Το βιβλίο της δημοσιογράφου επιστημονικών θεμάτων Κλώντια Καλμπ διαγιγνώσκει – εκ των υστέρων – τις ψυχικές διαταραχές διάσημων προσωπικοτήτων. Λέγεται Ο Άντι Γουώρχολ ήταν συλλέκτης. Μέσα στο μυαλό ιστορικών προσωπικοτήτων
Μέσα από την αλληλογραφία και άλλα γραπτά ανθρώπων όπως ο Δαρβίνος ή ο Αϊνστάιν, μαθαίνουμε τις εμμονές που είχαν. Για παράδειγμα, ο πάπας της μοντέρνας τέχνης στις δεκαετίες του ’70 και ’80, Άντι Γουώρχολ δεν μπορούσε να πετάξει τίποτε! Ο άνθρωπος που μαζικοποίησε την παραγωγή τέχνης με θέμα και από καθημερινά υλικά ήταν μανιώδης συλλέκτης όπως υποδεικνύουν οι πάνω από 600 χρονοκάψουλες στις οποίες τοποθέτησε αντικείμενα από διαφημιστικές επιστολές ως απομεινάρια πίτσας! Ο ίδιος έλεγε, “θα μου άρεσε να έχω ένα πραγματικά καθαρό και τακτοποιημένο χώρο”, όμως ποτέ δεν το κατάφερε.
Ο Δαρβίνος παραπονιέται διαρκώς για πονοκεφάλους και στομαχόπονους, παρουσιάζοντας συμπτώματα αγχώδους διαταραχής. Παλιότερα, το 1996 ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία ήταν αυτό του ψυχιάτρου Μάικλ Φιτζέραλντ Τους άγγιξε η φωτιά που επικεντρώνονταν στα σημάδια αυτισμού σε προσωπικότητες όπως οι δυο προαναφερθέντες, αλλά και ο Λιούις Κάρολ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κ.α.
Τέτοια βιβλία φυσικά ξεσηκώνουν και αντιδράσεις, ιδίως από την επιστημονική κοινότητα που αντιπαραβάλει ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί διάγνωση χωρίς προσωπική εξέταση, όμως αποδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον του κοινού για τις πνευματικές συνθήκες όπου ανθεί η ιδιοφυϊα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο