το φεστιβάλ του Κιλκίς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013). Tο πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιμελείται, από το 1999 έως σήμερα, ο Iσπανός καλλιτεχνικός του διευθυντής, XουάνXο Kοράλες.
Φέτος καλλιτέχνες και θίασοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Κούβα, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Βολιβία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα θα μεταμορφώσουν το Κιλκίς σ’ ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι που δίνει υπόσταση στον όρο «πολιτιστική αποκέντρωση». Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του θεσμού, καθώς μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, το μέλλον του φεστιβάλ είναι αβέβαιο.
Επιπλέον, από τις 14 ως τις 18 Μαΐου, η 7η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου , σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”, δίνει το κίνητρο σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν στο Κιλκίς και να παράξουν τέχνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους αναπτύσσοντας ένα δημιουργικό διάλογο με τη διεθνή ομάδα ειδικών του «Θεατή-Κριτή».
Παράλληλα, διοργανώνεται η 8η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος, η συνάντηση έχει τίτλο «Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο»και περιλαμβάνειτο 7οΕργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίςκαι ένα Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση. Το συναίσθημα ως κινητήριος δύναμη θα είναι στο επίκεντρο όλων των δράσεων με στόχο την ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης, την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων στην αναζήτηση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων.
Σημαντικά ερωτήματα για το Φεστιβάλ και το ρόλο του στην τοπική κοινωνία θέτει η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς που έχει ετοιμάσει μια έκθεση με κούκλες, σκηνικά, αφίσες, φωτογραφίες και υλικά κουκλοθεατρικών παραστάσεων υπό τον τίτλο «20 χρόνια Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς».
Είσοδος στο φεστιβάλ 2 ευρώ για τα παιδιά, 3 ευρώ για τους ενήλικες. Ομαδικό εισιτήριο 1 ευρώ έκαστος.
Πληροφορίες τηλ. 23413 52205-9 (8.30 π.μ.-2.30 μ.μ.) Για επισκέψεις σχολείων και συμμετοχή στα εργαστήρια τηλ. 23413 52205 (κ. Σοφία Κεσίδου) ή 23413 52209 (κ. Δάφνη Παπαδοπούλου).
Όλες τις πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ του Κιλκίς στην ιστοσελίδα, www.kilkis-festival.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο