Ποια ήταν τα προγράμματα που έδειχνε η τηλεόραση πριν 40 χρόνια, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου; Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση -με επίκαιρο εξώφυλλο τους πρωταγωνιστές του β΄κύκλου της σειράς Έρωτας κι επανάσταση (Γιάννης Βόγλης, Ηλέκτρα Παπαθανασίου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Χρήστος Δακτυλίδης, Γιώργος Γεωγλερής)- βλέπουμε ότι οι περισσότερες εκπομπές, είχαν προσαρμόσει τα θέματά τους στην 25η Μαρτίου, ενώ υπήρχαν αφιερώματα, λόγω της ημέρας.
Ο… τηλεοπτικός εορτασμός, ξεκινούσε από το προηγούμενο βράδυ, με την προβολή της ταινίας Μαντώ Μαυρογένους (μια… παράδοση που τηρείται μέχρι σήμερα με την προβολή της ταινίας) όπου η Τζένη Καρέζη και ο Πέτρος Φυσσούν υποδύονται την Μαντώ Μαυρογένους και τον Δημήτριο Υψηλάντη, μέσα από τον έρωτα τους, που δεν ολοκληρώθηκε με γάμο, αφού εκείνος πήρε πίσω την υπόσχεσή του και η αγάπη έγινε μίσος. Για τις ανάγκες της ταινίας, το ζευγάρι είχε άλλη εξέλιξη. Η ταινία ήταν παραγωγής 1971, άρα σχετικά πρόσφατη η προβολή της στην τηλεόραση.
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, το πρόγραμμα στην ΕΡΤ, ξεκινούσε με δοξολογία σε απευθείας μετάδοση από τη Μητρόπολη, ακολουθούσαν δημοτικοί χοροί, τραγούδια, χορωδία συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας, κατάθεση στεφάνου και στη συνέχεια η καθιερωμένη παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων (όπως και σήμερα). Το μεσημεριάτικο πρόγραμμα, είχε συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο Ελεύθεροι πολιορκημένοι και επίκαιρο θεατρικό έργο, Ρήγας Βελεστινλής, του Σπύρου Μελά, με τον Χρήστο Πάρλα. Το απόγευμα είχε βυζαντινούς ύμνους και ηρωικά δημοτικά τραγούδια και ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον μεγάλο Ρουμελιώτη αγωνιστή και συγγραφέα Μακρυγιάννη. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ, έκλεινε με την προβολή της επίκαιρης ταινίας της Φίνος Φιλμ Η δίκη των δικαστών (παραγωγής μόλις πέντε χρόνια πριν) με τον Νίκο Κούρκουλο. Μια ταινία που όλο και πιο σπάνια προβάλλεται στις μέρες μας.
Στην ΥΕΝΕΔ, το πρόγραμμα ξεκινούσε όπως και της ΕΡΤ: δοξολογία, δημοτικά τραγούδια, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση. Ακολουθούσε μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα για τη σύγχρονη γενιά και τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν από την επανάσταση, και το μεσημέρι η ελληνική ταινία Παπαφλέσσας με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, παραγωγής 1971, που βλέπουμε ακόμα και σήμερα τέτοιες μέρες. Στη συνέχεια, η θεία Λένα στην εκπομπή Καλησπέρα παιδιά, είχε αφιέρωμα στη διπλή γιορτή της ημέρας, όπως και η Σύγχρονη Εύα με την Έλλη Ευαγγελίδου, που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και στους Έλληνες πριν από την επανάσταση. Υπήρχε επίσης το Μάπετ Σόου με καλεσμένο τον Νουρέγιεφ (άσχετο με την ημέρα, αλλά ήταν από τις λίγες έγχρωμες εκπομπές) και ένα έγχρωμο επίκαιρο ντοκιμαντέρ με τίτλο Η κλεφτουριά. Προσαρμοσμένο στην ημέρα, ήταν και το ραδιόφωνο με πληθώρα αφιερωματικών εκπομπών, από χρονικά της 25ης Μαρτίου, παραδοσιακή μουσική, μέχρι θεατρικό έργο για τον Ανδρέα Μιαούλη.
Σχόλια για αυτό το άρθρο