Η Στέλλα Γκρέκα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει αφήσει εποχή με μόνο δύο χρόνια καριέρας. Ηχογράφησε τραγούδια, έπαιξε σε δύο ταινίες, ήταν όμως τόσο μεγάλη η επιτυχία της ως τραγουδίστρια που άφησε το στίγμα της και αποσύρθηκε στο αποκορύφωμα της καριέρας της. Κι όλα αυτά, αμέσως μετά τον πόλεμο, 1945 με 1947. Μετά τον αποτυχημένο γάμο της με τον σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο και την εισπρακτική επιτυχία της ταινίας Μαρίνα του Αλέκου Σακελλάριου, αποσύρεται διακριτικά στην Αμερική. Ήταν φθινόπωρο του 1947. Θα έρθει ξανά στην Ελλάδα το 1970, για να ηχογραφήσει δύο δίσκους (Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο, Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ). Έχει προηγηθεί ένας δίσκος με όλα τα τραγούδια της διετίας 1945-47 με τίτλο Στέλλα Γκρέκα. Τότε θα παραχωρήσει και δύο συνεντεύξεις στον Γιώργο Παπαστεφάνου, ο οποίος το 1990 θα επιμεληθεί το δίσκο Τα τραγούδια της Αμερικής με τραγούδια που ηχογράφησε στην Αμερική.
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Φουαγιέ, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, ο διετής επιτυχημένος κύκλος συζητήσεων με τίτλο Η ζωή μου όλη, που επιμελήθηκε ο Θανάσης Θ. Νιάρχος και στον οποίο φιλοξενήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες. Το φινάλε είχε καλεσμένη την Στέλλα Γκρέκα, την μεγάλη ντίβα της μεταπολεμικής Αθήνας. Μια φωνή μύθος, που συνδέθηκε με τραγούδια λεπτού ρομαντισμού και όπως μας απέδειξε, διαθέτει φωνή διαμάντι σε συνδυασμό με απαράμιλλο χαρακτήρα. Αφηγήθηκε ωραίες ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα της, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν τα τραγούδια που τραγούδησε με μόνο “όπλο” την αξεπέραστη φωνή της.
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου μίλησε για την αγαπημένη του φίλη, ενώ με την παρουσία τους, τίμησαν την Στέλλα Γκρέκα, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Άννα Φόνσου, ο Σπύρος Μπιμπίλας, θαυμαστές, φίλοι και συγγενείς. Η Στέλλα Γκρέκα έδωσε σε όλους ένα μάθημα και μήνυμα ζωής με τα λόγια της. Είπε συγκεκριμένα: Αυτό που επιθυμώ τώρα είναι να αγκαλιάσω τον δισέγγονό μου, που γεννιέται anyday. Δεν ζω με το παρελθόν, ζω με το σήμερα και το εγγύς μέλλον. Προσπαθώ να αξιοποιήσω την κάθε μέρα, όσο μπορώ. Δεν έχω πλήξει ποτέ στη ζωή μου, παρόλο που είμαι 95 ετών. Ζω μια χαρά, εντάξει όλα, όπως έρθουν. Ευγνωμονώ τον Θεό που δεν ζω, ούτε έζησα με το φόβο του θανάτου. Πώς έγινε αυτό; Αποφάσισα να μη ζω τη ζωή μου με φοβία, να ζω την κάθε μέρα όπως έρχεται. Δεν έχω φοβηθεί το θάνατο ακόμη… Είχα full life, δόξα τω Θεώ!
Στέλλα Γκρέκα, Άγγελος Παπαδημητρίου
Θανάσης Νιάρχος, Ζωζώ Σαπουντζάκη
Άγγελος Παπαδημητρίου, Ζωζώ Σαπουντζάκη
Νίκος Διαμαντής (καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ), Στέλλα Γκρέκα
Στέλλα μου είσαι το ίνδαλμά μου. Ζωζώ μου, είσαι το πιο όμορφο κορίτσι του κόσμου. Αν ήμουν άντρας, θα πήγαινα μόνο με σένα. Πραγματικός διάλογος ανάμεσα στις δύο γυναίκες-θρύλους!
Ζωζώ Σαπουντζάκη, Νίκος Διαμαντής, Στέλλα Γκρέκα
Άννα Φόνσου, Ζωζώ Σαπουντζάκη
Tην Στέλλα Γκρέκα και τον Σπύρο Μπιμπίλα τους συνδέει το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη
Οι δύο συμμαθητές, Νίκος Διαμαντής και Σπύρος Μπιμπίλας
Άγγελος Παπαδημητρίου, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Βασίλης Νάτσιος, Στέλλα Γκρέκα
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου στη σύντομη ομιλία του, εξήγησε γιατί αγαπήθηκε η Στέλλα Γκρέκα τόσο πολύ και παραμένει ένα φαινόμενο, μέχρι σήμερα. Την εποχή που βγήκε, ήταν η νέα Αθηναία, με ωραία τραγούδια που υποβάλλουν ένα τρόπο ζωής και σκέψης, που δεν έχει πάθη, δεν κλαίει στο τραγούδι, είναι πολύ αξιοπρεπής με ωραία εμφάνιση και έδινε ένα παράδειγμα προς μίμηση και ένα κανόνα καλής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό αγαπήθηκε η Στέλλα Γκρέκα και παραμένει αξεπέραστη…
Σχόλια για αυτό το άρθρο