«Εθνικό θέμα» χαρακτήρισε την υπογεννητικότητα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Περιφέρεια με την εφαρμογή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με την κάλυψη των εξόδων τοκετού γυναικών, μονίμων κατοίκων δυσπρόσιτων περιοχών της Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο πρόγραμμα της HOPEgenesis 183 δυσπρόσιτες τοπικές κοινότητες και ένα νησί, 85 εκ των οποίων συγχρηματοδοτεί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, προχωρά σε ακόμη μία δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όχι μόνο για την Στερεά, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι στην οκταετία 2008-2016, οι γεννήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μειώθηκαν σημαντικά. Το 2016 η Περιφέρειά παρουσιάζει δείκτη γονιμότητας 1,3 και συγκαταλέγεται στις δύο πρώτες Περιφέρειες (μαζί με την Ήπειρο) με τις λιγότερες γεννήσεις.
«Η υπογεννητικότητα είναι εθνικός εχθρός. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε συνθήκες που να βοηθούν κάθε νέο άνθρωπο, κάθε ζευγάρι, να δημιουργήσει και να μεγαλώσει την οικογένειά του. Από τη μία πλευρά η Στερεά Ελλάδα γερνάει και συρρικνώνεται. Σκεφθείτε ότι κάθε χρόνο χάνουμε ένα χωριό 2.000 ατόμων. Από την άλλη, γίνονται όλο και πιο λίγοι οι νέοι άνθρωποι που σκέφτονται να κάνουν δύο ή ακόμα και ένα παιδί. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως είναι και οι λύσεις. Σε αυτές έχουμε εστιάσει για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ανατροπή των στατιστικών στοιχείων. Μέχρι τότε θα προσπαθούμε με όποιο μέσο μπορούμε» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, δίνοντας τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος.
Από την πλευρά της HOPEgenesis, ο πρόεδρος Στέφανος Χανδακάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για πρώτη φορά η HOPEgenesis συνεργάζεται με δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέσα από την κοινή μας δράση έχουμε στόχο να ανατρέψουμε την υπογεννητικότητα στην Στερεά Ελλάδα, καλύπτοντας όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σε γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τους συνεργάτες του που αγκαλιάζουν το πρόγραμμα της HOPEgenesis και έτσι έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας σε ακόμη περισσότερες περιοχές της χώρας μας».
Λίγα λόγια για τη HOPEgenesis:
Η HOPEgenesis είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά MD, MBA,PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό.
Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών, δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από 10.000.000 σε 6.000.000 με 8.000.000 έως το 2050.
Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας να ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους ή στην Αθήνα όπου δρα η ομάδα της HOPEgenesis κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν (http://hopegenesis.org/gr/index.php).
Από το 2015 έως σήμερα, σταδιακά η HOPEgenesis απαρτίστηκε από την ακόλουθη ιατρική ομάδα:
- 20 γυναικολόγους-μαιευτήρες: για την παρακολούθηση των εγκύων γυναικών και την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων,
- 7 μαίες-νοσηλεύτριες: Επιμελούνται την ιατρική υποστήριξη των εγκύων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,
Τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα της HOPEgenesis είναι 7: το Νοσοκομείο Μητέρα στην Αθήνα, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο στον Βόλο, η Euromedica στην Ρόδο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», η Κλινική Αργυρούδη Α.Ε. «Ελευθώ» στην Χίο, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και αναμένεται τους προσεχείς μήνες η ένταξη 3 επιπλέον δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων σε Αθήνα και επαρχία.
Μέσα σε 3 χρόνια δράσης η HOPEgenesis έχει εντάξει 37 νησιωτικές περιοχές και 301 ηπειρωτικές περιοχές από τις Περιφέρειες ενότητες Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.
Ο αριθμός των ωφελούμενων που προκύπτει από τη δράση της HOPEgenesis ανέρχεται στις 78 γυναίκες και μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 47 μωρά με την αρωγή της HOPEgenesis, ενώ αναμένονται άλλα 36 τους προσεχείς μήνες, σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια πριν την ένταξή τους στην οργάνωση, κατέγραφαν μηδενικές ή ελάχιστες γεννήσεις.
Ο αριθμός των ωφελουμένων ολοένα αυξάνεται, καθώς αυξάνονται οι περιοχές δράσης της HOPEgenesis και ενημερώνονται οι κάτοικοι για την αξιοπιστία του προγράμματος.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη HOPEgenesis μπορείτε να βρείτε στο www.hopegenesis.org .
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- Facebook: www.facebook.com/hopegenesis.org
- Instagram: www.instagram.com/hopegenesisorg/
- Twitter: www.twitter.com/hopegenesisorg
- Linkedin: www.linkedin.com/company/hopegenesis
- Youtube: www.youtube.com/channel/UClLWGdnDuLxtYYuo5bMJM8A
Σχόλια για αυτό το άρθρο